Γεύσεις

Η καλύτερη επιλογή φαγητού για τον Χειμώνα!

Συντάκτης  | 

Την κατανάλωση της σούπας την έχει συνδέσει ο περισσότερος κόσμος με τον χειμώνα και το πολύ κρύο.

Από τον Πάρη Παπαχρήστου& της Μαρίας Ζερβού& της Γεωργίας Ίσαρη& του Αβραάμ Κάζης& της Χριστίνας Γαβρή

MedNutrition

Διατροφική Αξία της Σούπας

Στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη το τρώνε ακόμη και σαν πρωινό, ενώ στην Ελλάδα συνηθίζεται να καταναλώνεται ως πρώτο πιάτο αλλά και ως ελαφρύ βραδινό γεύμα, σερβίροντας το και τρώγοντας το καυτό, με σκοπό να ζεστάνουν και να εφοδιάσουν τον οργανισμό με την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται για μια κρύα και κουραστική ημέρα.

Μια μικρή αναδρομή

Αν προσέξουμε την ιστορία της σούπας, φαίνεται να ξεκινάει μαζί με τη γέννηση της μαγειρικής, Η πρώτη σούπα αναφέρεται περίπου το 6000 π.Χ. Με την ανακάλυψη της μαγειρικής τέχνης, η διαδικασία της ανάμιξης διαφόρων θρεπτικών συστατικών σε ένα μεγάλο σκεύος με σκοπό τη δημιουργία θρεπτικής, ευκολόπεπτης και γευστικής τροφής ήταν αναπόφευκτή.

Σύμφωνα με την ιστορία της μαγειρικής, η σούπα αποδείχθηκε αγαπημένη τροφή πολλών λαών κυρίως τον Χειμώνα, των φτωχών και των πλουσίων, και εξελίχθηκε ανάλογα με τις τοπικές γεύσεις και υλικά. Η λέξη σούπα (soup) προέρχεται από την Αγγλική λέξη “sop”, η οποία αναφέρεται σε <ένα πιάτο που αποτελείται από σούπα ή από γιαχνί και περιέχει κομμάτια ψωμιού>.

Ποια είναι τα είδη;

Παραδοσιακά οι σούπες κατατάσσονται σε δύο ομάδες: τις διαυγείς ή αλλιώς το ζωμό (bouillon) και τις πυκνές ή κονσομέ (consommé). Οι τελευταίες κατηγοριοποιούνται  με βάση τον παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους: πουρές (purées), κρέμα (bisques), μπεσαμέλ (cream soups), αυγά και βούτυρο (veloutés). Επίσης το αλεύρι και το ρύζι χρησιμοποιούνται συχνά στην παρασκευή της σούπας.

•Κάνε fallow στην σελίδα του DesignMagazine.gr στο Twitter για να βλέπεις ΟΛΑ τα νέα μας άρθρα!

Σήμερα, οι σούπες αποτελούν ειδική κατηγορία τροφής τον Χειμώνα με τεράστια γευστική και θρεπτική ποικιλία. Οι κρεατόσουπες, κοτόσουπες, ψαρόσουπες, σούπες με λαχανικά και ζυμαρικά και τα όσπρια μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις γευστικές προτιμήσεις και προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά πλεονεκτήματα Σχεδόν όλοι οι πολιτισμοί διαθέτουν τις δικές τους χαρακτηριστικές σούπες: η ρωσική borscht, η ισπανική gazpacho, η γαλλική Pot-au-Feu. Στην Ελλάδα οι κοτόσουπες, ψαρόσουπες, ο τραχανάς καθώς και τα όσπρια αποτελούν τις πιο πολυσύχναστες σούπες στο καθημερινό τραπέζι τον Χειμώνα.

