Συνταγές
Γλυκό του κουταλιού φράουλα
Το πιο αγαπημένο φρούτο της άνοιξης μπορεί να γίνει τέλειο γλυκό του κουταλιού. Μπορεί να σας φοβίζει ότι, επειδή είναι μαλακή και ευαίσθητη, θα βγει πολύ λιωμένη, αλλά με κάποια μικρά μυστικά μπορεί να κρατήσει το όμορφο κόκκινο… χρώμα της και να μην λιώσει τελείως. Όλη η γεύση της φράουλας σε ένα γλυκό, ιδανικό για επιδόρπιο στο καλοκαιρινό τραπέζι…
Υλικά
• 1 κιλό μεγάλες φράουλες, ώριμες και γερές
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
• 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε τις φράουλες καλά και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρή βάση σε στρώσεις τις φράουλες και τη ζάχαρη και στο τέλος περιχύνουμε με το κονιάκ.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο, να βγάλουν τα υγρά τους.
Το πρωί βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά και ξαφρίζουμε αν είναι αναγκαίο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως.
Εδώ να ξέρετε ότι το σιρόπι σας δεν είναι δεμένο, για να δέσει θα πρέπει να βγάλετε τις φράουλες από μέσα, ειδάλλως θα λιώσουν τελείως.
Σουρώστε τες και βράστε το σιρόπι μέχρι να δέσει. Μόλις είναι έτοιμο ρίξτε μέσα τις φράουλες μαζί με το χυμό λεμονιού και αφήστε το να βράζει για 3-4 λεπτά.
Αφήστε το να κρυώσει τελείως και βάλτε το σε βαζάκια.
Editor: Κατερίνα Παπαθανασίου