Συνταγές
Εκμέκ με τσουρέκι
Αν φτιάξατε ή αγοράσατε παραπάνω τσουρέκια από αυτά που τελικά χρειάζονταν και ψάχνετε τρόπους να κάνετε το τσουρέκι σας κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου νόστιμο, σας προτείνουμε ένα πεντανόστιμο γλυκό που κανείς δε θα καταλάβει ότι είναι φτιαγμένο από το τσουρέκι που σας περίσσεψε από το Πάσχα!
Υλικά:
Για τη βάση:
● 1 τσουρέκι
● Βούτυρο
Για το σιρόπι:
● 1 ποτήρι ζάχαρη
● 1 ποτήρι νερό
● 1 δάκρυ μαστίχας (τριμμένο)
Για την κρέμα:
● 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
● 4 κούπες γάλα
● 3 αυγά
● 3/4 της κούπας ζάχαρη
● 2 βανίλιες
● Φυτική κρέμα γάλακτος
● 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
● Καβουρντισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση:
Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και καλύπτουμε ολόκληρο τον πάτο του με το τσουρέκι. Αλείφουμε καλά από πάνω με το βούτυρο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C και ψήνουμε για 10’ περίπου, μέχρι να ροδίσει το τσουρέκι.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη μαστίχα και βράζουμε για 5’. Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο και σιροπιάζουμε αμέσως το τσουρέκι. Το αφήνουμε στην άκρη να ρουφήξει το σιρόπι.
Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κούπες γάλα μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε σιγά-σιγά τη 1 κούπα γάλα που κρατήσαμε. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Μόλις διαλυθεί καλά το μίγμα και γίνει κρεμώδες παίρνουμε λίγο-λίγο από το γάλα που ζεστάναμε παραπάνω και το ρίχνουμε στο μπολ. Αδειάζουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει και να κάνει φουσκάλες. Στρώνουμε την κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο τσουρέκι και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Τέλος, χτυπάμε τη φυτική κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί και τη στρώνουμε πάνω από το γλυκό που πάγωσε προηγουμένως. Πασπαλίζουμε με καβουρντισμένα αμύγδαλα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!