Αρχιτεκτονική & Design

Santiago Calatrava: Ο maître της αρχιτεκτονικής του 21ου αιώνα

Συντάκτης  | 

Photo: Kamran Jebreili

To όνομα του Santiago Calatrava συνδέθηκε με τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα! Οι ιδιαίτερες κατασκευές του με τόξα και δίχως ορθές γωνίες, κοσμούν πολλά μέρη του κόσμου και «ζωγραφίζουν» τους ουρανούς σε πολλές χώρες!

Ο Santiago Calatrava Valls, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι Ισπανό-Ελβετός αρχιτέκτονας. Είναι πολύ διάσημος σε όλο τον κόσμο, κυρίως για τις γέφυρες και τα κτίρια που έχει σχεδιάσει. Στην Ελλάδα έγινε ευρύτερα γνωστός από τα έργα του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

Από τη Μαριλίν Μανούρα

Ο Σαντιάγκο Καλατράβα γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1951 στην Βαλένθια της Ισπανίας. Το επίθετο του «Καλατράβα» είναι αριστοκρατικό. Προέρχεται από τον Μεσαίωνα και είχε συνδεθεί με ένα τάγμα Ισπανών ιπποτών.

Το όνειρό του ήταν να γίνει γλύπτης και το 1968 επιχείρησε να εγγραφεί στην Ecole des Beaux Arts. Όμως λόγω των αναταραχών στο Παρίσι εκείνη την περίοδο δεν μπόρεσε να προχωρήσει και αναγκάστηκε να γύρισε στην Ισπανία.

Εκεί, βλέποντας ένα βιβλίο με τα έργα του αρχιτέκτονα Λε Κορμπισιέ, πείστηκε πως μπορεί να του μοιάσει. Χωρίς όμως να χάσει την καλλιτεχνική του φλέβα. Έτσι, εντάχθηκε σε ένα  τμήμα στο Πολυτεχνείο της Βαλένθια που είχε μεγάλη σχέση με τα όνειρά του.

Από εκεί πήρε το πτυχίο της αρχιτεκτονικής και συνέχισε την εξειδίκευσή του στον ουρμπανισμό, κοινώς αστικοποίηση. Μελετώντας την μετακίνηση του πληθυσμού από την ύπαιθρο στις πόλεις.

Όσο φοιτούσε στο Πολυτεχνείο, ολοκλήρωσε μαζί με συμφοιτητές του κάποια από τα πρώτα έργα του. Παράλληλα εξέδωσε και δύο βιβλία σχετικά με την αρχαία αρχιτεκτονική της Βαλένθια και της Ιμπίθα.

Σε ηλικία 23 ετών πήγε μόνος του στη Ζυρίχη.

Εκεί συνέχισε την εκπαίδευσή έπειτα από εγγραφή στο Τεχνολογικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο, όπου εν μέρει είχε φοιτήσει και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Από εκεί πήρε δύο διδακτορικά, το ένα στη δομική μηχανική (που είναι πολύ ασυνήθιστο για αρχιτέκτονα) και το δεύτερο στην τεχνική επιστήμη. Αφού ολοκλήρωσε την φοίτησή του έκανε μια διατριβή με θέμα «Η ευκαμψία των τρισδιάστατων δομών».

Τότε ήταν πάρα πολύ γοητευμένος από την κατασκευή μεγάλων κτιρίων. Όταν ρωτήθηκε για εκείνη την περίοδο είπε:

«Η επιθυμία να αρχίσω από το απόλυτο μηδέν ήταν πολύ ισχυρή. Ήμουν αποφασισμένος να βάλω σε μία άκρη όλα όσα είχα μάθει από τη σχολή αρχιτεκτονικής και να μάθω να σχεδιάζω και να σκέφτομαι σαν πολιτικός μηχανικός. Με γοήτευε η έννοια της βαρύτητας και ήμουν πεπεισμένος ότι ήταν απαραίτητο να αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε απλές φόρμες».

Κάποια στιγμή είχε εξηγήσει και όλη την φιλοσοφία του. Όπως είπε:

«Ο Ελβετός μηχανικός Ρομπέρ Μαγιάρ (1872-1940), υποστήριζε ότι “με τον κατάλληλο συνδυασμό δύναμης και μάζας, μπορούμε να δημιουργήσουμε συναίσθημα”».

To 1981, σε ηλικία 30 ετών, άνοιξε το πρώτο του γραφείο στη Ζυρίχη. Στην συνέχεια ίδρυσε την δική του εταιρία και σταδιακά επεκτάθηκε στο Παρίσι, τη Βαλένθια και τη Νέα Υόρκη.

Ο Καλατράβα ξεκίνησε να «χτίζει» το όνομά του στην Ευρώπη πολύ πριν κλείσει τα τριάντα του χρόνια.

Οι γέφυρες

Φημίζεται για το ξεχωριστό, χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό του στυλ, το οποίο ανέπτυξε χάρη στην ικανότητα του να συνδυάζει εξελιγμένους μηχανικούς τρόπους με δραματικά οπτικά σχήματα, σε γέφυρες και κτίρια. Ένα από τα έργα του είναι η γέφυρα  Alamillo (1987–92), που αμέσως τράβηξε τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας. Απεικονίζεται ένα σχέδιο όμοιο με άρπα, μεταμορφώνοντας τη μηχανική της γέφυρας σε γλυπτό. Άλλες καινοτόμες γέφυρες του Calatrava είναι η γέφυρα Lusitania στην πόλη Merida της Ισπανίας, το Campo Volantin Footbridge (1990–97) στο Μπιλμπάο της Ισπανίας και η Γέφυρα της γυναίκας (1998–2001) στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Τα ζωόμορφα κτίρια

Ο ίδιος δήλωσε ότι η φύση υπήρξε ο οδηγός και εμπνευστής του. Έτσι, δημιούργησε κτίρια που αντανακλούν φυσικά σχήματα και ρυθμούς. Είχε ένα έντονο ενδιαφέρον για κατασκευές με ζωόμορφα σχήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ζωόμορφης αρχιτεκτονικής είναι το σπονδυλωτό Turning Torso (1999–2005), ένας πύργος διαμερισμάτων στη Σουηδία.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αεροδρομίου της Λυών

Είναι ένα ακόμη έργο του, που μοιάζει με πουλί με απλωμένα φτερά στο σημείο της πτήσης. Ο χώρος περιλαμβάνει γραφεία έκδοσης εισιτηρίων, καταστήματα λιανικής, εστιατόρια και πρόσβαση στο αεροδρόμιο  μέσω μιας υπερυψωμένης γκαλερί.

Η  Όπερα της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά

Είναι τουριστικό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς του αυτόνομου ισπανικού κράτους. Συγκαταλέγεται στα κτίρια με την καλύτερη ακουστική. Η μορφή του απεικονίζει αναδιπλωμένες φτερούγες. Έχει όμως, και κάποια μορφολογικά στοιχεία που παραπέμπουν στην κλασική Όπερα του Σύδνεϋ.

Το στέγαστρο του ΟΑΚΑ στην Αθήνα

Το 2001, η Calatrava S.A. ανέλαβε την κατασκευή διαφόρων έργων στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έτσι δημιουργήθηκε το εντυπωσιακό στέγαστρο του ΟΑΚΑ, το μνημειακό γλυπτό «Τοίχος των Εθνών»και άλλα έργα στο συγκρότημα ΟΑΚΑ.

Κάποια επιπλέον έργα του Santiago Calatrava που αξίζει να σημειωθούν είναι…

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Stadelhofen της Ζυρίχης.

Η Πινακοθήκη BCE Place στην πλατεία Heritage στο Τορόντο του Καναδά.

Το «Μουσείο του Αύριο» στο Ριο.

Το Πολυτεχνείο της Φλόριντα.

 Η «Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών» στη Βαλένθια.

Αυτό το εξαιρετικό συγκρότημα δημιουργήθηκε με πολλές δομές και περιλαμβάνει: όπερα, κήπο, τεχνητή λίμνη/συντριβάνι, γέφυρες και πλανητάριο!

 

 
 
 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!