Ο σκύλος μου μασάει τα πάντα... τι να κάνω;

 

skilos-masaei-0Τίποτα δεν ξεφεύγει από τα δόντια του και δικαιολογημένα πολλές φορές είστε σε έξαλλη κατάσταση. Μη του βάλετε όμως τις φωνές... υπάρχουν λόγοι που το κάνει και λύσεις για να το αντιμετωπίσετε!

 

Είστε μόνο μερικές μέρες συγκάτοικοι, ο ενθουσιασμός σας είναι μεγάλος, είναι τόσο μεγάλη η χαρά σας για το νέο τετράποδο φίλο σας και δεν βλέπετε την ώρα να επιστρέψετε σπίτι για να ασχοληθείτε μαζί του! Ανοίγετε την πόρτα, είναι ακριβώς από πίσω, σας περιμένει με εκείνα τα γλυκά υγρά μάτια που υποδηλώνουν σκανταλιά… και κρατάει στο στόμα του την παντόφλα σας ή ότι απέμεινε...!

Βλέπετε η περίοδος προσαρμογής πέρασε και ο χαριτωμένος σας κούταβος αισθάνεται πως αυτό είναι πια το σπιτικό του, άρα έχει την ελευθερία και την άνεση να μασουλάει ότι του τραβάει την προσοχή, καρέκλες, χαλιά, παπούτσια, τσάντες, οτιδήποτε! Πάρτε την μαδημένη παντόφλα σας από το στόμα του και ψυχραιμία, μην του βάλετε τις φωνές, ο μικρός σας φίλος δεν το κάνει επίτηδες, ούτε το βλέπει απαραίτητα ως παιχνίδι. Μέχρι να σταθεροποιηθούν τα νέα και μόνιμα δόντια στη σιαγόνα του, πιστέψτε μας, υποφέρει! Τα πρώτα δόντια στα σκυλιά, όπως είναι γνωστό, είναι προσωρινά και χρειάζεται μία περίοδος 6 περίπου μηνών μέχρι να πέσουν και να αναπτυχθούν εκείνα που θα έχει για το υπόλοιπο της ζωής του. Επομένως το μασούλημα είναι το μόνο που τον ανακουφίζει κι εσείς επίσης ο μόνος που μπορείτε να τον βοηθήσετε, περισώζοντας την ίδια στιγμή ότι έχει απομείνει άθικτο στο σπίτι από τα δοντάκια του!

skilos-masaei-1

Πράξη πρώτη: Δώστε του κάτι να μασουλά, υπάρχουν ειδικά προϊόντα στα καταστήματα με είδη ζώων, όπως είναι κόκκαλα, πλαστικές μπάλες και σκοινιά.

Πράξη δεύτερη: Όταν τον αφήνετε μόνο στο σπίτι περιορίστε τον σε κάποιο χώρο για να μη μπορεί να προσεγγίσει προσωπικά αντικείμενα που θα σας στεναχωρήσει πολύ αν τα δείτε κατεστραμμένα. Τι συμβαίνει όμως όταν το σκυλί συνεχίζει να μασουλάει και σε μεγαλύτερη ηλικία; Εδώ έχουμε να κάνουμε με ανία και η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας, Όταν το σκυλί μένει πολλές ώρες μόνο του, χωρίς καθόλου ερεθίσματα, βαριέται αφόρητα, άρα αναζητά κάτι για να ασχοληθεί, να εκτονώσει την ενέργεια του και να διεγείρει το μυαλό του.

Πράξη τρίτη λοιπόν: Βόλτα, βόλτα, βόλτα! Μην το αντιμετωπίζετε ως αγγαρεία, είναι μια καλή ευκαιρία να γυμναστείτε κι εσείς μαζί με τον πιστό σας φίλο. Αν παρόλο τα παραπάνω ο σκύλος σας επιμένει να μασουλάει ότι βρίσκει στο σπίτι τότε υπάρχει θέμα και μάλιστα ψυχολογικό. Τα σκυλιά είναι αυτό που λέμε ζώα ρουτίνας, επομένως κάθε αλλαγή που προκύπτει σ’αυτή μπορεί να τα στρεσάρει. Όπως επίσης και η έλλειψη ηρεμίας στο περιβάλλον τους μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στη ψυχολογία τους. Η νοημοσύνη τους είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και το αντιλαμβάνονται όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά στο σπιτικό τους. Σας το επισημαίνουμε ξανά, μην του βάζετε τις φωνές όταν δεν λέει να σταματήσει το μασούλημα, φροντίστε να αναζητήστε την πραγματική αιτία και να θυμάστε πως η παιδική ηλικία είναι καθοριστική όσο αφορά την εκπαίδευση.

Αν το κουτάβι έχει στη διάθεση του τα κατάλληλα παιχνίδια αλλά και το ενδιαφέρον από τη πλευρά σας να ασχοληθείτε μαζί του, επιβραβεύοντας το με μπισκοτάκια και άλλα σνακ κάθε φορά που τα χρησιμοποιεί για τα κοφτερά του δοντάκια, με δική σας υπόδειξη, τότε δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Καλού κακού όμως φυλάξτε μέσα στην ντουλάπα εκείνα τα παπούτσια που αγοράσατε μόλις χτες…

katoikidio.gr

 

Ακολούθησε το Design Magazine στο Facebook

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση