Fitness

Yoga vs. Pilates. Διάλεξε την καλύτερη τεχνική.

Συντάκτης  | 

yoga vs pilatesYoga και Pilates πολύ συχνά μπαίνουν στην ίδια κατηγορία. Η αλήθεια είναι πως αυτά τα δύο έχουν πάρα πολλά κοινά, βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία, έχουν πολλές παρόμοιες ασκήσεις με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να τα ξεχωρίσει και ακόμη χειρότερα να εξαπατηθεί από κάποιο γυμναστή που δε γνωρίζει ένα… σωστά δομημένο πρόγραμμα Pilates ή Yoga.

Ας δούμε ποιες είναι οι βασικές διαφορές που όλοι όσοι θέλουμε να ασχοληθούμε με Yoga ή Pilates πρέπει να ξέρουμε.

Διαφορά No1. Προέλευση.
5.000 χρόνια μετρά η ιστορία της Yoga χαμένη στα βάθη της Ασίας. Έχει εξελιχθεί με την πάροδο των αιώνων και των πολιτισμών σε πολλούς διαφορετικούς τύπους όπως η Ashtanga, Kripalu, Bikram και Vinyasa. Σε αντίθεση η μέθοδος Pilates εμφανίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα από τον αθλητή Joseph Pilates, ο οποίος δημιούργησε μια σειρά ασκήσεων αποθεραπείας και ενδυνάμωσης. Είναι μία πολύ καλή μέθοδος αποθεραπείας ειδικά σε προβλήματα μέσης, σπονδυλικής στήλης αλλά και ενδυνάμωσης.

Διαφορά Νο2. Μυαλό, πνεύμα και σώμα.
Και οι δύο τεχνικές φέρνουν τη φιλοσοφία ότι το μυαλό και το σώμα συνδέονται. Ωστόσο, η Yoga προσθέτει ένα επιπλέον στοιχείο το πνεύμα. Εξερευνώντας την πνευματικότητα είναι ένα τεράστιο μέρος της πρακτικής της γιόγκα, ειδικά μέσω του διαλογισμού. Η Yoga είναι η καλύτερη τεχνική αν αναζητά ψυχική ισορροπία, ηρεμία και προσπαθείς να αποβάλεις το άγχος της ημέρας.

Ενώ το Pilates επικεντρώνεται στο να κατανοήσουμε πως συνδέεται το σώμα με το μυαλό, η Yoga εστιάζει στη σύνδεση νου / σώματος / πνεύματος.

Διαφορά Νο3. Η τάξη – μαθήματα.
Για να γίνει ένα σωστό μάθημα Yoga ή Pilates πρέπει να ακολουθηθούν κάποια κριτήρια τα οποία δυστυχώς δεν ακολουθούνται από κανένα γυμναστήριο, έτσι τα τμήματα που δημιουργούνται συχνά είναι με βάση το ωράριο και όχι τις τεχνικές που θέλεις να ασκήσεις. Εκείνο που πρέπει να ξέρεις σαν βασική διαφορά είναι στο Pilates τα μαθήματα πρέπει να είναι πιο αυστηρά δομημένα, δηλαδή με συγκεκριμένη αρχή, μέση και τέλος, σε αντίθεση στη Yoga ο δάσκαλος μπορεί να φτιάξει ένα σχέδιο μαθήματος συνδυάζοντας τις εκατοντάδες ασκήσεις. Ένα άλλο στοιχείο που είναι συχνά (αλλά όχι πάντα) υπάρχει σε ένα μάθημα γιόγκα είναι ο διαλογισμός.

Διαφορά Νο4. Οι ασκήσεις.
Και στις δύο πρακτικές αποκτάς δύναμη και ευελιξία. Η μέθοδος Pilates προσφέρει ένα συνολικό workout, αλλά επικεντρώνεται στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και την ενίσχυση της καρδιάς. Σε ορισμένα μαθήματα ή ατομικές συνεδρίες χρησιμοποιούνται μηχανήματα και όργανα για να γίνουν οι ασκήσεις πιο αποτελεσματικές.

Σε ένα μάθημα Yoga, θα δουλέψεις κάθε μυ ξεχωριστά. Κάθε στάση συνοδεύεται από ένα «αντι-στάση» για να βεβαιωθείς ότι έχεις δημιουργήσει την ισορροπία στο σώμα σας. Δηλαδή ότι δεν έχεις δυναμώσει όλους τους μύες και όχι μόνο έναν ή δύο. Ενώ, η ενδυνάμωση της σπονδυλικής της σπονδυλικής στήλης είναι βασικό στοιχείο της Yoga αλλά δεν εστιάζονται όλες οι τεχνικές εκεί όπως στο Pilates.

Διαφορά Νο5. Τεχνικές αναπνοής.
Και στις δύο τεχνικές η αναπνοή είναι πολύ σημαντική, στο Pilates, εισπνέεις από τη μύτη και εκπνέεις από το στόμα. Αντίθετα, οι ανάσες στη Yoga γίνονται σε ένα πιο βαθύ επίπεδο. Στις Vinyasa ή Ashtanga Yoga η πρακτική της αναπνοής ονομάζεται ujjayi αναπνοή, όπου οι γιόγκι αναπνέουν μέσα και έξω από τη μύτη και συνδυάζουν αυτές τις βαθιές αναπνοές με τις asanas. Συχνά σε μαθήματα γιόγκα, θα υπάρξουν τμήματα αφιερωμένα στο έργο της αναπνοής, που ονομάζεται pranayama.

Editor: Κατερίνα Παπαθανασίου

 

 

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *