Πρόσωπα

Στυλλού Παντοπίου – Χριστοφή: «Η Φόνισσα της Κύπρου»

Συντάκτης  | 

Στυλλού Παντοπίου

Στυλλού Παντοπίου, η Κύπρια φόνισσα που σκότωσε ως νύφη την πεθερά της και ως πεθερά την νύφη της. Μια ιστορία που συγκλόνισε τόσο την Κύπρο όσο και την Αγγλία πριν από 65 χρονιά.

Από την Έφη Τρίμμη

Η Στυλλού Παντοπίου γεννήθηκε γύρο στο 1900 σε ένα μικρό, απομονωμένο χωριό της Κύπρου, από μια πολύ φτωχή οικογένεια. Μεγάλωσε σε ένα πολύ βίαιο και άγριο οικογενειακό περιβάλλον. Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της οικογένειας της, αναγκάστηκε από μικρή να δουλέψει στα χωράφια και έτσι δεν πήγε πότε σχολείο.

Παντρεύτηκε στα 25 της έναν πάμπτωχο συχωριανό της και μαζί του απόκτησε έναν γιο, τον Σταύρο. Η οικογένεια αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες, αφού το μόνο που είχαν προς επιβίωση ήταν ένα πολύ μικρό χωράφι με ελιές.

Ο φόνος της πεθεράς της

Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που βρισκόταν η οικογένεια, η  Στυλλού με τον άντρα της και τον γιο τους Σταύρο συγκατοικούσαν μαζί με την πεθερά της. Η πεθερά ασκούσε μεγάλη επιρροή στον άνδρα της και αυτό έφερνε άγριους καβγάδες. Το 1925 μετά από έναν πολύ μεγάλο καβγά που είχε με την πεθερά της, στο μυαλό της μπήκε η ιδέα να την σκοτώσει, όπως και έγινε. Με την βοήθεια από δύο συγχωριανές της, οδήγησε την πεθερά της σε μια ερημική περιοχή. Εκεί,  την σκότωσε με φρικτό τρόπο, βάζοντας στο στόμα της αναμμένο δαυλί.

Παρότι ήταν η βασική ύποπτη δεν καταδικάστηκε πότε, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία εναντίον της. Η Στυλλού μαζί με τις δύο συνενοχές στο άγριο αυτό έγκλημα, ορκίστηκαν πως δεν θα μίλαγαν πότε σε κανέναν. Έτσι, λόγω αμφιβολιών γλίτωσε και δεν μπήκε πότε φυλακή. Ο άνδρας της μετά τον θάνατο της μητέρας του την εγκατέλειψε αφήνοντας την μόνη να μεγαλώσει τον γιο τους.

Το 1941 ο νεαρός Σταύρος έφυγε για το Λονδίνο, όπου και εργάστηκε σαν σερβιτόρος στο Cafe de Paris. Εκεί, γνώρισε την πανέμορφη σύζυγο του Hella Bleicher, που είχε μεταναστεύει από την Γερμανία στην Αγγλία για να γλυτώσει από τους Ναζί. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά.

Στυλλού Παντοπίου

Η επίσκεψη που άλλαξε τις ζωές όλων

Η Στυλλού έμεινε μόνη της στην Κύπρο και αποφάσισε να πάει στον μονάκριβο γιο της για να τον επισκεφθεί και να γνωρίσει τα εγγόνια και την νύφη της. Ο γιος της πίστεψε ότι θα τον επισκεπτόταν για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά αυτή είχε άλλα σχέδια.

Το 1953 έφτασε στο Λονδίνο όπου δήλωσε στον γιο της πως θα μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως πεθερά πλέον, άρχισε να επεμβαίνει στη ζωή του ζευγαριού με άσχημο τρόπο. Σταδιακά ξεκίνησε να αναλαμβάνει την ανατροφή των παιδιών και μετέτρεψε την ήρεμη ζωή τους σε κόλαση, κυρίως της Hella.

Η Hella δεν άντεχε άλλο την κατάσταση και τον Ιούλιο του 1954 ζήτησε από τον άνδρα της να την διώξει από το σπίτι. Αυτός με σκοπό να διατηρήσει την ηρεμία της οικογένειάς του και της γυναίκας του συμφώνησε. Ανακοίνωσε στην μητέρα του την απόφαση του και της ζήτησε να γυρίσει πίσω στην Κύπρο. Η Στυλλού δεν μπορούσε να δεχτεί ότι ο γιος της προτειμάει περισσότερο μια “ξένη” γυναίκα από την ίδια του τη μάνα. Τότε, αποφάσισε να την σκοτώσει.

