Συνταγές
Κερασόπιτα
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
• 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 185 γρ. βούτυρο παγωμένο και τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια
• 30 γρ. ζάχαρη λεπτή κρυσταλλική (2 κουταλιές της σούπας)
• 50 γρ. νερό
Για τη γέμιση:
• 800 γρ. κεράσια απύρηνα (καθαρό βάρος)
• 50 γρ. ζάχαρη λεπτή κρυσταλλική
• 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
• 1 κρόκος αυγού
• 1 ασπράδι αυγού
• λίγη ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη:
Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μίξερ το βούτυρο με το αλεύρι και τα χτυπάμε δημιουργώντας σβώλους. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έτσι φτιάχνουμε ένα ζυμάρι. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση:
Ανακατεύουμε τα κεράσια μαζί με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών και το βάζουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. Σηκώνουμε τη ζύμη περιφερειακά και κόβουμε ό,τι περισσεύει. Την αλείφουμε με τον κρόκο αυγού που έχουμε προηγουμένως ανακατέψει με 1 κουταλιά της σούπας νερό. Αδειάζουμε τα κεράσια και τα σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη, που έχουμε ανοίξει σε λεπτό φύλλο, πιέζοντας περιφερειακά έτσι ώστε να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους. Αλείφουμε την επιφάνεια με το ασπράδι αυγού που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210ο C για 15 λεπτά και στους 190-200ο C για 25 λεπτά ακόμη.
Editor: Παπαθανασίου Παναγιώτης / pastry chef