Τι είναι το Ceviche (σεβίτσε)

 

Ceviche-perouΤο σεβίτσε (ceviche), είναι μια εναλλακτική μέθοδο ελαφριάς μαγειρικής που προέρχεται από την Νότια Αμερική. Το συναντάμε απέναντι από την «τολμηρή» ωμότητα του σούσι και του σασίμι της Ανατολής.
Είναι διαιτητικό και η γεύση του είναι οικεία με την σύγχρονη αστική Ελληνική παλέτα λόγω των εσπεριδοειδών.

Πρόκειται για μια παραδοσιακή τεχνική της Περουβιανής κουζίνας, που έγινε δημοφιλής αρχικά στη Λατινική Αμερική και από εκεί έχει κατακτήσει σταδιακά τις κουζίνες όλου του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα, ειδικά το καλοκαίρι, το σεβίτσε εμφανίζεται πάρα πολύ συχνά σε καταλόγους εστιατορίων, έτσι πλέον χτυπά διακριτικά και την πόρτα της σύγχρονης αστικής μαγειρικής!

Ουσιαστικά, το σεβίτσε είναι μια μέθοδος μαγειρικής που χρησιμοποιεί την οξύτητα του χυμού των εσπεριδοειδών (ή του χυμού φρούτων που έχουν υποστεί ζύμωση) προκειμένου να μετουσιώσει τις πρωτεΐνες της σάρκας των θαλασσινών ή ψαρικών σε τέτοιο στάδιο ώστε να είναι εύκολα βρώσιμες και ασφαλής. Σκοπός είναι το αποτέλεσμα να μοιάζει σε υφή και σύνθεση με το αποτέλεσμα ενός ήπιου και ελαφρού ψησίματος.

Η παρασκευή του βασίζεται στο ωμό φρέσκο ψάρι το οποίο μαρινάρεται με χυμούς εσπεριδοειδών και διαφόρων καρυκευμάτων, καθώς και με μυρωδικά και πιπεριές τσίλι. Δε χρησιμοποιείται καθόλου θερμότητα, το ψάρι μαγειρεύεται (ψήνετε) από τα οξέα των φρούτων και τα καρυκεύματα που του έχουμε προστεθεί.
Το σεβίτσε ανακαλύφθηκε στην αρχαιότητα και η τεχνική του υπολογίζετε να πηγαίνει  τουλάχιστον 2000 χρόνια πίσω. Αυτό το επιβεβαιώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα των περιοχών του Περού και γενικότερα του Ισημερινού, δείχνοντας στους ιστορικούς και τις διατροφικές συνήθειες των λαών που κατοικούσαν σε αυτές τις περιοχές!

 

Ακολούθησε το Design Magazine στο Facebook