Συνταγές
Στρούντελ μήλου με χαλβά, μέλι και ταχίνι [εύκολη συνταγή]
Η μηλόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά. Μπορεί εκτός από τις βασικές εκδοχές να δημιουργηθεί και σε πάρα πολλές παραλλαγές.
Μία από τις πιο αγαπημένες νηστίσιμες παραλλαγές είναι η μηλόπιτα με χαλβά. Καθώς μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα νοστιμότατο γλυκό κατά την περίοδο της νηστείας και να επωφεληθεί ταυτόχρονα από τη διατροφική αξία του χαλβά και του ταχινιού.
Χρόνος προετοιμασίας: 80′
Χρόνος ψησίματος: 50′
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
Μερίδες: 8 άτομα
Υλικά
Για τη ζύμη:
● 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
● ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
● 85 ml ζεστό νερό
● 25 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
● 300 γρ. μήλα
● 100 γρ. χαλβάς
● 1 κουταλιά της σούπας μέλι
● 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
● 50 γρ. σταφίδες μαύρες
● ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
● ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
● 1 πορτοκάλι
● ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, προαιρετικά (δίνει πιο έντονη γεύση πορτοκαλιού)
● Βανίλια, προαιρετικά
Για την επάλειψη:
● 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
● 1 κουταλιά της σούπας νερό
● Ζάχαρη καστανή, προαιρετικά
Εκτέλεση
Zύμη:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, σε ένα σέικερ αναμειγνύουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι, τα προσθέτουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική, με υγρασία και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα.
Γέμιση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κύβους.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα μήλα και τα μπαχαρικά, ζεσταίνουμε τα μήλα για 3 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μέλι και το ταχίνι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, αποσύρουμε, προσθέτουμε τις σταφίδες και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 οC. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πολύ ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, του δίνουμε μακρόστενο σχήμα και ανοίγουμε το φύλλο τόσο ώστε να αποκτήσει πολύ λεπτή υφή, περίπου 60×40. Απλώνουμε το μήλο στη μία πλευρά και από επάνω θρυμματίζουμε τον χαλβά.
Κλείνουμε σε ρολό τη ζύμη και δίνουμε το σχήμα του «πέταλου» και με ένα μαχαιράκι χαράζουμε σε 4-5 σημεία. Για την επάλειψη χτυπάμε το νερό με το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουν υφή σαν γαλάκτωμα, αλείφουμε καλά το στρούντελ, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 175 οC, στις αντιστάσεις.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Επιπλέον σημειώσεις για τη συνταγή:
– Αν δε θέλουμε να φτιάξουμε ζύμη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 6 φύλλα κρούστας, 4 φύλλα χωριάτικο ή έτοιμο φύλλο σφολιάτας (με μαργαρίνη).
– Αν δούμε ότι τα μήλα βγάζουν αρκετά υγρά, τα ψήνουμε περισσότερο.
– Στο στρούντελ ταιριάζει και το ταχίνι με μέλι.
– Το ταχίνι και ο χαλβάς δίνουν όση γλυκύτητα χρειάζεται χωρίς να προσθέτουμε επιπλέον ζάχαρη. Αυτό καθιστά το στρούντελ ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή.
– Μπορούμε να αρωματίσουμε με βανίλια ή κονιάκ.
– Μπορούμε να προσθέσουμε και χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!