Ποια τα οφέλη της σούπας;

Αντιοξειδωτικά συστατικά

Καθώς οι σούπες αποτελούνται στη βάση τους από λαχανικά, θεωρούνται πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών τον Χειμώνα, τα οποία προστατεύουν ενάντια στη δράση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση διαφόρων χρόνιων νοσημάτων. Είναι εύπεπτες και μπορούν να καταναλωθούν από όλες τις ομάδες ανθρώπων, ακόμα και από αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ευερέθιστου εντέρου. Επειδή ακριβώς τα λαχανικά που περιέχουν βράζονται αποκτούν μια μαλακή υφή και δεν ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα. Επίσης κατά το βρασμό έχει διασπαστεί μέρος των συστατικών των λαχανικών με αποτέλεσμα η απορρόφηση των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων να γίνεται ευκολότερα. Δεν υπάρχει κατηγορία ασθενών που τον Χειμώνα και όχι μόνο στην οποία να απαγορεύεται η κατανάλωση σούπας.

Ακόμα και οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να καταναλώσουν κάποιο λαχανικό επειδή δεν τους αρέσει, επωφελούνται των θρεπτικών του συστατικών όταν αυτό αποτελεί μέρος μιας σούπας. Ειδικά τον Χειμώνα, τα παιδιά με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από λαχανικά τα οποία αποκλείουν από τη διατροφή τους. Η μεγάλη ποικιλία συστατικών που περιέχουν οι σούπες δεν επιτρέπει στα παιδιά να ξεχωρίσουν τα διάφορα συστατικά και έτσι τα καταναλώνουν ευχάριστα. Αλλά και οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται να μασήσουν σκληρές τροφές, οι σούπες τον Χειμώνα, αποτελούν την ιδανική και ευχάριστη επιλογή για αυτούς, ενώ δεν επιβαρύνουν την πεπτική τους λειτουργία. Μια σούπα αποτελεί την ιδανική επιλογή για το βραδινό τους γεύμα, ενώ διευκολύνει τον ύπνο τους.

Ενυδάτωση του οργανισμού τον Χειμώνα

Η σούπα αποτελείται κατά πολύ μεγάλο μέρος από νερό (45-75% του όγκου της) με αποτέλεσμα να συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, το νερό σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα της σούπας σε φυτικές ίνες (λόγω των λαχανικών) βοηθούν στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος τον Χειμώνα, βοηθώντας έτσι την καταπολέμηση δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων όπως είναι η δυσκοιλιότητα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, επιστημονικά δεδομένα από πρόσφατες μελέτες συνδέουν τη σούπα με το αυξημένο αίσθημα κορεσμού. Φαίνεται πως η κατανάλωση σούπας πριν από το κυρίως γεύμα αυξάνει την αίσθηση πληρότητας και συνεπώς οδηγεί σε μειωμένη θερμιδική πρόσληψη στο επόμενο γεύμα αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Βοηθάει η σούπα στο αίσθημα κορεσμού;

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας σούπας ως πρώτο πιάτο δημιουργεί πιο έντονα την αίσθηση του κορεσμού σε σχέση με την κατανάλωση οποιουδήποτε άλλου τροφίμου κατά την ίδια χρήση, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κανείς μικρότερη ανάγκη πρόσληψης πρόσθετης τροφής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα των τροφών (1,5-2,5 kcal/g) είναι ευεργετική για τον έλεγχο του βάρους. Οι σούπες, συνήθως κατά μέσον όρο έχουν ενεργειακή πυκνότητα μικρότερη του 1,5 kcal/g, ιδιαίτερα οι λαχανόσουπες. Εφόσον οι σούπες αποτελούν τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κυρίως τον Χειμώνα, μπορούν να καταναλώνονται από ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή Σακχαρώδη Διαβήτη και να συστήνονται σε υπολιπιδαιμικό διαιτολόγιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 400 γραμ ή 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών

Οι σούπες λαχανικών, ως μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, βοηθούν τον άνθρωπο να επιτύχει την ευεργετική για την υγεία πρόσληψη βιταμινών, αντιοξειδωτικών (λυκοπένιο, κουερσιτίνη κ.α) και φυτικών ινών που προσφέρουν τα λαχανικά. Σε γενικό βαθμό, οι περισσότερες σούπες με λαχανικά περιέχουν τουλάχιστον 1 μερίδα = 80 γραμ λαχανικών σε ένα μπολ των 250 ml, μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες και τους φλεγμονώδεις δείκτες.

•Κάνε fallow στην σελίδα του Design Magazine.gr στο Instagram για να βλέπεις διαγωνισμούς, νέα και προτάσεις!

Επίσης, οι σούπες αποτελούν πηγή φυτικών ινών, λόγω των λαχανικών που περιέχουν, ενώ παράλληλα τροφοδοτούν τον οργανισμό με νερό. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση σουπών συμβάλλει θετικά στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου , βοηθώντας θετικά τη λειτουργία της πέψης. Παράλληλα, 250 ml σούπας τροφοδοτούν τον οργανισμό με τουλάχιστον 200 ml νερού και αυτό αποδεικνύει ότι οι σούπες συνεισφέρουν σημαντικά στη συνολική πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων υγρών από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η συνιστώμενη πρόσληψη υγρών είναι 2,5 λίτρα για τον μέσο άνδρα και 2,2 λίτρα για τη μέση γυναίκα).

Απαλλάσσει από το άγχος

Η κατανάλωσης μιας σούπας μπορεί να μας απαλλάξει και από το άγχος της παρασκευής ενός φαγητού. Άνθρωποι που δεν έχουν χρόνο για καθημερινό μαγείρεμα, μπορούν στο γραφείο ή στο σπίτι να απολαύσουν μια σούπα , το οποίο αποτελεί ένα ελαφρύ, γρήγορο και αυτοτελές γεύμα, παρέχοντας ταυτόχρονα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Ακόμη και μια έτοιμη στιγμιαία σούπα, η οποία παρασκευάζεται σε 2-3 λεπτά, μπορεί να έχει μια θέση στην κατηγορία των ατόμων που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν. Αυτές οι έτοιμες σούπες μπορούν να καταναλωθούν είτε ως σνακ είτε ως κυρίως γεύμα.

Ποια είναι η θρεπτική αξία της σούπας;

Η θρεπτική αξία της σούπας είναι αδιαμφισβήτητη καθώς περιέχει όλα τα υδατοδιαλυτά και λιποδιαλυτά συστατικά των τροφών που βράζονται και περιέχονται ως κομμάτια. Όσο πιο σύνθετη είναι μία σούπα τόσο πιο θρεπτική μπορεί να θεωρηθεί.

Σούπες λαχανικών

Οι σούπες λαχανικών συνεισφέρουν σημαντικά στη διατροφή μας μιας και ο ζωμός τους αποδίδει σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο (τοματόσουπα) και η κουερσιτίνη (κρεμμυδόσουπα), τα οποία έχουν βρεθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες καθώς δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Επιπλέον τα κομμάτια λαχανικών στη σούπα συμβάλλουν στην αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών, κυρίως διαλυτών, προσφέροντας γνωστά καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά και μεταβολικά οφέλη (μείωση αρτηριακής πίεσης, ρύθμιση κενώσεων, έλεγχος σακχάρου).

Κρεατόσουπες και ψαρόσουπες

Οι κρεατόσουπες και ψαρόσουπες περιέχουν όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, Ε, Κ, D), καθώς και σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Επιπλέον ο συνδυασμός τους με δημητριακά όπως πλιγούρι, τραχανάς, ρύζι, πατάτα ενισχύει τη διατροφική τους αξία με υδατάνθρακες και υδατοδιαλυτές βιταμίνες και τις μετατρέπει σε ένα διατροφικώς πλήρες γεύμα. Λόγω της διαφορετικής πυκνότητας του λίπους από του νερού, το λίπος με το μαγείρεμα ανέρχεται στη επιφάνεια, όπου και πρέπει να αφαιρείται. Για κάθε κουταλιά λίπους που αφαιρείται, μειώνεται περίπου η θερμιδική αξία του πιάτου σας κατά 130 θερμίδες και η περιεκτικότητα του σε λίπος κατά 13 γραμμάρια.

Μπορεί η σούπα να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας;

Μια ελαφριά σούπα για δεκατιανό ή απογευματινό αποτελεί ένα ευεργετικό σνακ, παρέχοντας στον οργανισμό μια δόση ενέργειας και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή για καλύτερη απόδοση στη δουλειά ή στο διάβασμα. Εξαιρετικά εύπεπτη, μια σούπα είναι ιδανική και για βραδινό. Και για κυρίως γεύμα όμως, μια σούπα χορταίνει και ικανοποιεί τη γεύση με λίγες θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα υψηλή διατροφική αξία, προσφέροντας το ιδανικό φαγητό για τον έλεγχο του βάρους. Ως κυρίως πιάτο, μια σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο γεύμα, πλούσιο σε βιταμίνες, πολύτιμα ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση σουπών συνεισφέρει σε μια ισορροπημένη διατροφή αναφορικά με την προέλευση του θερμιδικού τους περιεχομένου, μιας και το συνολικό παρεχόμενο θερμιδικό περιεχόμενο αποτελείται σε μεγαλύτερο ποσοστό από υδατάνθρακες, κατά δεύτερο λόγο από πρωτεΐνες και τέλος από λίγα λιπαρά. Μιλώντας για το θερμιδικό περιεχόμενο των σουπών, στην πλειοψηφία τους οι παρεχόμενες θερμίδες είναι λιγότερες από 100 ανά μερίδα των 250 ml. Οι παρεχόμενες αυτές θερμίδες θεωρούνται σημαντικά χαμηλότερες αν συγκριθούν με άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται είτε με τη μορφή ενός σνακ, είτε με τη μορφή ενός πρώτου πιάτου σε ένα γεύμα.

Μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα;

Η κατανάλωση σούπας μπορεί να συντείνει στην ισορροπημένη διατροφή, αφού μπορεί να γίνει πλήρες γεύμα και να περιέχει πολλές ομάδες τροφών. Μπορεί να περιέχει από την ομάδα των δημητριακών (πατάτα, ρύζι, ψωμί), λαχανικά, κρέας ή ψάρι ή πουλερικά, όσπρια, τυρί ή γάλα και λίπος.

Ιδανική για ένα υγιεινό και γρήγορο σνακ

Επιπρόσθετα, για κάποιον που δεν έχει χρόνο για να ετοιμάσει φρέσκια σούπα στο σπίτι του, ή θέλει ένα γρήγορο σνακ στη δουλειά μπορεί να ετοιμάσει γρήγορα μια έτοιμη συσκευασμένη σούπα. Οι έτοιμες σούπες περιέχουν και αυτές πολλά θρεπτικά συστατικά όπως μια κανονική σούπα. Πρέπει όμως πάντοτε να διαβάζουμε τα συστατικά και να προτιμούμε αυτές που είναι χαμηλές σε αλάτι και λίπος.

H κατανάλωση της σούπας έχει να μας προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Πέρα ότι είναι εύκολη στην παρασκευή της, ακόμα και για αρχάριους μάγειρες. Οπότε, το σύνθημα των διατροφολόγων είναι να την προτιμάτε, εντάσσοντας της πιο συχνά στην καθημερινή σας, κυρίως τον Χειμώνα στη διατροφή. Εξάλλου, υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί γεύσεων για να μην τις βαρεθείς.

Συνταγές για σούπες

Μη διστάσετε να πειραματιστείτε, ακόμη και πιο αρχάριος μάγειρας με τη βοήθεια της «έμπνευσης» μπορεί να φτιάξει μια σούπα γευστική και χορταστική. Για περισσότερες ιδέες ωστόσο, δείτε τις παρακάτω συνταγές.

Σούπα Μινεστρόνε

Χρόνος μαγειρέματος:

40 λεπτά

Υλικά (για 6 άτομα)

•Αλάτι

•2-3 καρότα

•2-3 κολοκύθια

•2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας

•4-5 ώριμες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες) ντομάτες

•2-3 πατάτες

•Πιπέρι

•1 ρίζα σέλινο ή σέλερι

•200γρ. μακαρόνια σπαγγέτι

• 100γρ. τριμμένο ( παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι) τυρί

•3-4 φέτες ψωμί ψημένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια

•2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια

•150γρ. φρέσκα φασολάκια

•6 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1.Καθαρίζετε και πλένετε τα λαχανικά (δηλ. τις πατάτες, τα καρότα, τα κολοκύθια, τα φασολάκια, τη σελινόριζα), κόβοντάς τα σε μικρούς κύβους.

2.Σωτάρετε σε μία κατσαρόλα το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, έως ότου μαραθεί και έπειτα προσθέτετε τα λαχανικά και τις ντομάτες- μπορείτε να προσθέσετε, αν έχετε, 1-2 κόκαλα μοσχαριού, για να γίνει πιο νόστιμη η σούπα.

3.Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο, το ανάλογο νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνετε να βράσουν επί 25 λεπτά περίπου.

4.Ρίχνετε τα μακαρόνια στη σούπα – σπασμένα σε πολύ μικρά κομμάτια – τα αφήνετε 15 λεπτά να βράσουν και η μινεστρόνε είναι έτοιμη

5.Η σούπα μινεστρόνε σερβίρεται ζεστή με τυρί τριμμένο και ψημένα ψωμάκια.

Διατροφικός σχολιασμός συταγής

Το πιάτο αυτό αποτελεί μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων. Περιέχει πληθώρα λαχανικών, που μας παρέχουν απλόχερα αρκετές δόσεις βιταμινών C και Α, φυτικών ινών ενώ παράλληλα είναι χαμηλό σε λιπαρά. Ωστόσο, δεν λείπει και η πρωτεΐνη και το ασβέστιο που τα λαμβάνουμε από το περιεχόμενο τυρί. Τέλος, το ελαιόλαδο έρχεται να συμπληρώσει το γευστικό και διατροφικό τοπίο, συμβάλλοντας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες, οι τοκοφερόλες και τα καροτενοειδή.

Χωριάτικη σούπα κυρίως τον Χειμώνα

Χρόνος μαγειρέματος:

35 λεπτά

Υλικά (για 6 άτομα)

•200γρ. καρότα κομμένα σε κύβους

•200γρ. κολοκύθια κομμένα

•4 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας, κομμένο μακρόστενα

•4 κουταλιές ελαιόλαδο

•200γρ. πατάτες, κομμένες σε κύβους

•200γρ. πράσα κομμένα

•200γρ. κομμένο σέλερι

•200γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

1.Βάζετε σε κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με το ελαιόλαδο και τα σωτάρετε ώσπου να ξανθύνουν.

2.Προσθέτετε τα χορταρικά μαζί με το ζαμπόν γαλοπούλας και τα αφήνετε να μαλακώσουν για 10′.

3.Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

4.Αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30- 35′ περίπου. Σερβίρετε ζεστή και την συνοδεύετε με λεμόνι.

5.ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ: Μπορεί να ρίξετε στη σούπα 10′ προ του τέλους λίγο ζυμαρικό αστράκι.

Διατροφικός σχολιασμός συνταγής

Τη σούπα, μπορεί να τη θυμάστε να σας τη φτιάχνει η μαμά σας όταν ήσασταν αδιάθετοι, μπορεί όμως να σταθεί κάλλιστα ως το πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο δείπνο, ως ένα ελαφρύ βραδινό ή ακόμη και ως σνακ. Τα λαχανικά που έχουν επιλεγεί για την παραπάνω συνταγή παρέχουν πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα με αξιοσημείωτη τη βιταμίνη Κ και εν συνεχεία τη βιταμίνη Α. Πρόκειται για δύο λιποδιαλυτές βιταμίνες: η πρώτη αποτελεί παράγοντα πήξης του αίματος, ενώ η δεύτερη συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και στην καλή όραση. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι μέρος όλων των μικροθρεπτικών συστατικών από τα λαχανικά διαφεύγουν από το τρόφιμο με την διαδικασία του μαγειρέματος. Στην περίπτωση της σούπας όμως, συγκρατούνται από το ζωμό της, γι’αυτό και είναι ιδιαίτερα θρεπτικός. Οι επεξεργασμένες τροφές όπως το ζαμπόν γαλοπούλας, καλό είναι να καταναλώνονται αραιά. Λόγω των κορεσμένων λιπαρών που ενδεχομένως να περιέχουν, την υψηλή ποσότητα αλατιού και τα πρόσθετα της επεξεργασίας. Ωστόσο, στη συνταγή μας, η ποσότητα του ζαμπόν που χρησιμοποιείται είναι ελάχιστη, αρκετή δηλαδή για να δώσει την ιδιαίτερη γεύση του, χωρίς να επιβαρύνει την υγεία.

Καπαμάς για έναν “ζεστό” Χειμώνα

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 45 λεπτά

Υλικά (για 5 άτομα)

•4 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

•1 κιλό από την πλάτη κομμένο σε μικρά κομμάτια κατσικάκι

•5 κουταλιές ελαιόλαδο

•Αλάτι-πιπέρι

•3 ψιλοκομμένα κρεμμύδια

•το χυμό από μισό λεμόνι

•1 κύβο από ζωμό βοδινού

•1 αυγό

Για το αυγολέμονο:

•1 αυγό

•το χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση:

1.Αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε το κρέας. Το σωτάρετε σε τηγάνι με το ελαιόλαδο.

2.Εν τω μεταξύ μαραίνετε με λίγο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα το κρεμμύδι. Αφού το σωτάρετε, βγάζετε το κρέας από το τηγάνι και το βάζετε στην κατσαρόλα.

3.Στο τηγάνι απ’όπου αφαιρέσατε το κρέας, ρίχνετε 1 φλιτζάνι νερό και το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα στη φωτιά ένα λεπτό περίπου ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτετε στο τηγάνι 2 ακόμη φλιτζάνια νερό, ανακατεύετε και σουρώνετε το μείγμα.

4.Ρίχνετε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα μαζί με το κρέας, 1 φλιτζάνι νερό και τον κύβο και αφήνετε τη σούπα να βράσει 1 ώρα και 15 λεπτά.

5.Για να αυγοκόψετε τη σούπα, χτυπάτε σε μπολ το αυγό με το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε λίγο από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας και όταν το μείγμα στο μπολ ζεσταθεί αρκετά, το ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα. Σερβίρετε αμέσως.

Διατροφικός σχολιασμός συνταγής

Τι άλλο μπορεί να μας ζεστάνει περισσότερο μια κρύα μέρα του χειμώνα από μια ζεστή και θρεπτική σούπα; Πόσο μάλλον όταν περιέχει και κρέας! Το κατσικάκι είναι μια επιλογή κρέατος που ναι μεν θα μας αποδώσει απαραίτητες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αλλά και πολύτιμο σίδηρο για δύναμη και αντοχή, θα μας δώσει όμως και αρκετά κορεσμένα λιπαρά- τα λεγόμενα «κακά» λίπη της διατροφής.

Σε αυτή τη περίπτωση λοιπόν και για να απολαύσετε και τη γεύση αλλά και τα οφέλη του χωρίς τύψεις, θυμηθείτε το «παν μέτρον άριστον» στον έλεγχο της μερίδας σας και επιλέξτε να αφαιρέσετε το ορατό λίπος από το κρέας πριν το μαγείρεμα. Η σούπα δεν είναι πλούσια σε λαχανικά, έχει όμως αρκετό κρεμμύδι, το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές καρδιοπροστατευτικές ουσίες, οι οποίες είναι συγκεντρωμένες κυρίως στις εξωτερικές στοιβάδες του κρεμμυδιού – άρα είναι καλύτερο να το ξεφλουδίσετε το λιγότερο δυνατό. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η σούπα είναι και πολύ ενυδατική! Προσέξτε πόσο αλάτι θα προσθέσετε στη συνταγή, καθώς ο κύβος ζωμού βοδινού που χρησιμοποιείτε ίσως να επαρκεί για την αλμυρή γεύση.

Σελινόσουπα με ροκφόρ

Χρόνος παρασκευής: 10 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα)

•2 χτυπημένα αυγά

•1 λίτρο νερό με 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου

•4 κουταλιές ελαιόλαδο

•50γρ. τυρί ροκφόρ

•1 ρίζα χονδρό σέλινο (σέλερυ), πλυμένα και κομμένο

•50γρ. φρέσκο τυρί σε κρέμα

•1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

•Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Σοτάρετε το σέλερυ (το τρυφερό μέρος του μόνο, καθώς και τα φύλλα του) με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι σε σιγανή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν.

2.Ρίχνετε τον ζωμό κοτόπουλου, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τα λαχανικά να βράσουν. Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει λίγο και την περνάτε από το μπλέντερ. Τη σουρώνετε για να είναι εντελώς λεία και την ξαναβάζετε στην κατσαρόλα.

3.Λιώνετε με το πιρούνι το ροκφόρ και το αναμιγνύετε με το φρέσκο τυρί. Αναμιγνύετε το μείγμα των τυριών με τα αυγά και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα.

4.Βάζετε τη σούπα σε σιγανή φωτιά για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσέξτε να μην βράσει γιατί θα κόψει. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνιρισμένη αν θέλετε με κρουτόν.

Διατροφικός σχολιασμός συνταγής

Ως πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, το αυγό και το τυρί ανεβάζουν την θρεπτικότητα του πιάτου. Το σέλινο είναι ένα ιδιαίτερο φυτό, με έντονο άρωμα και γεύση που περιέχει βιταμίνες Α, Κ και C. Ενώ συνολικά διαθέτει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι και το ελαιόλαδο είναι ισχυρά αντιοξειδωτικό, χάρη στην βιταμίνη Ε και τις πολυφαινόλες που περιέχει. Το ροκφόρ που περιέχει η συνταγή μας, όπως και το τυρί κρέμα αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου. Τελικά, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για τις κρύες φθινοπωρινές μέρες και …αφού ζεστή είναι, πολλά αντιοξειδωτικά έχει. Πρωτεΐνη για ενίσχυση του ανοσοποιητικού περιέχει- θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και τα κρυολογήματα!

Σούπα 4 εποχών με κρουτόν

Χρόνος παρασκευής: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:  1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά για 6 άτομα

•Ζωμός κρέατος

•200 γρ. χονδροκομμένα καρότα

•200 γρ. χονδροκομμένα κολοκύθια

•1 κουταλάκι κορν φλάουρ

•6 κουταλιές ελαιόλαδο

•200 γρ. χονδροκομμένες πατάτες

•αλάτι και πιπέρι

•200 γρ. πράσα

•200 γρ. χονδροκομμένο σέλινο

•200 γρ. κομμένα σε χονδρές φέτες κρεμμύδια

Εκτέλεση

1.Βάζετε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί.

2.Προσθέτετε τα χορταρικά που έχετε χονδροκόψει και τα αφήνετε να μαραθούν.

3.Τα σβήνετε με 1 κιλό ζωμό

4.Δοκιμάζετε το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνετε να βράσουν 1 ½ ώρα περίπου.

5.Περνάτε τη σούπα από το μύλο των χορταρικών σε μία άλλη κατσαρόλα.

6.Αφήνετε να πάρει μία βράση και τη δένετε με λίγο κορν- φλάουερ έτσι που να γίνει μια κρέμα πυκνόρρευστη.

7.Σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί κομμένο σε κυβάκια σαν κρουτόν.

Διατροφικός σχολιασμός συνταγής

Η σούπα είναι πάντα από τις καλύτερες επιλογές για μια κρύα μέρα τον Χειμώνα ή μήπως και για μια ζεστή; Δοκιμάστε να τη σερβίρετε σε χλιαρή θερμοκρασία. Βυθίζοντας μία κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά στο κέντρο του πιάτου. Θα βγάλει ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα αλλά και θρεπτικότητα! Είναι μια συνταγή πλούσια σε λαχανικά που σας προσφέρουν πολλά αντιοξειδωτικά αλλά και φυτικές ίνες! Τα καρότα, τα κολοκυθάκια και τα πράσα είναι πλούσιες πηγές Βιταμίνης C και Βιταμίνης Α. Επίσης είναι χρόνιοι εχθροί της χοληστερίνης! Προτιμήστε το σπιτικό ζωμό κρέατος για να μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα την περιεκτικότητα σε αλάτι. Συνήθως στο ζωμό του εμπορίου είναι μεγαλύτερη για λόγους συντήρησης. Το φρυγανισμένο ψωμί ως αμυλούχα επιλογή, θα δώσει την κύρια πηγή ενέργειας για σας… αλλά και τη κρατσανιστό λεπτομέρεια.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!