Γλυκά & Παγωτά

Κορμός χριστουγεννιάτικος με πραλίνα (+video)

Συντάκτης  | 

Ένας “θεϊκός” χριστουγεννιάτικος κορμός με πραλίνα είναι ότι καλύτερο για να συνοδεύσετε το γιορτινό σας τραπέζι! Είναι ένα γλυκό πάρα πολύ αφράτο, ελαφρύ και απίστευτα γευστικό!

Αυτός ο χριστουγεννιάτικος κορμός με πραλίνα μπορεί να γίνει εύκολα και θα αρέσει σε όλους. Τι καλύτερο σε επιδόρπιο από ένα αφράτο, ελαφρύ  παντεσπάνι με ανάλαφρη και θεϊκή κρέμα; Θα τον λατρέψετε!

Υλικά

Για το παντεσπάνι

3 αυγά (χωρισμένα)

1 αυγό (ολόκληρο)

90 γρ ζάχαρη

90 γρ αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

1 κ.γλ baking powder

1 κ.σ βανίλια υγρή ή 2 βανίλιες σε φακελάκι ή κάψουλες

1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα-γέμιση 

600 γρ κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (παγωμένη, από το ψυγείο)

400 γρ πραλίνα σοκολάτας/φουντουκιού επιλογής σας (1 συσκευασία)

Λίγα φουντούκια

Εκτέλεση 

Για το παντεσπάνι

1) Σε ένα πολύ καθαρό και στεγνό μπολ βάζουμε μόνο τα ασπράδια των αυγών. Προσέχουμε να μην πέσει ούτε ίχνος κρόκου μέσα.

Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάμε με το μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία μαρέγκα. Μόλις φουσκώσει η μαρέγκα και στέκεται  κάνοντας κορυφές, σταματάμε το μίξερ και το αφήνουμε στην άκρη.

2) Έπειτα, σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε μόνο τους κρόκους του αυγού, μαζί με το ένα επιπλέον αβγό και την ζάχαρη. Χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

3) Μόλις συμβεί αυτό, προσθέτουμε την βανίλια και κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι μαζί με την baking powder. Ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα, από έξω προς τα μέσα ώστε να μην χαθεί ο όγκος του μείγματος.

4) Τέλος, προσθέτουμε σε δυο δόσεις την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά, πάλι με κυκλικές και κοφτές κινήσεις, ώστε να πάει η μαρέγκα παντού και να ομογενοποιηθεί.

5) Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα τετράγωνο ρηχό ταψί φούρνου και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Θέλουμε η ζύμη να πάει σε όλη την επιφάνεια και να είναι όλο το μείγμα κατανεμημένο ισομερώς.

6) Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 15 λεπτά. Ψήνουμε μέχρι το παντεσπάνι να πάρει ένα ωραίο χρυσάφι χρώμα.

7) Όσο ψήνεται το παντεσπάνι μας στον φούρνο, ανοίγουμε στον πάγκο ή το τραπέζι μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη σε όλη της την επιφάνεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι πετσέτες κουζίνας που χρησιμοποιούμε για τα γλυκά πρέπει να έχουν πλυθεί με απορρυπαντικό δίχως άρωμα και να είναι στεγνωμένες καλά. Δεν πρέπει να έχουν περαστεί με μαλακτικό, γιατί αυτό μπορεί να αφήσει άρωμα στα γλυκά μας.

8) Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζουμε κατευθείαν στη πετσέτα και βγάζουμε με προσοχή την λαδόκολλα. Έπειτα, αρχίζουμε να τυλίγουμε το παντεσπάνι με την πετσέτα.

Σε αυτό το σημείο προσέχουμε, διότι πρέπει να γυρίσουμε τη μεγάλη (σε μήκος) πλευρά του παντεσπανιού. Έτσι, ώστε ο κορμός μας να γίνει μεγάλος και λεπτός. Σιγά σιγά και προσεκτικά γυρνάμε όλο το παντεσπάνι, ενώ η πετσέτα βρίσκεται στο εσωτερικό του. Αυτό γίνεται ώστε να μην μας κολλήσει.

9) Μόλις τυλιχθεί όλο το παντεσπάνι, το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.

Κορμός χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος (+ video)

Για την κρέμα-γέμιση 

1) Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα 400 γρ από τα 600 γρ της παγωμένης κρέμας γάλακτος μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία και σφιχτή σαντιγί.

2) Έπειτα, τοποθετούμε αυτή την σαντιγί στο ψυγείο.

3) Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα υπόλοιπα 200 γρ της κρέμας γάλακτος, μαζί με 1 κ.σ πραλίνα, μέχρι να γίνουν μια ωραία ελαφριά σαντιγί, σαν κρέμα.

Σύνθεση

1) Αφού έχει κρυώσει καλά το παντεσπάνι, το ανοίγουμε και απλώνουμε επάνω μια στρώση πραλίνας φουντουκιού, σε όλη την επιφάνεια.

2) Έπειτα, παίρνουμε την σοκολατένια κρέμα-σαντιγί που φτιάξαμε και απλώνουμε και αυτή σε όλη την επιφάνεια του παντεσπανιού. Αφήνουμε στο κάτω μέρος ένα κενό, έτσι ώστε όταν ρολάρουμε τον κορμό να μην ξεχειλίσει η κρέμα.

3) Στη συνέχεια αρχίζουμε να γυρνάμε τον κορμό ρολάροντας με προσοχή, όπως κάναμε και αρχικά, όταν τον τυλίξαμε στην πετσέτα.

4) Παίρνουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής (κορνέ) και της βάζουμε οδοντωτή μύτη. Βάζουμε μέσα την λευκή, σφιχτή σαντιγί που χτυπήσαμε και με σταθερές κινήσεις  κάνουμε λωρίδες κατά μήκος όλου του κορμού. Θα φαίνεται σαν ξύλο…

Tip

Εάν δεν έχετε κορνέ ζαχαροπλαστικής, απλώστε τη σαντιγί με ένα κουτάλι ή σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια και κάντε γραμμές με ένα πιρούνι!

6) Διακοσμούμε τον κορμό μας με τρίμμα σοκολάτας, ρευστή πραλίνα και λίγα φουντούκια. Τον βάζουμε πάλι στο ψυγείο και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά για περίπου 1 ώρα. Αφού κρυώσει καλά ο χριστουγεννιάτικος κορμός μας με πραλίνα, τον κόβουμε σε φέτες και τον απολαμβάνουμε!


Ο κορμός με πραλίνα είναι πεντανόστιμος αλλά δοκιμάστε και τον Κορμό με σοκολάτα


Καλή επιτυχία!

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!