Συνταγές

Λαχταριστές λαγάνες με ταχίνι.

Συντάκτης  | 

Λαγάνα με ταχίνιΑγαπάμε την Λαγάνα! Τόσο που δε θέλουμε να περιμένουμε μία φορά τον μήνα για να τη φάμε! Επειδή στους φούρνους συνήθως βρίσκεις Λαγάνα μόνο την Καθαρά Δευτέρα είναι καλή ιδέα να μάθεις να την φτιάχνεις στο σπίτι. Ακολουθεί μια πολύ απλή και νόστιμη συνταγή για Λαγάνα.
Αν φτιάξεις εσύ Λαγάνα έχεις 2 βασικά πλεονεκτήματα: Πρώτον κάνεις οικονομία και δεύτερον την φτιάχνεις όπως θες εσύ! Π.χ. στη συνταγή που ακολουθεί βάζουμε ταχίνι αντί για λάδι, κάτι που δίνει υπέροχη γεύση στη Λαγάνα. Επίσης χρησιμοποιούμε Αλεύρι ολικής και Αλεύρι από σκληρό σιτάρι για ζυμωτό ψωμί. Με αυτό τον συνδυασμό η λαγάνα βγαίνει και πεντανόστιμη και πολύ υγιεινή. Εσύ αν θες μπορείς να κάνεις και άλλους συνδυασμούς με αλεύρια ή και να χρησιμοποιήσεις ακόμα και αλεύρι για κάθε χρήση.

Υλικά

• 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
500 γρ. αλεύρι κίτρινο για ψωμί (από σκληρό σιτάρι)
300 ml χλιαρό νερό
2 κουταλιές μακεδονικό ταχίνι
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά ξερή μαγιά (ή 30γρ. νωπή μαγιά)
200 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

Ανακατεύεις αλεύρια με μαγιά και ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη. Αφού τα ανακατέψεις καλά ρίχνεις το αλάτι και το ταχίνι σε μία τρυπούλα που θα ανοίξεις στη μέση. Αρχίζεις τώρα να ρίχνεις και το νερό ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ή με τα χέρια. Αρχίζεις και πλάθεις με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι. (Δες βίντεο για ακριβές τρόπο). αλευρώνεις λίγο τη ζύμη για να μην κολλήσει και την βάζεις σε ένα πιάτο. Αφήνεις τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει. Στη συνέχεια απλώνεις λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνεις λίγο ακόμα το ζυμάρι. Το κόβεις στα 2 ή στα 3 ανάλογα με το πόσες λαγάνες και τι μέγεθος τις θες. (Εμείς φτιάξαμε στο βίντεο 2). Απλώνεις το κάθε ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας πάχους 1 εκατοστού. Καλύτερα γίνεται με έναν πλάστη. Κάνεις τρύπες στη λαγάνα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Αλείφεις με λίγο νεράκι για να κολλάει το σουσάμι, και στη συνέχεια ακουμπάς την λαγάνα σε ένα δίσκο ή ταψί με σουσάμι για να γεμίσει (δες το βίντεο πως ακριβώς το κάνω).  Αν θες το κάνεις και από τις 2 πλευρές όπως εμείς!!

Βάζεις την λαγάνα σε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνεις για 15 λεπτά πριν την ψήσεις. Στη συνέχεια βάζεις τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο για 20-22 λεπτά στους 190 βαθμούς. Ανάλογα με το πόσο λεπτή την έχεις φτιάξει, θέλει ανάλογο ψήσιμο. Το τελευταίο πεντάλεπτο βαλ’ την στο κάτω μέρος του φούρνου αν θες να ξεροψηθεί λίγο παραπάνω από την κάτω πλευρά. (αυτό σε περίπτωση που χρησιμοποιείς στον φούρνο αντιστάσεις).


Τις βγάζεις, τις αφήνεις να ξεκουραστούν λίγο και σερβίρεις με ταραμά ή μία από τις άλλες τέλειες κρέμες που θα δεις στο παρακάτω βίντεο:


Πηγή: bletsas.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *