Ταξίδια & Τουρισμός

Καλάβρυτα: Περιήγηση στα ορεινά της Αχαΐας.

Συντάκτης  | 

Καλάβρυτα Τα Καλάβρυτα είναι μια ορεινή γραφική κωμόπολη του Νομού Αχαΐας. Απέχει 77 χλμ. από την Πάτρα και 180 χλμ. από την Αθήνα. Είναι χτισμένα στις πλαγιές του όρους Χελμού σε υψόμετρο 737 μέτρων. Αποτελούν τουριστικό προορισμό για πολλούς επισκέπτες, τόσο τους…

χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην επαρχία Καλαβρύτων μπορείτε να επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο, το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, το Σπήλαιο των Λιμνών, τις ιστορικές μονές και τα όμορφα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων.

 

 

 

Καλάβρυτα 1

Τον χειμώνα φυσικά οι περισσότεροι επισκέπτες περνούν τη μέρα τους στο χιονοδρομικό κέντρο που απέχει μόλις 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Η διαδρομή μέχρι εκεί είναι εντυπωσιακή, καθώς περνά μέσα από ελατόδασος. Είναι άρτια οργανωμένο και δέχεται 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας και όλων των επιπέδων σκιέρ. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το μεγάλο ξύλινο, φινλανδικό σαλέ των 1.200 τ.μ.

Καλάβρυτα 2

Το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χλμ. Συνδέει σιδηροδρομικώς το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα και είναι ο ορεινότερος σιδηρόδρομος της Ελλάδας. Προσφέρει στους επιβάτες του μια μαγευτική διαδρομή με μεγαλοπρεπή άγρια ομορφιά, επιβλητικούς βράχους και καταρράκτες, που είναι μία από τις ομορφότερες διαδρομές με τρένο στην Ελλάδα.

Καλάβρυτα 3

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει για το Σπήλαιο των Λιμνών, το οποίο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Απέχει περίπου 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Το σπήλαιο διαθέτει λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και σταλακτίτες σε ιδιαίτερους σχηματισμούς, σε τρεις ορόφους λίμνες και αυτό το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Τον χειμώνα τα χιόνια λιώνουν και το Σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες.

Καλάβρυτα 4

Το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χλμ. από τα Καλάβρυτα και ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα. Το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Μπορείτε να δείτε από κοντά τους πολυτιμότερους θησαυρούς που εκτίθενται στο μοναστήρι όπως το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους. Στο μοναστήρι βρίσκεται η κάρα του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων.

Καλάβρυτα 5

Η Ιερά Μονή Μέγα Σπηλαίου βρίσκεται 10 χλμ. από τα Καλάβρυτα και είναι χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς σε υψόμετρο 924 μέτρων. Στο Μουσείο της Ιεράς Μονής μπορείτε να δείτε πολλά ιερά και εθνικά κειμήλια: εθνικές στολές, χειρόγραφα, πολύτιμοι χρυσοί σταυροί με τίμιο ξύλο, χαλκογραφίες, προσωπογραφίες κ.ά. Αξίζει να δείτε το «Τρύπιο Λιθάρι», άνοιγμα από το οποίο το φως του ήλιου περνά μόνο στις δύο Ισημερίες.

Καλάβρυτα 6

Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα της Ευρώπης με διάμετρο κατόπτρου 2,3 μέτρων. Βρίσκεται στο Νεραϊδοχώρι, στην κορυφή του όρους Χελμού σε υψόμετρο 2.340 μέτρων. Και τέλος, το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο εφόσον συνδέεται άρρηκτα με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943.
 
Editor: Κωνσταντίνα Κ.

 

 

 

Ακολούθησε το Design Magazine στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *