Συνταγές
Η Λαϊκή Ψαραγορά προτείνει: Φρέσκο λαυράκι στο φούρνο με δενδρολίβανο.
Η Λαϊκή Ψαραγορά μας προτείνει μια πεντανόστιμη συνταγή με φρέσκα λαυράκια στο φούρνο αρωματισμένο με δενδρολίβανο. Μια συνταγή που την προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους και όσες έχετε βαρεθεί το κλασικό ψητό ψάρι…
Υλικά:
(Για 2 άτομα)
● 2 λαβράκια περίπου 500-600 γρ. το καθένα, καθαρισμένα από λέπια, πτερύγια και εντόσθια
● 150 ml ελαιόλαδο
● 2-3 ολόκληρα κλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο
● Τα φυλλαράκια από 3-4 κλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο
● 3 κουταλάκια του γλυκού φυλλαράκια από φρέσκια ρίγανη
● 1 ακέρωτο λεμόνι, καλά πλυμένο και κομμένο σε στρογγυλές φέτες
● Χυμός από 1 λεμόνι
● 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
● 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση
● 4-5 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
● Αλάτι
● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα λαβράκια και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Κάνουμε δυο-τρεις παράλληλες τομές και στις δύο πλευρές κάθε ψαριού, τα αλείφουμε με λίγο από το ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε μέσα κι έξω και τα πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια δενδρολίβανου (βάζουμε μερικά και μέσα στην κοιλιά τους) και ένα κουταλάκι του γλυκού από τη ρίγανη.
Μοιράζουμε τις φετούλες λεμονιού στην κοιλιά κάθε ψαριού, τυλίγουμε προσεκτικά το καθένα με διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο για να μαριναριστούν. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού, τη λιωμένη σκελίδα σκόρδου, αλάτι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και άλλο ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη.
Προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη.
Τις αφήνουμε και αυτές να μαριναριστούν για 20 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Κόβουμε δύο μεγάλα τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας και βάζουμε το ένα ακριβώς επάνω στο άλλο. Ξετυλίγουμε τα λαβράκια από τη διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στο κέντρο της διπλής λαδόκολλας, το ένα κολλητά δίπλα στο άλλο.
Γύρω τους βάζουμε τις πατάτες, με τη μαρινάδα τους και το ολόκληρο σκόρδο. Σκορπίζουμε τα ολόκληρα κλαδάκια δενδρολίβανου, αλάτι, πιπέρι, και την υπόλοιπη ρίγανη. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και κλείνουμε καλά τις λαδόκολλες σε πακέτο, σφιχτά. Αν χρειαστεί μάλιστα, δένουμε το πακέτο με σπάγκο μαγειρικής για να μην ξετυλιχτεί. Μετά τυλίγουμε καλά το πακέτο σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε το πακέτο σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Ανοίγουμε προσεκτικά το πακέτο (δε θέλουμε να χάσουμε το πεντανόστιμο ζουμάκι που περιέχει) και βάζουμε τα λαβράκια σε μια μεγάλη πιατέλα. Γύρω τους βάζουμε τις πατάτες, περιχύνουμε με το ζουμάκι και σερβίρουμε αμέσως.
Extra tips:
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να ψήσετε τσιπούρες, μικρές σφυρίδες και άλλα εκλεκτά ψάρια.
Όσο για τα φρέσκα μυρωδικά, μην τα αντικαταστήσετε με ξερά γιατί θα χάσετε μεγάλο μέρος της ευωδιάς τους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!