Μαρία Πευκιανάκη Χειρουργός Οφθαλμίατρος
 
Τρικαλινή Παράδοση
 

Κινηματογράφος

ΕΥΤΥΧΙΑ – Η αληθινή ιστορία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου

Συντάκτης  | 

Η ταινία «Ευτυχία» κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019. Είναι βασισμένη στον ταραχώδη βίο και το σπουδαίο έργο που κληρονόμησε η ελληνική μουσική από τη μεγαλειώδη πένα της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου!

Η αληθινή ιστορία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου! Η Ευτυχία είναι ένα κορίτσι, μικροπαντρεμένο, που ταξιδεύει από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού παίρνει απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να τη ζήσει, όπως θέλει. Και τη ζει!

Γράφει ακατάπαυστα όπου πιάνει το μελάνι, από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα, μέχρι και σε υπόλοιπα λογαριασμών. Καπνίζει, ερωτεύεται με πάθος, χαρτοπαίζει με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια. Μία δασκάλα που γίνεται ηθοποιός στα μπουλούκια και στο θέατρο, μία ποιήτρια που γίνεται η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού.

Συνεργάζεται με όλες τις διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο.

Η ταινία είναι βασισμένη στον ταραχώδη βίο και το σπουδαίο έργο που κληρονόμησε η ελληνική μουσική από τη μεγαλειώδη πένα της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Η  ταινία είναι σε σενάριο της Κατερίνας Μπέη και σκηνοθεσία του Άγγελου Φραντζή. Αντλεί έμπνευση από τα πάθη και τις αδυναμίες αυτής της πληθωρικής, αντισυμβατικής και πρωτοπόρου γυναίκας, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο λαϊκό τραγούδι. Η μοναδική της προσωπικότητα, αποτυπώθηκε στους στίχους της που έγιναν από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες.

Κάποια από αυτά είναι: «Περασμένες μου αγάπες», «Όνειρο απατηλό», «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά», «Ηλιοβασιλέματα», «Η φαντασία», «Είσαι η ζωή μου», «Μαντουμπάλα», «Στ΄ Αποστόλη το κουτούκι», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά», «Δύο πόρτες έχει η ζωή» («Το τελευταίο βράδυ μου»), «Ρίχτε στο γυαλί φαρμάκι».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντίνα Μιχαηλίδου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αντώνης Λουδάρος, Χρύσα Ρώπα, Ματθίλδη Μαγγίρα, Παύλος Ορκόπουλος, Κρατέρος Κατσούλης, Κάτια Γκουλιώνη, Λίλα Μπακλέση, Ευαγγελία Συριοπούλου, Θάνος Τοκάκης, Ευγενία Σαμαρά, Φοίβος Δεληβοριάς.

Κατάλληλη άνω των 12 ετών.