Ψυχολογία

Δημιουργικότητα: 10 ενδείξεις που μαρτυρούν ότι το μυαλό λειτουργεί “σαν ρολόι”

Συντάκτης  | 

Υπάρχει έμφυτη η δημιουργικότητα; Είμαστε γεννημένοι δημιουργικοί ή είναι μια κατάσταση την οποία την υιοθετούμε μεγαλώνοντας; Υπάρχουν ωστόσο δέκα πολύτιμα βήματα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα να κατανοήσουμε εάν το μυαλό μας λειτουργεί σαν ρολόι.

Η δημιουργικότητα είναι μια μορφή ενέργειας θα λέγαμε, που άλλοτε οι άνθρωποι την έχουν έμφυτη (όπως πιστεύουν), ή την καλλιεργούν μέσα στο πέρας των χρόνων. Πολλοί ψυχολόγοι θεωρούν ότι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου φύλλου, μπορούν να χαρακτηριστούν δημιουργικοί, εφόσον διαθέτουν 10 χαρακτηριστικά, τα οποία φανερώνουν πόσο λειτουργικός είναι ο εγκέφαλος τους.

Ποια είναι αυτά τα 10 χαρακτηριστικά;

1.Εξωστρέφεια  αλλά συνάμα εσωστρέφεια

Η εξωστρέφεια και η εσωστρέφεια είναι αντίθετες έννοιες μεταξύ τους. Όμως, ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών είναι που κάνουν έναν άνθρωπο  δημιουργικό. Οι εξωστρεφείς και εσωστρεφείς άνθρωποι είναι άτομα που τους διακατέχει η ηρεμία, η γαλήνη και η συναναστροφή τους με άλλα άτομα τους κάνει ακόμη πιο δημιουργικούς καθώς υπάρχει η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.

2. Θετική ενέργεια και αισιοδοξία

Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι άτομα του προγράμματος και της οργάνωσης. Για να λειτουργεί το μυαλό τους σαν ρολόι η καθημερινότητα τους θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα μέτρα τους, να γνωρίζουν τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν στη συνέχεια και φυσικά δεν θα ήταν καθόλου καλή ιδέα να τους βγάζεις από το πρόγραμμά τους. Είναι όντα της απόλυτης προσοχής και συγκέντρωσης.

3. Εξυπνάδα

Ποιο άλλο θα ήταν το αμέσως επόμενο χαρακτηριστικό που θα λέγαμε ότι το μυαλό του ανθρώπου λειτουργεί σαν ρολόι; Η εξυπνάδα. Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με το IQ των ανθρώπων, το οποίο σχετίζεται με την δημιουργικότητα. Σε μια πρόσφατη μελέτη παρατηρήθηκε ότι τα άτομα με πολύ υψηλό IQ δεν είχαν και τόσο δημιουργικές αντιλήψεις, όσο σε άτομο με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Άρα δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι έξυπνοι έχουν και υψηλό IQ.

4. Ευαισθησία

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι είναι και δημιουργικοί, λένε οι ψυχολόγοι. Είναι ανοιχτοί σε πολλά θέματα και αυτό τους επιτρέπει να βγάλουν στην επιφάνεια πληθώρα συναισθημάτων. Η δημιουργία νέων ιδεών τους επιφέρει συναισθήματα χαράς, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθηση.

5. Ενεργητικότητα

Οι δημιουργικοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται συνήθως από την ενέργεια που τους διακατέχει. Η ενέργεια τους είναι τόσο ψυχική όσο και σωματική. Είναι άτομα που τους αρέσει να δουλεύουν ώρες ασταμάτητα και η προσοχή τους να είναι καθηλωμένη σε αυτό που κάνουν χωρίς να χάνουν τη συγκέντρωσή τους.

6. Να είναι δυναμικοί χαρακτήρες

Ο δυναμικός άνθρωπος είναι και ενθουσιώδης. Επενδύει πολύ χρόνο στο να είναι υπομονετικός. Η υπομονή και η επιμονή  είναι δύο αρετές που ο συνδυασμός τους επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Ο δυναμισμός είναι ένα πλεονέκτημα που σε δύσκολος καταστάσεις το άτομο μπορεί να διαχειριστεί ένα πρόβλημα δείχνοντας κατανόηση και διαφυγή των εντάσεων.

7. Να οραματίζονται το μέλλον

Οι δημιουργικοί άνθρωποι αφιερώνουν πολύ χρόνο ώστε να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Περνούν πολύ χρόνο μέσα σε ένα δωμάτιο, στο οποίο υπάρχει απόλυτη ηρεμία για να μπορούν να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμες καταστάσεις. Υπάρχουν και εκείνοι οι ονειροπόλοι, ο οποίοι με νύχια και με δόντια θέτουν το μυαλό τους σε λειτουργία και προσπαθούν τις ιδέες τους να τις κάνουν πράξη.

8. Να είναι αντικειμενικοί

Ένας δημιουργικός άνθρωπος είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και παράλληλα μπορεί να είναι αντικειμενικός σχετικά με αυτό. Είναι πάντα πρόθυμος να δεχτεί κριτική από κάποιον άλλον. Αυτό το γεγονός του δίνει την ευκαιρία να διαχωρίσει το project του και να ανακαλύψει μέρη του που πρέπει να βελτιωθούν.

9. Να έχουν πάθος για τη ζωή

Οι δημιουργικοί άνθρωποι δεν τους αρέσει απλά η δουλειά τους, αλλά παθιάζονται με αυτή. Θέτουν στόχους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους πετύχουν. Ως επαναστάτες για τη ζωή πιστεύουν στο αδύνατο. Το πάθος τους για τη ζωή, είναι αυτό που τους γεμίζει ενέργεια και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ικανοποιήσουν το εγώ τους.

10. Να είναι ρεαλιστές

Είναι σε θέση να αποδεχθούν καταστάσεις οι οποίες έλαβαν χώρα στο παρελθόν παίρνοντας τες ως μάθημα, και τώρα να ανακαλύψουν την λύση. Είναι άτομα με στερεότυπα, τους αρέσει η κυριαρχία και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο, ώστε να επιβιώσουν στην κοινωνία.

Πηγή πληροφοριών in.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!