Men's world

Κερατάς: Γιατί τους απατημένους άντρες τους ονομάζουμε έτσι

Συντάκτης  | 

κερατάς

Σίγουρα έχετε ακούσει την λέξη “κερατάς” και πολύ πιθανό να την έχετε χρησιμοποιήσει… Γιατί όμως λέμε έτσι τους απατημένους άντρες και πως προέκυψε αυτή η έκφραση;

 

Η λέξη “κερατάς” είναι μια πολύ συχνή λέξη- έκφραση στη χώρα μας. Συνήθως με αυτή χαρακτηρίζουμε κάποιον απατημένο σύζυγο, για να κακολογήσουμε κάποιον ή απλά για πλάκα, χαριτολογώντας.

Από τον Κώστα Σπαθάκη

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιούν αυτή την έκφραση δεν ξέρουν ή πολύ πιθανό να μη γνωρίζουν την ουσία της. Ας κάνουμε λοιπόν μια σύντομη αναδρομή και ανάλυση της…

Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά πως η λέξη «κερατάς» δεν χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να περιγράψει τον άντρα που τον απατά η γυναίκα του. Αυτή την έκφραση την χρησιμοποιούμε μόνο στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Για την ακρίβεια, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, όταν θέλουν να αναφερθούν στον απατημένο σύζυγο τον αποκαλούν «cabron» δηλαδή «τράγο». (Συγκρατήστε το αυτό, θα το συναντήσετε στη συνέχεια…)

Η άποψη του Pitt-Rivers

Ο ανθρωπολόγος Pitt-Rivers, προσπαθώντας να αναλύσει αυτή την έκφραση θεώρησε πως η έκφραση προέκυψε μέσα από την θρησκεία, καθώς «τα κέρατα» έχουν αρνητική σημασία.

Δηλαδή, όπως ο διάβολος απέτυχε στον παράδεισο και για τιμωρία ο Θεός τον στιγμάτισε με κερατάκια, έτσι και ο σύζυγος φέρει το αρνητικό αυτό χαρακτηριστικό επάνω του σαν απατημένος. Επειδή ο συγκεκριμένος άντρας,  απέτυχε να φέρει εις πέρας τα συζυγικά του καθήκοντα. Δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τη γυναίκα του στον έγγαμο βίο ή στον σεξουαλικό τομέα, με αποτέλεσμα εκείνη να στραφεί σε άλλον!

Η τιμή του και ο ανδρισμός του λοιπόν κηλιδώνονται και ως τιμωρία πρέπει να στιγματιστεί. Το σύμβολο του διαβόλου (τα κέρατα) ήταν έτσι το στίγμα για την “προδοσία” του απέναντι στα συζυγικά καθήκοντα!

Η άποψη του ανθρωπολόγου Blok

Μια άλλη και επικρατέστερη άποψη είναι αυτή του ανθρωπολόγου Blok. Ο οποίος πάει την ανάλυση του πολύ πιο πίσω, στη μυθολογία και την αρχαιότητα.

Αυτός λέει πως αυτή η μεσογειακή έκφραση δεν αναφέρεται στα κέρατα του θρησκευτικού διαβόλου. Αλλά, στα κέρατα ενός συγκεκριμένου ζώου, του τράγου («cabron» όπως ανέφερα και στην αρχή).

Ο τράγος είναι αυτός που ανέχεται την απιστία και τη σεξουαλική συναναστροφή άλλων αρσενικών με το ταίρι του. Σε αντίθεση με το κριάρι, το οποίο δεν ανέχεται τον ανταγωνισμό και διακρίνεται για τον δυναμισμό και την βιαιότητα του.

Κατά την αρχαιότητα

Ο τράγος, από τη μυθολογία ακόμη και τα παγανιστικά έθιμα, χαρακτήριζε το ανήθικο, το ντροπιαστικό ή το γελοίο. Στη μυθολογία παρουσιαζόταν συχνά και μέσα από τους σάτυρους. Οι σάτυροι ήταν χαρακτήρες (πνεύματα ή δαίμονες) που ζούσαν μια ζωή ξέφρενη, δίχως κοινωνικά όρια, στην εξοχή και τα δάση. Ήταν άμεσα συσχετισμένοι με την διασκέδαση, την έντονη σεξουαλική δραστηριότητα ή ελευθερία και τη γονιμότητα.

Ο τράγος, λόγω της λαγνείας και της ασυγκράτητης φύσης του, συνδεόταν με τον Διόνυσο, την Αφροδίτη και τον Πάνα. Ενώ το κριάρι από την άλλη, ως πιο σταθερό, ηγετικό και σοβαρό, κατά την αρχαιότητα ήταν σύμβολο των θεών Άμμων, Δία, Απόλλωνα κ.α.

Έτσι, από την αρχαιότητα και έπειτα την Παλαιά Διαθήκη, ο τράγος ως πιο «αμαρτωλός» θυσιαζόταν για να κατευνάσουν την οργή των θεών (του Θεού). Ενώ το δυναμικό κριάρι συναντάμε να θυσιάζετε πάντα στους θεούς (τον Θεό) ως έκφραση ευγνωμοσύνης και μεγαλοψυχίας αυτών.

Ο κερατάς

Ως επικρατέστερη λοιπόν την δεύτερη εκδοχή, κατά τα λεγόμενα των ειδικών ανθρωπολόγων, αυτός είναι ο λόγος που έως και σήμερα ονομάζουμε τον απατημένο σύζυγο, κερατά.

κερατάς
Επειδή, ως απρόσεκτος και επιρρεπείς, γελοιοποιήθηκε. Δεν κράτησε το ταίρι του μόνο για αυτόν και ως αποτέλεσμα “άφησε” το ταίρι του και σε άλλον!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ακούσετε να αποκαλούν κάποιον “κερατά”, θα γνωρίζετε σίγουρα περισσότερα για την έννοια και τη σημασία της λέξης…

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *