Κατοικίδια & Ζώα

Παπαγαλάκια Love birds: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (Μέρος 1ο)

Συντάκτης  | 

Τα παπαγαλάκια Love birds δεν είναι μόνο όμορφα, είναι και μια υπέροχη συντροφιά. Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα τέτοιο “αγαπησιάρικο” ζευγαράκι.

Τα παπαγαλάκια Love birds, όπως τα περισσότερα πουλιά, είναι πολύ ευαίσθητα. Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι πρέπει πάντα να είναι σε ζευγάρι γιατί διαφορετικά… μαραζώνουν; Επίσης, ότι οι αναθυμιάσεις από το  μαγείρεμα μπορεί να τα σκοτώσουν ή ότι η θέση του κλουβιού δεν πρέπει να υπερβαίνει το δικό σας ύψος;

Δείτε τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν αποφασίσετε να πάρετε παπαγαλάκια.

1. Το κλουβί των Love birds πρέπει να είναι ευρύχωρο αφού τους αρέσει πολύ η αναρρίχηση!

Τα κάγκελα του κλουβιού δεν θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 1.5 εκατοστό ώστε τα πουλιά να μην μπορούν να βάλουν το κεφάλι τους ανάμεσα. Επίσης η διάταξή τους να είναι παράλληλη και όχι κάθετη έτσι ώστε να σκαρφαλώνουν πιο εύκολα χωρίς να ταλαιπωρούνται.

2. Στα Love birds όπως και σε όλα τα παπαγαλάκια αρέσουν πολύ οι κούνιες!

Φροντίστε ποτέ να μη λείπουν οι κούνιες από το κλουβί τους. Επίσης και διάφορα παιχνίδια για να περνάνε ευχάριστα τις ώρες που δεν ξεκουράζονται ή κοιμούνται. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστώνται παιχνίδια με καθρέφτες, αφού το Love bird θα αναζητά απεγνωσμένα ανταπόκριση από το…είδωλο του και δεν θα την πάρει ποτέ! Προσοχή, δεν φορτώνουμε το κλουβί με παιχνίδια αφού το πουλί θα πρέπει να έχει αρκετό χώρο για να ανοίγει άνετα τα φτερά του.

3. Δώστε βάση στις στάσεις τους! 

Μέσα στο κλουβί πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 καλαμάκια ή κλαδάκια με προσοχή στη διάταξή τους. Έτσι ώστε να μετακινούνται  άνετα, αλλά και να μην λερώνονται απ’ τις ακαθαρσίες των πουλιών.

4. Αγοράστε μία μπανιέρα για τον αγαπημένο σας φίλο!

Στα Lovebirds αρέσει πολύ το συχνό μπάνιο, τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα του αρέσει να πλένεται. Αν δείτε το πουλάκι σας να κατευθύνεται προς την μπανιέρα του, φροντίστε να την γεμίσετε με χλιαρό νερό και μόνο. Ποτέ πολύ ζεστό γιατί θα προκαλέσει εγκαύματα και ποτέ πολύ κρύο γιατί θα κρυολογήσει σοβαρά.

5. Όπως σε όλα τα παπαγαλάκια, έτσι και στα Love birds αρέσει να ψεκάζονται με νερό!

Ο ψεκασμός συνήθως προτείνεται προς αντικατάσταση του μπάνιου, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, πάντα όμως στη σωστή θερμοκρασία και μακριά από ρεύματα αέρα.

6. Φροντίστε το ράμφος τους! 

Οπωσδήποτε μέσα στο κλουβί πρέπει να υπάρχει ένα κόκαλο σουπιάς ή μια πέτρα ασβεστίου. Το πουλί αναπληρώνει έτσι το ασβέστιο και τα ιχνοστοιχεία που χάνει καθημερινά. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει και μια τουλάχιστον αυγοθήκη που θα λειτουργεί ως συμπληρωματική ταΐστρα.

7. Το κλουβί πρέπει να μπει έχοντας όμορφη θέα!  

Η θέση του κλουβιού των Love birds θα πρέπει να είναι πάντοτε κοντά σε κάποιο παράθυρο και ποτέ στο πάτωμα. Υπολογίστε ότι ιδανικό ύψος είναι περίπου εκείνο που μας επιτρέπει να βλέπουμε κατά πρόσωπο το κλουβί. Αν τοποθετηθεί χαμηλότερα, αναγκάζοντας το παπαγαλάκι μας να κοιτάει προς τα πάνω, θα του προκαλέσει στρες αφού θα αισθάνεται απειλή.

Από την άλλη αν το κλουβί τοποθετηθεί ψηλότερα από το οπτικό σας πεδίο, το αγαπημένο σας πτηνό δεν θα ασχολείται ιδιαίτερα μαζί σας, άρα και η εκπαίδευση του θα είναι δύσκολη. Επίσης καλό είναι το κλουβί να ακουμπά σε κάποιον τοίχο γιατί έτσι το Love bird θα νιώθει ασφάλεια και θαλπωρή.

7. Σκεπάστε τα για να κοιμηθούν! 

Τις βραδινές ώρες πρέπει τα Love birds να βρίσκονται σε χώρο σκοτεινό και ήσυχο. Πρέπει να συμπληρώνουν οπωσδήποτε 8-10 ώρες αδιατάρακτου ύπνου ημερησίως. Εάν ο μικρός σας φίλος δεν κοιμάται καλά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτρολυτικών και νευρολογικών διαταραχών.

8. Το κλουβί μπαίνει εκτός κουζίνας!

Σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο μην τοποθετείτε το κλουβί με τα Love birds σας στην κουζίνα, έστω και για λίγη ώρα. Οι αναθυμιάσεις από το μαγείρεμα, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, μπορεί να σκοτώσουν το παπαγαλάκι σας! Ειδικά τα αντικολλητικά σκεύη από τεφλόν, όπως έχουν μερικά τηγάνια και τοστιέρες, λόγω του συγκεκριμένου υλικού, θα σκοτώσουν το παπαγαλάκι σας μέσα σε δευτερόλεπτα.

9. Προσοχή στο υλικό του κλουβιού! 

Τέλος, αποφύγετε τα κλουβιά που είναι κατασκευασμένα από χάλκινο σύρμα ή τσίγκο. Αυτά οξειδώνονται με τον καιρό και προκαλούν δηλητηριάσεις στα πουλιά. Το καλύτερο υλικό από το οποίο πρέπει να είναι κατασκευασμένο ένα κλουβί θεωρείται το ανοξείδωτο ατσάλι. Μπορεί να είναι αισθητά ακριβότερο, όμως τίποτα δεν αξίζει περισσότερο όσο η υγεία των φτερωτών σας φίλων.

Άλλωστε, ένα τέτοιο κλουβάκι θα διαρκέσει για πάντα, οπότε δεν θα χρειαστεί να το αντικαταστήσετε ποτέ.

Με πληροφορίες από wikipedia και katoikidio.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *