Κατοικίδια & Ζώα

Άγχος στη γάτα: Πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται

Συντάκτης  | 

γάτα άγχος

Πιστεύετε πως η γάτα σας έχει άγχος; Πως θα το καταλάβετε και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση;

 

Ακόμη και η γάτα σας μπορεί να υποφέρει από άγχος και να μην το έχετε καταλάβει. Τα σημάδια των αγχωμένων γατών μπορεί να περιλαμβάνουν την απομάκρυνση ή το να κρύβονται περισσότερο από το συνηθισμένο.

Να μην είναι ανεκτικές με τους ανθρώπους. Να διστάζουν ή να μην θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα τους. Να μην θέλουν να τις χαϊδεύετε ή να καθίσουν στην αγκαλιά σας.

Για προσέξτε λοιπόν λίγο καλύτερα τη συμπεριφορά της, μήπως κάνει πράγματα που δεν μπορείτε να τα ερμηνεύσετε;

Μπορεί επιπλέον να κρύβεται κάθε φορά που μπαίνει κάποιος στο σπίτι ή να νιαουρίζει χωρίς λόγο. Έχετε παρατηρήσει κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές; Τότε πιθανό η γατούλα σας να υποφέρει από άγχος και να μην το έχετε αντιληφθεί.

Δείτε μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε!

Αρχικά πρέπει να αποκλείσετε κάθε ενδεχόμενο να υποφέρει από κάποιο πρόβλημα υγείας. Έπειτα, αφιερώστε της αρκετό χρόνο. Έτσι θα τη βοηθήσετε να απαλλαγεί από την ένταση που δεν της επιτρέπει να απολαύσει την καθημερινότητα της.

Μερικά ενδεικτικά συμπτώματα

– Αρνείται τα χάδια.
– Νιαουρίζει πολύ συχνά.
– Γρατζουνάει συχνά τα έπιπλα ή το πάτωμα.
– Έχει ανήσυχη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
– Γλύφει με ένταση τη γούνα της.
– Έχει κακή κατάσταση γούνας.
– Κρύβεται κάτω από έπιπλα και παραμένει εκεί για ώρες.

Πιθανά αίτια

Μόλις σας περιγράψαμε κάποια ενδεικτικά συμπτώματα που υποδηλώνουν πως η γάτα σας υποφέρει από άγχος.

Όπως προαναφέραμε, αρχικά πρέπει να αποκλειστεί από τον κτηνίατρο σας κάθε περίπτωση να νοσεί από κάποια ασθένεια. Οι παράγοντες που μπορεί να της προκαλούν αυτή την αλλόκοτη συμπεριφορά είναι διάφοροι.

Για παράδειγμα: μία μετακόμιση ή η μεταφορά σε νέο χώρο, ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια, θόρυβοι ή ακόμα κι ένα τραυματικό γεγονός, όπως είναι μία χειρουργική επέμβαση.

Αντιμετώπιση

Πως θα μπορέσει να αποκτήσει η γατούλα σας τη χαμένη της ηρεμία, όπως κι εσείς τη δική σας;

Αρχικά πρέπει να της αφιερώσετε για κάποιο διάστημα ποιοτικές ώρες, προκειμένου να αισθανθεί ξανά οικεία μαζί σας και με τον χώρο της.

Αν έχετε προσθέσει ένα νέο ζώο στην οικογένεια, βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν παίρνει πολύ παραπάνω προσοχή. Μην περιμένετε η γάτα από την πρώτη μέρα να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι πρέπει να σας μοιράζετε!

Μερικά ζώα μπορεί να πρέπει να περάσουν μία ημέρα ή μία εβδομάδα κάπως απομονωμένα. Μέχρι να συνηθίσουν τη νέα παρουσία στο σπίτι.

Για να μπορέσετε να εξαλείψετε το άγχος της γάτας σας δημιουργήστε μία νέα καθημερινή ρουτίνα.

Ηρεμήστε την γατούλα σας δημιουργώντας της μια ρουτίνα. Ώστε να ξέρει πότε θα είστε σπίτι, πότε ή άμμος από το κουτί της θα αλλάξει, πότε είναι η ώρα του παιχνιδιού και πότε είναι η ώρα για ύπνο.

Οι γάτες λατρεύουν την τάξη και την έχουν πολύ ανάγκη, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στον χώρο. Έτσι λοιπόν, ένα φροντισμένο περιβάλλον τις κάνει να αισθάνονται πραγματικά καλά.

Αν παρόλο τις προσπάθειες σας η ψιψίνα σας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένταση υπάρχει και άλλη λύση.

Εάν η γάτα έχει άγχος ο κτηνίατρος μπορεί να σας συστήσει και κάποια φαρμακευτική θεραπεία, που θα τη βοηθήσει να βρει ξανά τον παλιό καλό της εαυτό!

Μία άλλη προσέγγιση για την καταπολέμηση του άγχους στις γάτες είναι οι φερορμόνες. Είναι οι ορμόνες που εκκρίνονται από τη γάτα σε περίοδο αναπαραγωγής και στις νέες μητέρες.

Οι φερορμόνες αναδημιουργούνται τεχνητά και ψεκάζονται στις περιοχές που η γάτα περνάει τις περισσότερες ώρες της καθημερινότητας της.

Με τον τρόπο αυτό η αγχωμένη γάτα θα μπορέσει να ηρεμήσει. Αφού οι φερορμόνες θα της υπενθυμίσουν τη μητέρα της.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *