Κήπος - Καλλιέργειες

4 Συμβουλές για επιτυχημένο λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή την ύπαιθρο

Συντάκτης  | 

Οι συμβουλές για την επιλογή των κατάλληλων μεθόδων και φυτών είναι σημαντικές για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο. Τα κριτήρια της επιλογής αφορούν αρχικά στον διαθέσιμο χώρο για την καλλιέργεια των φυτών. Έπειτα στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε λαχανικού, του χρόνου που έχει στη διάθεσή του ο καλλιεργητής κ.α.

Έτσι, για έναν μικρό επιτυχημένο λαχανόκηπο ή για έναν λαχανόκηπο σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας έχουμε μερικές πολύ χρηστικές συμβουλές.

Προτιμήστε λαχανικά όπως ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, φράουλα, ρόκα, μαρούλι, σπανάκι, κρεμμυδάκι και καρότο. Επίσης πολύ καλά είναι τα αρωματικά φυτά και γενικότερα τα λαχανικά που έχουν σχετικά μικρή ανάπτυξη και δεν δημιουργούν βαθύ ριζικό σύστημα.

Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος για έναν λαχανόκηπο και τι φυτεύουμε

Εάν θέλετε έναν λαχανόκηπο για να τον διαχειριστούν παιδιά, πρέπει να είναι σχετικά μικρού μεγέθους . Επίσης, επιλέξετε λαχανικά που θα δώσουν γρήγορη συγκομιδή έχουν ελκυστικούς καρπούς ή άρωμα. Ιδανικές επιλογές είναι λαχανικά όπως το χλωρό κρεμμύδι ή το σκόρδο, η ρόκα, το μαρούλι, η ντομάτα και η πιπεριά. Επιπλέον τα αρωματικά της κουζίνας, οι φράουλες και άλλα.

Για τους μεγαλύτερους λαχανόκηπους οι επιλογές είναι φυσικά πάρα πολλές. Τα παραδοσιακά και δημοφιλή λαχανικά όπως μαρούλια, αγγουράκια, ντομάτες, φασολάκια, κολοκυθάκια και αρακάς. Επιπλέον, κουνουπίδια, λάχανα, μπρόκολα, πατάτες, πράσα και πολλά χόρτα όπως το σπανάκι ή όσπρια όπως οι φακές.

Τα είδη που θα επιλέξετε να καλλιεργήσετε πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Έτσι εμφανίζουν αντοχή τόσο στους κλιματικούς παράγοντες όσο και στους εχθρούς και ασθένειες που είναι οι πιο συχνοί στις διάφορες τοποθεσίες. Τα φυτά που είναι προσαρμοσμένα στην περιοχή που πρόκειται να καλλιεργηθούν είναι πιο παραγωγικά και η καλλιέργεια είναι λιγότερο απαιτητική.

Βιοδιασπώμενα δοχεία σποράς

συμβουλές για επιτυχημένο λαχανόκηπο

Πρόκειται για μικρά γλαστράκια που είναι κατασκευασμένα συνήθως από φυτικές ίνες (κοκοφοίνικα, άχυρο, φλοιό ρυζιού) αλλά και τύρφη, χαρτί και βιοπλαστικό. Είναι βιοαποικοδομήσιμα γλαστράκια όπου γίνεται η σπορά και στη συνέχεια φυτεύεται όλο το γλαστράκι στο χώμα.

Τα δοχεία αυτά επιτρέπουν στη ρίζα να τα διαπεράσει καθώς μεγαλώνει, ενώ αυτά διασπώνται σταδιακά στο έδαφος. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ρολά από χαρτί υγείας αλλά όχι εφημερίδες και σελίδες περιοδικών γιατί παρόλο που το χαρτί θα λιώσει στο χώμα, περιέχει χημικές ουσίες που το ρυπαίνουν.

Όταν η καλλιέργεια ξεκινάει από το σπορείο και πρόκειται να γίνει μεταφύτευση στην τελική θέση στο λαχανόκηπο, η χρήση βιοδιασπώμενων δοχείων σποράς από τη μία μειώνει τον χρόνο και τον κόπο που απαιτείται για τη μεταφύτευση και από την άλλη μεγιστοποιεί την επιτυχία της διαδικασίας και την αύξηση της παραγωγής.

Οι βιοδιασπώμενες γλάστρες δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν κατά τη μεταφύτευση. Έτσι οι σπόροι σπέρνονται στα βιοδιασπώμενα γλαστράκια και όταν βλαστήσουν και αναπτυχθούν τα νεαρά φυτά μεταφυτεύονται στο λαχανόκηπο μαζί με το γλαστράκι τους.

Με αυτό τον τρόπο το ριζικό σύστημα των νεαρών φυτών δεν τραυματίζεται και το στρες της μεταφύτευσης μειώνεται σημαντικά. Στη συνέχεια το γλαστράκι βιοδιασπάται και το φυτό συνεχίζει την ανάπτυξη και την παραγωγή του.

Σάκοι φύτευσης, η λύση για λαχανικά στο μπαλκόνι

συμβουλές για επιτυχημένο λαχανόκηπο

Οι σάκοι φύτευσης λαχανικών αποτελούν ιδανική λύση για τους μικρούς κήπους, τις αυλές τις βεράντες και τα μπαλκόνια. Οι σάκοι υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και γεμίζουν με χώμα, φυτεύονται και έτσι απλά μπορεί να αρχίσει μία καλλιέργεια.

Στο τέλος της καλλιέργειας το χώμα αφαιρείται και οι σάκοι καθαρίζονται, αποθηκεύονται χωρίς να απαιτούν πολύ χώρο και περιμένουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Η ευελιξία που έχουν στη χρήση τους κάνουν ιδανικούς και για τη δημιουργία λαχανόκηπου στην εξοχική κατοικία.

Τα βασικά τους πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με τα κλασικά φυτοδοχεία, σε ότι αφορά την ανάπτυξη των φυτών είναι δύο:

  • Πρώτον, τα υλικά κατασκευή των σάκων φύτευσης είναι διαπερατά το νερό και τον αέρα. Έτσι η αποστράγγιση του νερού αλλά και ο αερισμός στο χώματος επιτυγχάνονται σωστότερα.
  • Δεύτερον, η θερμοκρασία του χώματος στο εσωτερικό του σάκου διατηρείται σε καλύτερα επίπεδα τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Έτσι τα λαχανικά αναπτύσσονται ανεμπόδιστα με καλύτερες συνθήκες στο ριζικό τους σύστημα.

Κομποστοποίηση, για βελτίωση του εδάφους

συμβουλές για επιτυχημένο λαχανόκηπο

Μία από τις πολύ καλές συμβουλές για επιτυχημένο λαχανόκηπο είναι η κομποστοποίηση τροφίμων. Είναι ο πλέον συνυφασμένος τρόπος για τη βιολογική καλλιέργεια λαχανικών. Η χρήση του κόμποστ είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος εμπλουτισμού του εδάφους με οργανικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά.

Βελτιώνει πολύ τις ιδιότητες του εδάφους του κήπου και οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή αλλά και πιο υγιή φυτά. Εκτός από τη χρήση του κόμποστ, πολλά πλεονεκτήματα παρουσιάζει και η παραγωγή του.

Η εγκατάσταση ενός κομποστοποιητή κοντά στο λαχανόκηπο (που μπορεί να φτιάξετε και μόνοι σας), θα μειώσει πολύ και τα απορρίμματα σας. Τόσο τα απορρίμματα του ίδιου του κήπου, όσο και του σπιτιού και θα σας δώσει το πιο οικονομικό και αγνό λίπασμα!

Για το μπαλκόνι, ένα μικρός κομποστοποιητής είναι ιδανικός και για την καλλιέργεια λαχανικών και καλλωπιστικών φυτών στο μπαλκόνι ή την βεράντα.

Πηγή πληροφοριών: gardenguide.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!