Στυλλού Παντοπίου

Ο φόνος της νύφης της

Στις 29 Ιουλίου του 1954 η Στυλλού μαζί με την Hella βρισκόταν μόνες στο σπίτι, καθώς ο γιος είχε πάει για δουλειά. Η Στυλλού άρπαξε έναν βαρύ μαντεμένιο δίσκο όπου έβαζαν τις στάχτες από το τζάκι και χτύπησε την νύφη της πολύ δυνατά στο κεφάλι. Καθώς η Hella έπεσε αιμόφυρτη στο πάτωμα, πήρε ένα μαντήλι και την έπνιξε. Ο πνιγμός ήταν τόσο βίαιος που χρειάστηκε να κόψει το μαντήλι για να το ξετυλίξει από τον λαιμό της. Έπειτα, περιέλουσε το άψυχο σώμα της γυναίκας με παραφίνη και την έκαψε στην αυλή του σπιτιού. Πριν την κάψει όμως, έβγαλε την βέρα από το χέρι της και την έκρυψε στο δωμάτιο της. Ως λάφυρο είπαν οι ψυχολόγοι.

Τα ξημερώματα επέστρεφαν στο σπίτι τους ο κύριος και η κυρία Μπέρστοφ και είδαν μία γυναίκα να τρέχει επάνω τους φωνάζοντας.  Η γυναίκα με σπαστά αγγλικά φώναζε: «Σας παρακαλώ ελάτε. Φωτιά. Τα παιδιά κοιμούνται.»

Οι Μπέρστοφ έτρεξαν στο σπίτι, αλλά είδαν απλά την φωτιά στην αυλή να σβήνει και το καμένο σώμα στο έδαφος. Τότε κάλεσαν την αστυνομία.

Όταν έφτασε η αστυνομία, η Στυλλού Παντοπίου προσπαθούσε να τους πείσει πως άκουσε φωνές και κατεβαίνοντας να βοηθήσει τη νύφη της είδε κάποιον να φεύγει μέσα στο σκοτάδι. Αφού της έβαλε φωτιά. Όμως η αστυνομία του Λονδίνου δεν ήταν όπως της Κύπρου. Δεν την πίστεψαν, κάνοντας  αναλυτική έρευνα. Βρήκαν το μαντίλι στον σκουπιδοτενεκέ, στο λαιμό του πτώματος τα σημάδια του πνιγμού και τέλος στο κομοδίνο της Στυλλού την βέρα της Hella.

Στυλλού Παντοπίου

Η καταδίκη και η εκτέλεση της

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε η δίκη της Στυλλού. Ο γιος της προσπάθησε να την βγάλει τρελή. Αλλά εκείνη δεν το δεχόταν λέγοντας ότι «Είμαι φτωχή και αγράμματη, αλλά τρελή δεν είμαι». Ο ψυχίατρος που την εξέτασε στην φυλακή, κατέληξε ότι έπασχε από παραληρητική διαταραχή. Πίστευε πως η νύφη της δεν ανέτρεφε σωστά τα εγγόνια της και ότι κάποια στιγμή δεν θα της επέτρεπε να τα ξαναδεί.

Η Στυλλού Παντοπίου εκτελέστηκε στην αγχόνη από τον δήμιο της Albert Pierepoint στις 15 Δεκεμβρίου το 1954. Ο γιο της δεν παραβρέθηκε στην εκτέλεση της ποινής. Πέθανε μόνη της και η τελευταία της επιθυμία ήταν να βάλουν έναν σταυρό στον χώρο που εκτελέστηκε, όπως και έγινε.

Στυλλού Παντοπίου

Το 1971 χρειάστηκε να γίνουν εργασίες στον χώρο της φυλακής Holloway. Τότε χρειάστηκε να γίνει εκταφή των γυναικών που είχαν εκτελεστεί εκεί. Η Στυλλού μαζί με άλλες τέσσερις γυναίκες μπήκαν σε ομαδικό τάφο που έως το 1993 δεν είχε καμία αναγραφή. Το 1993 μπήκε πλέον μια πλάκα με τα όνομα τους.

Η ιστορία της Στυλλού Παντοπίου – Χριστόφη, της φόνισσας της Κύπρου, μεταδόθηκε από το BBC και έγινε και επεισόδιο στη πολύ γνωστή τηλεοπτική σειρά Deadly Women.

Πηγή φωτογραφιών: hallocy.com, wikiwand.com, thecaller.gr, mixanitouxronou.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!