Αρχιτεκτονική & Design

4 Ελληνικές Κατοικίες Υψηλής Αρχιτεκτονικής Πνοής (Α’ Μέρος)

Συντάκτης  | 

Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε 4 από τα κορυφαία νέα δείγματα αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα που συνομιλούν με τα νέα ρεύματα του εξωτερικού, αλλά και συνυπάρχουν λειτουργικά με το ιδιότυπο μεσογειακό τοπίο.

1.Μια Μονοκατοικία Στην Αθήνα

O 38χρονος Παύλος Χατζηαγγελίδης, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού στούντιο 314 έχει στο βιογραφικό του μερικά από τα εντυπωσιακότερα πρότζεκτς που έχουν επίσης δημοσιευτεί σε αρχιτεκτονικά βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές και στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο. Τόσο σε διεθνές αλλά και σε ελληνικό επίπεδο. Το σπίτι στην Ανατολική Αττική είναι μαι από τις σπάνιες περιπτώσεις που η αρχιτεκτονικής καταφέρνει να γίνεται viral και θέμα συζήτησης στα πιο εξειδικευμένα, αλλά και τα πιο mainstream μέσα. Η μονοκατοικία συνολικής επιφάνειας 1. 000 τ.μ. βρίσκεται εντός ενός οικόπεδου επιφάνειας 7.000 τ.μ.

Αίσθηση αρχιτεκτονικής

Η κατοικία σχεδιάστηκε ώστε να δίνει την αίσθηση της επαφής με το υγρό στοιχείο. Εμπνευσμένη από την αγάπη του ιδιοκτήτη για τα γιοτ. Η αίσθηση αυτή της αμεσότητας με το υγρό στοιχείο είναι έκδηλη στην κατοικία, Περιβάλλεται από το νερό. Αυτό επιτεύχθηκε με την κατασκευή τριών συγκοινωνούντων ρηχών λιμνών εμπρός και εκατέρωθεν του ισογείου. Ως συνέχεια της εμπρόσθιας λίμνης έρχεται η πισινά κολύμβησης. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί τη λογική του folding. Δημιουργώντας πλαίσια τα οποία περιβάλλουν/αγκαλιάζουν τις χρήσεις της κατοικίας τόσο στον ισόγειο όροφο διημέρευσης όσο και στον πρώτο όροφο όπου φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια. Το κέλυφος της κατοικίας φαίνεται να ακουμπά πολύ μαλακά στο έδαφος, ενώ στις λίμνες δημιουργεί μια ψευδαίσθηση αιώρησης. Η υπερύψωση του εμπρόσθιου τμήματος της κατοικίας ενισχύει αυτή την αίσθηση ότι το κτίριο ανασηκώνεται. Σχεδόν ανυψώνεται μέσα από τον υδάτινο όγκο που το περιβάλλει. Αποτέλεσε επίσημη ελληνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά βραβεία mies van der rohe για το 2015.

2.Η Villa F Στη Ρόδο

Η θέση του οικοπέδου αυτής της εξοχικής κατοικίας στη Ρόδο ήταν από μόνη της τόσο προνομιακή και σε ένα τόσο στρατηγικό σημείο που οποιαδήποτε κατασκευή θα έπρεπε να είναι σε θέση να επιβληθεί διακριτικά στο σκηνικό. Η εκπληκτική Villa F βρίσκεται τρία μέτρα πάνω από την παραλιακή οδό, η και συνορεύει με έναν πολύ παλιό φυσικό πέτρινο τοίχο. Ο τοίχος παρέμεινε ανέπαφος και ενισχύθηκε ώστε να ενσωματωθεί στο σύμπλεγμα και να αποτελέσει, εκτός από σύνορο, και την «κορνίζα» που θα εγκλώβιζε τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα. Η εξοχική κατοικία έχει σχεδιαστεί για ένα ζευγάρι. Εκ πρώτης όψεως, η μορφή του κτιρίου φαίνεται να είναι παράταιρη σε σχέση με το φυσικό πλαίσιο. Ωστόσο, αυτή η πρώτη εντύπωση ανατρέπεται όταν κανείς βρεθεί στο εσωτερικό του ή περάσει την κεντρική είσοδο προς αυτό, μέσα από τον πέτρινο φράχτη.

Χώρος

Το στοίχημα του αρχιτεκτονικού γραφείου ήταν να δημιουργήσει έναν χώρο λειτουργικό, μοντέρνο και με διάθεση να αναδείξει το φουτουριστικό στοιχείο δόμησης, χωρίς να υπερβάλει στο μάτι του περαστικού. Η βαρύτητα έχει δοθεί στο να μην ελαττωθεί αλλά και να κερδηθεί κάθε ωφέλιμο μέτρο που θα χάριζε μαγευτική θέα προς το Αιγαίο. Τα επίπεδα του οικοπέδου αλλά και ο σχεδιασμός του κυρίως όγκου δίνουν το απαραίτητο ύψος, που από την εξωτερική πλευρά είναι αόρατο. Όλες οι προσόψεις και οι λειτουργικοί χώροι της κατοικίας αναπτύσσονται προς τη θάλασσα. Τα 220 τ.μ. της κατοικίας εξαντλούν κάθε περιθώριο που δίνεται ώστε να στρέφονται προς το απέραντο γαλάζιο και να δημιουργούν ένα σχεδόν κινηματογραφικό εφέ

3.One Kleomenous: Η Κατοικία Επιτομή Του Design Στο Κολωνάκι

Το εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται στην οδό Κλεομένους 1 στο Κολωνάκι υπογράφουν ο Δημήτρης Τσίγκος μαζί με τον αδερφό του Γιάννη. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό κτίριο, το οποίο να «δημιουργεί στους περαστικούς και στους ενοίκους του την ίδια ψυχική ανάταση που δημιουργεί και η αρχιτεκτονική στον άνθρωπο» όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης. Το εξωπραγματικό «One Kleomenous» βρίσκεται στην περιοχή του Κολωνακίου, αλλά συνδέεται και με μια όψη του λόφου του Λυκαβηττού. Το «One Kleomenous» βρίσκεται στην περιοχή του Κολωνακίου, αλλά συνδέεται και με μια όψη του λόφου του Λυκαβηττού. Οι αρχιτέκτονες της Omniview αντιμετώπισαν την πρόκληση της σύνδεσης της σύγχρονης οπτικής τους με το αθηναϊκό τοπίο. «Το design του έργου φιλοδοξεί να γεφυρώσει τον αστικό ιστό του Κολωνακίου με τον φυσικό ιστό του Λυκαβηττού. Η πρόσοψη του “One Kleοmenus” είναι ένα όριο που διαχειρίζεται τη μετάβαση από τις αυστηρές φόρμες της πόλης στις οργανικές φόρμες της φύσης» αναφέρει ο Δ. Τσίγκος

4.Η Κατοικία Στα Μέγαρα

Περιτριγυρισμένη από 300 ελιές και ανάμεσα στη θέα του κάμπου των Μεγάρων και τα Γεραάνια όρη, αυτή η ξεχωριστή κατοικία του ελληνικού γραφείου φέρει την υπογραφή των Tense Architecture Network. Το δημιουργικό γραφείο της Αθήνας έχει καταφέρει και στο παρελθόν να μονοπωλήσει το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με διακρίσεις σε διαγωνισμούς, τα βραβεία και τον καινοτόμο σχεδιασμό των πρότζεκτς του. Το 2015 ξεκίνησε με μια ακόμη συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό Mies van der Rohe 2015 και την κατοικία να είναι είναι υποψήφια για το ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Τριγωνικής κάτοψης, λειτουργεί ως χωνί προς το μαγνητικό βουνό.

Κατοικία

Η κατοικία βρίσκεται σε απομονωμένη τοποθεσία. Δύο προστατευμένες, μεσογειακές αυλές. Μία στην είσοδο και μία ανάμεσα στον χώρο διημέρευσης και τους χώρους ύπνου, οργανώνουν ένα υπαίθριο, έγκλειστο αντιπερισπασμό στην αγριότητα της περιβάλλουσας ερημιάς. Το σπίτι αντιπαραβάλλεται στο τοπίο αλλά και είναι ανοικτό σε αυτό: ένα πρωτογενές, γαιώδες πρίσμα, του οποίου οι δύο πλευρές παραμένουν σχετικά κλειστές, προστατευτικές, ενώ η δεκτική τρίτη ανοίγεται με τρόπο απόλυτο στο περιβάλλον. Το σπίτι αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό το βράδυ. Οι κατακόρυφες σχισμές στους εξωτερικούς τοίχους επιτρέπουν επιλεκτικές θεάσεις της υπαίθρου και βάζουν στοχευμένα τον ανατολικό ή το δυτικό ήλιο μέσα. Όσο βραδιάζει, οι γλυπτικές αυτές σχισμές λειτουργούν στο σκοτάδι μαγνητικά -όσο και η ορεινή κορυφογραμμή κατά τη διάρκεια της μέρας.

lifo

 
 
 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!