Σπίτι
Οχυρά και υπόγεια καταφύγια του B’ παγκοσμίου πολέμου μεταμορφώνονται και αναβιώνουν.
Οχυρά, υπόγεια καταφύγια και αποθήκες πυρομαχικών του B’ παγκοσμίου πολέμου στην Ελβετία που έχουν συνδεθεί με μάχες, ηρωικές νίκες αλλά και ήττες, άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό, όχι μόνο σαν μουσεία αλλά και σαν εστιατόρια, αποθήκες ωρίμανσης τυριών ή χώροι καλλιέργειας μανιταριών.
Η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει στρατιωτικές αποθήκες, οχυρά και υπόγεια καταφύγια σε ιδιώτες…
Ένας από αυτούς, ο Alex Lussi, έχει μια εταιρεία καλλιέργειας μανιταριών «shiitake» μέσα σε μια παλιά αποθήκη πυρομαχικών, κοντά στο Erstfeld. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται 11 τέτοιες αποθήκες, όπου παράγει κάθε χρόνο περίπου 24 τόνους μανιταριών.
Η πρώην αποθήκη πυρομαχικών του ελβετικού στρατού στην πόλη Giswil αγοράστηκε από τον τυροκόμο Seiler Käserei AG για την ωρίμανση των τυριών Raclette.
Ιδιώτης αγόρασε μια αποθήκη του πεζικού η οποία ήταν ήδη «μεταμφιεσμένη» σε αγροτική μονοκατοικία μεσαιωνικού τύπου στην πόλη Duggingen.
Αποθήκες έχουν αγοραστεί από αγρότες και κτηνοτρόφους και χρησιμοποιούνται ως στάβλοι.
Το οχυρό στην πόλη Faulensee ήταν σε χρήση μεταξύ 1943-1993 και σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο.
Σε εστιατόριο του ξενοδοχείου «La Claustra» μεταμορφώθηκε μια πρώην στρατιωτική αποθήκη στο όρος St. Gotthard.
Editor: Κατερίνα Παπαθανασίου
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!