Η ρύπανσης της ατμόσφαιρας μειώνει το προσδόκιμο ζωής των παιδιών μας.

 

PollutionΚατά μέσο όρο, 20 μήνες μειώνεται το προσδόκιμο ζωής ενός παιδιού που γεννιέται σήμερα στη Γη, εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας! Η νέα διεθνής επιστημονική έκθεση «Η κατάσταση του Παγκόσμιου Αέρα 2019» (State of Globar Air-SOGA) που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι αποθαρρυντική για... τις νέες γενιές, αφού τα επίπεδα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας αυξάνονται ραγδαία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχίζει να ζει σε αστικές περιοχές όπου η συγκέντρωση μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 στον αέρα υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια. Έτσι η ρύπανση του αέρα, τόσο στο περιβάλλον όσο και σε κλειστούς χώρους, «κόβει» τη ζωή από τα μικρά παιδιά, τόσους μήνες όσους κι αν κάπνιζαν. Οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων και φτωχότερων χωρών, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι ήδη μικρότερο σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, με τις πρώτες να έχουν τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων ΡΜ2,5 σε σχέση με τις ανεπτυγμένες.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στη νότια Ασία όπου η μείωση του προσδόκιμου ζωής εκτιμάται ότι φθάνει τους 30 μήνες, στην υποσαχάρια Αφρική τους 24 μήνες και στην ανατολική Ασία του 23 μήνες. Από την άλλη, στις ανεπτυγμένες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) το προσδόκιμο ζωής των νεογέννητων παιδιών είναι μειωμένο κατά λιγότερο από πέντε μήνες εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα!

Σύμφωνα με την έκθεση, η ρύπανση του αέρα συμβάλλει σχεδόν στο 10% των θανάτων διεθνώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2017 η ρύπανση του αέρα προκάλεσε σχεδόν πέντε εκατομμύρια πρόωρους θανάτους και υπήρξε η τέταρτη αιτία πρόωρου θανάτου, σοβαρότερη από τα τροχαία ή την ελονοσία.

Ο Ρόμπερτ Ο'Κιφ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Health Effects που δημοσιοποίησε την έκθεση δηλώνει: «Αποτελεί πραγματικά σοκ ότι μειώνεται τόσο πολύ η ζωή των παιδιών. Δεν υπάρχει καμία μαγική λύση, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση». Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό ότι ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις παίρνουν πιο σοβαρά το πρόβλημα της ρύπανσης.

Μια από αυτές είναι η Κίνα όπου τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα των σωματιδίων ΡΜ2,5 έχουν σημειώσει σημαντική μείωση. Συνεχίζει λέγοντας ότι η λύση δεν θα έρθει μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά από όλους τους πολίτες και πρέπει να μάθουμε να εξοικονομούμε ενέργεια για να μειωθεί η ρύπανση.

Design Magazine Team

Ακολούθησε το Design Magazine στο Facebook

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση