Γονείς & Οικογένεια

Πως θα επιλέξτε το σωστό κατοικίδιο για την οικογένειά σας

Συντάκτης  | 

Η απόφαση να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο ζώο για την οικογένεια σας πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, ειδικά όταν έχετε παιδιά. Στη συνέχεια, πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να φροντίζουν αυτό το ζώο.

Για μια οικογένεια και για πολλά παιδιά, ένα κατοικίδιο είναι ο καλύτερος φίλος τους – ένας σύντροφος που όχι μόνο παρέχει άνευ όρων αγάπη, αλλά και τους διδάσκει για φιλία, υπευθυνότητα, πίστη και εν συναίσθηση. Ενώ τα περισσότερα κατοικίδια ζώα είναι γάτες και σκυλιά, υπάρχουν και άλλα ζώα που μπορεί να είναι υπέροχα για την οικογένειά σας. Τα κουνέλια, τα χάμστερ, τα ινδικά χοιρίδια, τα μικρά πουλιά και τα ψάρια. Ακόμα κι αν αυτά τα ζώα είναι μικρότερα από μια γάτα ή ένα σκύλο, απαιτούν εξίσου μεγάλη προσοχή και φροντίδα.

Πόσο χρονών θα πρέπει να είναι το παιδί μου πριν πάρουμε ένα κατοικίδιο ζώο;

Αν και πολλοί ειδικοί συστήνουν το παιδί να είναι τουλάχιστον έξι ετών πριν από την είσοδο ενός κατοικίδιου ζώου στην οικογένεια, εσείς σαν γονέας είστε ο καλύτερος κριτής της ωριμότητας του παιδιού σας. Τουλάχιστον το παιδί σας θα πρέπει να παρουσιάζει αυτοέλεγχο και να κατανοεί (και να υπακούει) τη λέξη “όχι”.

Πρέπει να πάρουμε ένα μικρό σε ηλικία ή ένα μεγαλύτερο;

Πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά επιλέγουν ένα γατάκι ή ένα κουτάβι, πιστεύοντας ότι αυτά τα κατοικίδια ζώα είναι ασφαλέστερα, ευκολότερα εκπαιδευτικά και πιο προσαρμόσιμα από τα μεγαλύτερα κατοικίδια ζώα. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Επειδή τα κουτάβια και τα γατάκια είναι εύθραυστα, απαιτούν επιπλέον χρόνο και φροντίδα και είναι επιρρεπή σε γρατσουνιές και δαγκώματα που σχετίζονται με το παιχνίδι, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για ένα νοικοκυριό με μικρά παιδιά. Η υιοθέτηση ενός φιλικού, ήρεμου, ενήλικου ζώου που θα έχει μια γνωστή ιστορία από πίσω του, μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την οικογένειά σας. Πριν αποφασίσετε, μιλήστε με κτηνιάτρους, εκπαιδευτές ζώων και συμβούλους υιοθεσίας ζώων οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο ζώο για την οικογένειά σας.

Τι είδους σκυλί είναι καλύτερο με τα παιδιά;

Ως γονέας, θέλετε το παιδί σας να είναι ασφαλή γύρω από το σκυλί σας. Θέλετε να μάθετε ποιες φυλές είναι καλές με τα παιδιά και ποιες όχι. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να δαγκώσουν και η φυλή ενός σκυλιού είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την ιδιοσυγκρασία και τη συμπεριφορά. Τα καλύτερα σκυλιά για τα παιδιά είναι αυτά που λαμβάνουν σωστή κοινωνικοποίηση, ανθρώπινη κατάρτιση, άσκηση και προσοχή.

Πώς πρέπει να αλληλεπιδρά το παιδί μου με τα κατοικίδια ζώα;

Για να προστατέψετε τόσο το παιδί σας όσο και το κατοικίδιο ζώο σας, είναι σημαντικό ο ενήλικας να εποπτεύει όλες τις αλληλεπιδράσεις των κατοικίδιων ζώων. Είναι επίσης σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του κατοικίδιου ζώου σας. Εξηγήστε του ότι ακόμη και το πιο υπάκουο κατοικίδιο έχει όρια και ότι όλα τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και σεβασμό. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι:

Τα κατοικίδια χρειάζονται χώρο, ειδικά όταν τρώνε, παίζουν με τα παιχνίδια τους ή αναπαύονται. Τα κατοικίδια ζώα μπορεί να αναστατωθούν από υπερβολικό χάιδεμα. Διδάξετε το παιδί σας για να λαμβάνει υπόψη προειδοποιητικά σημάδια (όπως συριγμό, συστροφή στα χείλη,) που δείχνουν ότι θέλει να μείνει μόνο του. Τα κατοικίδια ζώα άλλων ανθρώπων ενδέχεται να αισθάνονται και να εμφανίζουν δυσφορία όταν το παιδί σας αγγίζει ή τα προσεγγίζει. Πείτε στο παιδί σας να λάβει άδεια από έναν ενήλικο πριν αγγίξει ένα άλλο κατοικίδιο ζώο. Εξηγήστε πώς ορισμένα κατοικίδια ζώα μπορεί να αισθάνονται απειλητικά όταν τα κοιτάζουν ή τα αγκαλιάζουν άλλοι πέραν του αφεντικού του.

Τα ζώα που πάσχουν από πόνο μπορούν να δαγκώσουν όποιον προσπαθεί να τους αγγίξει. Διδάξετε το παιδί σας να αφήσει μόνο του ένα τραυματισμένο κατοικίδιο ζώο και να ειδοποιήσει αμέσως έναν ενήλικα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το κατοικίδιο μου να νιώθει ασφαλές;

Τα κατοικίδια ζώα, όπως τα παιδιά, χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν σε νέο περιβάλλον και νέες συνθήκες. Παρέχετε στα κατοικίδια ζώα δικό τους χώρο όπου μπορούν να μην είναι σε επαφή με τα παιδιά. Μην βάζετε τα κατοικίδια ζώα σας σε καταστάσεις όπου αισθάνονται απειλή. Τα κατοικίδια ζώα ζουν περισσότερο, πιο υγιεινά και ασφαλέστερα, όταν φυλάσσονται εσωτερικά με την οικογένεια.

Πώς μπορεί το παιδί μου να φροντίσει για ένα κατοικίδιο ζώο;

Το να επιτρέπεται στα παιδιά να βοηθούν στη φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου διδάσκει την ευθύνη και ενσταλάζει ένα αίσθημα ικανότητας και ολοκλήρωσης. Επιλέξτε εργασίες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σας. Ακόμη και μικρά παιδιά μπορούν να εμπλακούν σε κάποια πτυχή της φροντίδας – επιλέγοντας ένα νέο παιχνίδι ή κολάρο, βοηθώντας με την περιποίηση ή μεταφέροντας το φαγητό του.

Πώς μπορώ να διδάξω τα παιδιά μου να φροντίζουν καλά τα κατοικίδια ζώα;

Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να είναι υπεύθυνοι φροντιστές είναι να είστε εσείς οι ίδιοι. Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει προτού πάρετε ένα κατοικίδιο ζώο – βεβαιωθείτε ότι έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και κάντε τα σωστά βήματα για να επιλέξετε το σωστό ζώο για την οικογένειά σας την κατάλληλη στιγμή.

Μόλις φέρετε ένα κατοικίδιο ζώο στην οικογένειά σας, δημιουργήστε και εφαρμόστε κανόνες σχετικά με την σωστή φροντίδα του. Για παράδειγμα, πείτε στα παιδιά σας να μην τραβήξουν την ουρά του ζώου, τα αυτιά ή άλλα μέρη του σώματος. Διδάξετε στα παιδιά πώς να σηκώσουν, να κρατήσουν το ζώο. Αυτά τα απλά μαθήματα είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνοι φροντιστές.

Συμπεριλάβετε επίσης τα παιδιά σας σε δραστηριότητες κατάρτισης για κατοικίδια ζώα, τα οποία όχι μόνο κάνουν το κατοικίδιο ζώο σας ένα μέλος της οικογένειας με μεγαλύτερη άνεση. Aλλά και διδάσκουν στο παιδί σας την ανθρώπινη μεταχείριση και την αποτελεσματική επικοινωνία.

Τελικά, τα παιδιά σας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τα ζώα – και τους ανθρώπους. Βλέποντας πώς αντιμετωπίζετε το κατοικίδιο ζώο σας, θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αντιδράτε όταν ένα κατοικίδιο ζώο γρατζουνίζει τα έπιπλα ή γαβγίζει υπερβολικά. Επειδή τα προβλήματα αυτά είναι απογοητευτικά, το να “ξεφορτωθείτε” το κατοικίδιο ζώο δεν είναι μόνο άδικο για το κατοικίδιο ζώο αλλά και για τα παιδιά σας. Καθώς στέλνει επίσης λάθος μήνυμα σχετικά με τη δέσμευση, την εμπιστοσύνη και την ευθύνη. Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα κατοικίδια, πηγαίνετε στη ρίζα του προβλήματος. Συχνά ένας κτηνίατρος ή ένας εκπαιδευτής σκυλιών μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε θέματα κατοικίδιων ζώων. Ώστε να μπορείτε να κρατήσετε όλη την οικογένεια μαζί.

Πηγή πληροφοριών: mothersblog.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!