Men's world

Κερατάς… γιατί οι απατημένοι άντρες ονομάζονται έτσι

Συντάκτης  | 

Σίγουρα έχετε ακούσει την λέξη, ίσως και να την έχετε χρησιμοποιήσει …
Είναι μια πολύ συχνή λέξη- έκφραση στη χώρα μας για να χαρακτηρίσουμε συνήθως κάποιον απατημένο άντρα, για να κακολογήσουμε κάποιον ή απλά για πλάκα. Το μεγαλύτερο ποσοστό όμως αυτών που την χρησιμοποιούν σίγουρα δε γνωρίζουν την ουσία της. Ας κάνουμε λοιπόν μια σύντομη ανάλυση… Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά πως η λέξη «κερατάς» δεν χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να περιγράψει αυτόν που τον απατά η γυναίκα του.  
Μόνο στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη.
Για την ακρίβεια, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, όταν θέλουν να αναφερθούν στον απατημένο σύζυγο τον αποκαλούν «cabron» δηλαδή «τράγο» (συγκρατήστε το αυτό, θα το συναντήσετε στη συνέχεια)!

Ο ανθρωπολόγος Pitt-Rivers, προσπαθώντας να εξηγήσει την έκφραση, πιστεύει πως αυτό λέγεται επειδή «τα κέρατα» έχουν αρνητική σημασία. Δηλαδή, όπως ο διάβολος απέτυχε στον παράδεισο και για τιμωρία ο Θεός τον στιγμάτισε με κερατάκια, έτσι και ο σύζυγος φέρει το αρνητικό αυτό χαρακτηριστικό επάνω του σαν απατημένος, γιατί ο συγκεκριμένος άντρας απέτυχε να φέρει εις πέρας τα συζυγικά του καθήκοντα ή να μην ικανοποιήσει τη γυναίκα του στον σεξουαλικό τομέα, με αποτέλεσμα εκείνη να στραφεί σε άλλον!
Ο ανδρισμός του λοιπόν κηλιδώνεται και ο ίδιος οφείλει να φοράει το σύμβολο του διαβόλου (κέρατα) ως στίγμα για την ”προδοσία” απέναντι στην οικογένεια του!

Μια άλλη πιο ενδιαφέρουσα άποψη είναι αυτή του ανθρωπολόγου Blok, ο οποίος πάει την ανάλυση ένα βήμα πιο πίσω, στη μυθολογία και την αρχαιότητα. Αυτός αναφέρει πως ο μεσογειακός κώδικας δεν ασχολείται απαραιτήτως με αυτά (τα θρησκευτικά) κέρατα, αλλά με τα κέρατα ενός συγκεκριμένου ζώου, που είναι ο τράγος ( του «cabron» όπως αναφέραμε και στην αρχή).
Ο τράγος λοιπόν, είναι αυτός που ανέχεται τη σεξουαλική πρόσβαση άλλων αρσενικών στο ταίρι του!
Σε αντίθεση με τον κριό, ο οποίος δεν ανέχεται τον ανταγωνισμό και διακρίνεται για τον δυναμισμό και την βιαιότητα του. Ο τράγος από την μυθολογία ακόμη, πάντα εμφανίζεται σαν ο πιο αδύναμος και ταπεινωμένος.

Ο κριός για παράδειγμα ήταν κατά την αρχαιότητα το σύμβολο των θεών: Άμμων, Δίας, Απόλλωνας κ.α. Ο τράγος από την άλλη, λόγω της λαγνείας και της ασυγκράτητης φύσης του, συνδεόταν με την Αφροδίτη, τον Βάκχο ή τον Πάνα. Έτσι σαν πιο «επιρρεπείς και αδύναμος», από την Αρχαία Ελλάδα αλλά και από την Παλαιά Διαθήκη στη συνέχεια, ο κριός θυσιαζόταν πάντα στους θεούς ως έκφραση ευγνωμοσύνης και μεγαλοψυχίας αυτών, ενώ ο τράγος θυσιαζόταν για να κατευνάσουν την οργή των θεών (του Θεού) από τους αμαρτωλούς.

Αυτός είναι κατά τα λεγόμενα των ειδικών ανθρωπολόγων και ο λόγος που έως σήμερα ονομάζουμε κάποιον απατημένο, κερατά!
Μια πολύ απλή η εξήγηση!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ακούσετε να αποκαλείται κάποιος με τη συγκεκριμένη λέξη, θα ξέρετε σίγουρα πολλά περισσότερα για την σημασία της από αυτόν που την είπε…

Πηγή πληροφοριών: axortagos

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *