Γενικά

Δ.Πινακοθήκη Καρδίτσας υποδέχεται την έκθεση: Μικρή Αναδρομή

Συντάκτης  | 

 H Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) υποδέχεται την έκθεση: Μικρή Αναδρομή με έργα του Άρη Λιάκου.

Το απόγευμα της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:00

Πολύπλευρος άνθρωπος

Απαιτητικός ερευνητής, πανεπιστημιακός δάσκαλος, ψυχίατρος και ζωγράφος ο καταγόμενος από τα Κανάλια Καρδίτσας Άρης Λιάκος βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της έκθεσης. Η εικαστική δουλειά του καλύπτει ένα ευρύ θεματολογικό φάσμα, όπου εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν τα τοπία, καθώς και η τεχνική της ακουαρέλας. Η ελευθερία, ο αυθορμητισμός, η αφαιρετικότητα και η έντονη βιωματική προσέγγιση είναι ορισμένα σταθερά χαρακτηριστικά των έργων του. ‘’ […] Ο ζωγράφος (σύμφωνα με σχόλιο του Δρ. Ιστορίας Τέχνης Δημήτρη Δεληγιάννη, 1991) δεν αποφεύγει να διέλθει μέσω του τοπίου. Συχνά βρίσκεται απέναντί του και πολύ κοντά του. Η θέασή του γι΄ αυτόν είναι η τέχνη της υποκειμενικής αναπαράστασης. Ακόμη κι όταν το θέμα του περιβρέχεται, πέραν του υπαρκτού – υγρού στοιχείου, από τις επιμελημένες κινήσεις της πινελιάς, η αποτύπωση της φόρμας μοιάζει να έχει ενδυθεί το προσωπικό βλέμμα του καλλιτέχνη. Ως μία αντανάκλαση, η φόρμα προξενεί νέες μεταφορές από και προς το έργο του καλλιτέχνη, έτσι που και το τρίτο δικό μας βλέμμα να οικειοποιείται τα σχήματα – την εικόνα – το τοπίο […]’’

Άρης Λιάκος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Έζησε τα πρώτα δεκαεπτά χρόνια στην Καρδίτσα και κατόπιν στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική στην Αγγλία. Εξελέγη Καθηγητής και δίδαξε για 20 χρόνια Ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετά την αφυπηρέτησή του εξελέγη Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.  Παράλληλα με τις επιστημονικές εργασίες και δημοσιεύσεις του έχει δώσει διαλέξεις για την Ψυχιατρική και την Τέχνη και έχει δημοσιεύσει κεφάλαιο για την τέχνη των ψυχωσικών στο βιβλίο «Η συμβολή των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης στην Ψυχιατρική Θεραπευτική». Έχει επίσης δημοσιεύσει εργασία σε περιοδικό με τίτλο «Ψύχωση και Τέχνη». Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές καθώς και το βιβλίο «η Ζωγραφική της Ψύχωσης και τα Μυστήρια της Τέχνης». Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στην Αθήνα και το Λονδίνο. Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ Αθηνών το 2004. Έργα του βρίσκονται στην Δ.Π. Χανίων, Δ.Π. Ιωαννίνων, Πινακοθήκη Αβέρωφ / Μέτσοβο, Π.Δ. Κερκύρας, Δ.Π. Καρδίτσας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ά. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τον Καναδά. Έχει πραγματοποιήσει 30 ατομικές εκθέσεις από το 1986 μέχρι σήμερα.

Η έκθεση: Μικρή Αναδρομή

Μικρή Αναδρομή αποτελεί ένα συμπυκνωμένο πανόραμα από τις αναζητήσεις και τους σημαντικούς σταθμούς από ολόκληρη σχεδόν την καλλιτεχνική διαδρομή του δημιουργού. Τα 43 έργα που παρουσιάζονται, αποτελούν όλα τους δωρεές του καλλιτέχνη στην πινακοθήκη. Είναι ένα πολύ σημαντικό σύνολο που αποκαλύπτει το ιδιαίτερο ύφος του ζωγράφου. Συνιστούν μία σημαντική ενότητα που εμπλουτίζει την εικαστική συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας με τεκμήρια σύγχρονης τέχνης και ταυτόχρονα με έργα καλλιτεχνών που έχουν στενή αναφορά με την Καρδίτσα. Η ενότητα αυτή παρουσιάζεται μάλιστα για πρώτη φορά από την πινακοθήκη.

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, αλλά και την κυκλοφορία του πρόσφατου βιβλίου του που περιλαμβάνει διαλέξεις για την τέχνη των αρρώστων, ο Άρης Λιάκος θα παραχωρήσει ομιλία με τίτλο: η Ζωγραφική της Ψύχωσης και τα Μυστήρια της Τέχνης. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, στις 20:00 (στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της πινακοθήκης, 4ος όροφος) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης (στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, 2ος όροφος).

Για ξεναγήσεις σε σχολικές και άλλες ομάδες είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη.

Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα

Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, 20:00

Διάρκεια: 13. 12. 2019 – 1. 2. 2020

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη & Παρασκευή: 9:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8:00 – 14:00

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!