Κατοικίδια & Ζώα

Κουνέλια – οι σοβαρότερες ασθένειες τους

Συντάκτης  | 

Η Μυξωμάτωση και η Αιμορραγική νόσος, είναι οι σοβαρότερες ασθένειες των κουνελιών! Μην παραλείπετε να παρατηρείτε συχνά τη συμπεριφορά του κουνελιού σας για τυχόν ύποπτα συμπτώματα και μην ξεχνάτε το σημαντικότερο: ο εμβολιασμός μπορεί να του σώσει τη ζωή!

Η καλή υγεία του κουνελιού σας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίζετε αυστηρά την υγιεινή του, να προβληματίζεστε όταν δείτε αλλαγή στη συμπεριφορά του και να απευθύνεστε αμέσως στον κτηνίατρο. Το κυριότερο όμως είναι να μην παραλείπετε τον εμβολιασμό του, όπως γίνεται με όλα τα κατοικίδια ζώα. Διαφορετικά ο κίνδυνος να νοσήσει είναι υψηλός, πόσο μάλιστα όταν προσβληθεί από μυξωμάτωση ή αιμορραγική νόσο, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο.  

Μυξωμάτωση
Η μυξωμάτωση αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια των κουνελιών, που προκαλείται από έναν μυξωματοϊό. Μεταδίδεται κυρίως με αιμοζυγατικά έντομα, κυρίως ψύλλους και κουνούπια και προσβάλλονται όλες οι φυλές των κατοικίδιων κουνελιών, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους. Η μυξωμάτωση εκδηλώνεται με πρήξιμο της περιοχής των οφθαλμών, με κλείσιμο της οφθαλμικής σχισμής και εντοπισμένες εξοιδήσεις στο κεφάλι, τα αυτιά, τα χείλη του στόματος, τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες από τη στιγμή που το κουνέλι θα προσβληθεί από τον ιό. Σε περίπτωση σοβαρού πρηξίματος μπορεί να προκληθεί τύφλωση και παραμόρφωση του σχήματος του κεφαλιού μέσα σε μία περίπου ημέρα από την ώρα που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, κατάσταση που δυσκολεύει πολύ την πρόσληψη τροφής και νερού. Επίσης η νόσος μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, που οδηγεί σε πνευμονία και θάνατο. Από τη στιγμή που το κουνέλι θα ασθενήσει από μυξωμάτωση, παρόλο που πρόκειται για πολύ σοβαρή νόσο, μερικές φορές είναι δυνατή η θεραπεία του ζώου με εντατική παρακολούθηση.  

Αιμορραγική Νόσος των Κουνελιών
Η Αιμορραγική Νόσος των Κουνελιών είναι μια επίσης πολύ σοβαρή ασθένεια και προκαλείται από καλυκοϊό με περίοδο επώασης μόλις 1-3 ημερών. Μάλιστα ο ιός είναι πολύ σταθερός σε συνθήκες περιβάλλοντος και μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από 100 ημέρες! Τα συμπτώματα της Αιμορραγικής Νόσου των Κουνελιών μπορούν να περάσουν σχεδόν απαρατήρητα, όταν όμως εμφανίζονται αυτά είναι μεταξύ άλλων κατάπτωση, δύσπνοια, σπασμούς, υπερθερμία και ληθαργικότητα. Ο θάνατος επέρχεται συνήθως μέσα σε 12 με 36 ώρες και δυστυχώς η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει ακόμη και το 90 με 100%. Ο ιός μεταδίδεται με άμεση επαφή των κουνελιών όπως επίσης και με έμμεση επαφή με ανθρώπους, μολυσμένα κλουβιά και ρούχα αλλά και έντομα όπως είναι οι ψύλλοι.

Ενημερωθείτε για το νέο εμβόλιο!
Ένα νέο εμβόλιο έρχεται να βελτιώσει κατά πολύ το επίπεδο φροντίδας των κατοικίδιων κουνελιών προσφέροντας δωδεκάμηνη προστασία τόσο κατά της μυξωμάτωσης όσο και κατά της Αιμορραγικής Νόσου. Τα πλεονεκτήματα του νέου εμβολίου είναι ότι  προσφέρει ανοσία μέσα σε 3 εβδομάδες, προστατεύει από τις παραπάνω ασθένειες για ένα έτος και μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των 5 εβδομάδων. Μετά από το ένα έτος απαραίτητα το κουνέλι θα πρέπει να εμβολιαστεί ξανά. Για τα οφέλη του νέου εμβολίου και για περισσότερες λεπτομέρειες που το αφορούν απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας που θα σας κατατοπίσει σχετικά. Και μην ξεχνάτε, η πρόληψη μπορεί να σώσει τη ζωή του αγαπημένου σας κατοικίδιου, φροντίστε γι’αυτό εγκαίρως!

Editor: Ταξιαρχούλα Λαδά
Πηγή: katoikidio.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *