Ταξίδια & Τουρισμός

Λευκές νύχτες… στη Μόσχα

Συντάκτης  | 

Η ιστορία της περιλαμβάνει πολέμους, εξεγέρσεις, επαναστάσεις και τη γέννηση μιας από της μεγαλύτερες ιδεολογίες παγκοσμίως. Όλη η πόλη είναι ένα ανοικτό βιβλίο που σε περιμένει να το διαβάσεις. Όπως και σε άλλες πρωτεύουσες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έτσι και εδώ όλα είναι βγαλμένα από παραμύθι.
Αν κοιτάξετε ψηλά θα συναντήσετε βασιλιάδες και βασιλοπούλες σε υπέρλαμπρα, χρυσοποίκιλτα παλάτια αλλά πιο χαμηλά έναν λαό που ζει σε συνθήκες φτώχιας (λίγο από την Ελλάδα του ’50).

Σίγουρα θα χρειαστείτε αρκετές μέρες για να επισκεφτείτε όλα τα μνημεία, όμως υπάρχουν κάποια αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε.  

 

Κόκκινη πλατεία
Σήμα κατατεθέν της Μόσχας που κανείς επισκέπτης δεν πρόκειται να την ξεχάσει. Αρχικά σχεδιάστηκε για να χρησιμεύσει ως κύρια αγορά της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της ιστορίας όμως χρησιμοποιήθηκε για διάφορες επίσημες τελετές και πλήθος άλλων κυβερνητικών εκδηλώσεων. Το όνομα της πλατείας, παρά τους συνειρμούς των περισσοτέρων περί κομμουνισμού, προέρχεται από τη ρίζα της ρωσικής λέξης “κrasnaya” που σημαίνει κόκκινο ή όμορφο.

Κρεμλίνο
Αποτελεί ένα ιστορικό οχυρωμένο συγκρότημα διοικητικών κτιρίων που βρίσκεται στην καρδιά της Μόσχας δίπλα στον ποταμό Μόσχοβα και συμπληρώνει το σύμπλεγμα των πασίγνωστων αξιοθέατων όπως ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, η Κόκκινη Πλατεία και ο κήπος του Αλέξανδρου. Περιλαμβάνει τέσσερα παλάτια, τέσσερις καθεδρικούς και είκοσι πύργους που ενισχύουν το τείχος του.
Στις μέρες μας λειτουργεί ως επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας, ως τόπος συναντήσεων και διπλωματικών διαβουλεύσεων.

Μαυσωλείο του Λένιν
Όταν βρεθείτε στη Κόκκινη Πλατεία αξίζει να επισκεφθείτε και το περίφημο Μαυσωλείο του Βλαντιμίρ Λένιν.
Έργο του Ρώσου αρχιτέκτονα Αλεξέι Σούτσεφ, φιλοξενεί το ταριχευμένο σώμα του ηγέτη της σοβιετικής επανάστασης από την ημέρα του θανάτου του στις 21 Γενάρη 1924. Αμέσως μετά το θάνατό του μια τεράστια κινητοποίηση της σοβιετικής αρχής συγκέντρωσε τους διασημότερους χημικούς επιστήμονες και ιατρούς της εποχής με σκοπό τη διατήρηση του σώματος του.
Θα πρέπει να είστε οπλισμένοι με υπομονή καθώς καθημερινά σχηματίζονται ουρές επισκεπτών που περιμένουν υπομονετικά την είσοδό τους στο μνημείο.

Θέατρο Μπολσόι
Αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη, όχι μόνο ω αξιοθέατο, αλλά και για να παρακολουθήσετε μια παράσταση μπαλέτου.
Το Μπολσόι, το ιστορικότερο θέατρο της Μόσχας, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωσήφ Μποβέ για να φιλοξενίσει παραστάσεις μπαλέτου και όπερας. Το σημερινό κτίριο χτίστηκε για να αντικαταστήσει το 1824 το θέατρο Πετρόφκα όταν το δεύτερο καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1805. Σχεδιάστηκε από τον Αντρέι Μιχαήλοφ και το ύφος του εξέφραζε απόλυτα την βασιλική οικογένεια στην ιδιοκτησία της οποίας βρισκόταν όλα τα θέατρα της επικράτειας.

Μουσείο Κοσμοναυτών
Ίσως το μοναδικό μέρος που δεν θυμίζει την εποχή του Τσάρου. Η Ρωσία είναι περήφανη για τα τεχνολογικά της επιτεύγματα και έχει δημιουργήσει το περίφημο  Μουσείο της Μόσχας ή του Κοσμοναύτη (επίσης γνωστός με το όνομα “Μουσείο Μνήμης της Αστροναυτικής”), αφιερωμένο στα επιτεύγματα της αεροδιαστημικής και τις παραδόσεις της Ρωσίας.
Το μουσείο χτίστηκε το 1964 με σκοπό να εκθέσει όλα τα επιτεύγματα των Ρώσων στην αστροναυτική. Εκτός από διαστημόπλοια και δορυφόρους, το μουσείο στεγάζει και την στολή του θρυλικού Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Έπειτα από εργασίες ανακαίνισης άνοιξε τις πύλες του εκ νέου στις 12 Απριλίου 2009.

Πότε να πάω;
Αν σας αρέσει το κρύο μπορείτε να την επισκεφτείτε όλες τις εποχές του χρόνου, ειδάλλως φροντίστε να επισκεφτείτε τη Μόσχα τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα στο διάστημα από 11 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου.
Τότε θα έχετε και την ευκαιρία να απολαύσετε τις περίφημες «λευκές νύχτες», όπου ο ήλιος με τη δύση του βρίσκεται ελάχιστα κάτω από τον ορίζοντα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη φωτός στον ουρανό, ώστε πολλές δραστηριότητες να είναι εφικτές χωρίς επιπλέον φωτισμό.

Editor: Κατερίνα Π.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.