Design Summer 2018 Wedding 2018 Look Of the Week
Διακόσμηση Σπιτιού

Ξενάγηση στα Ιωάννινα, την αρχόντισσα της Ηπείρου

 

ΙωάννιναΤα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ηπείρου, 7η σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας, έχει 2 νοσοκομεία, Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι. Έχει πληθυσμό 65.574 κατοίκους, έχει ζωή όλο το χρόνο και είναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας σε υψόμετρο 480 μ.

Ο συνδυασμός των αναρίθμητων ιστορικών μνημείων και μουσείων με την απίστευτη φυσική ομορφιά του τόπου, αποτελεί εγγύηση για τους επισκέπτες της. H απόσταση της πόλης από την Αθήνα είναι πλέον περίπου 4 ώρες, ενώ από τη Θεσσαλονίκη 2,5 ώρες. Πρόκειται για μια φανταστική πόλη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, διότι διαθέτει τα πάντα. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή, υπέροχη παραδοσιακή κουζίνα, αξιόλογα μουσεία, το φημισμένο νησί του Αλί Πασά που βρίσκεται στη λίμνη και λίγο έξω από την πόλη άγρια φύση, υπέροχα τοπία και ποικίλες δραστηριότητες που ικανοποιούν κάθε επισκέπτη.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το νησί των Ιωαννίνων

Ιωάννινα 1

Το νησί των Ιωαννίνων είναι ένα πανέμορφο καταπράσινο νησί που βρίσκεται μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα και είναι το μοναδικό νησί σε λίμνη στην Ευρώπη που κατοικείται. Στο νησί κατοικούν 100 οικογένειες. Έχει μήκος 1000 μ., πλάτος 480 μ., και ύψος 59 μ. πάνω από την επιφάνεια της λίμνης. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με καραβάκια κάθε μισή ώρα μέχρι τις 11 το βράδυ τους θερινούς μήνες και τους χειμερινούς μήνες κάθε 1 ώρα μέχρι τις 9 το βράδυ www.karavakiioannina.gr.

Το νησί είναι συνδεδεμένο με τη ζωή και το θάνατο του Αλή Πασά. Ο οικισμός του νησιού είναι παραδοσιακός και είναι χτισμένος σύμφωνα με την Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με στέγες από σχιστόλιθο. Το νησί των Ιωαννίνων φημίζεται για την εκλεκτή κουζίνα του όπως τηγανητά βατράχια, πέστροφες, κυπρίνους και χέλια.

 

Το μουσείο Παύλου Βρέλλη

Ιωάννινα 2

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων βρίσκεται στο 12ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Αθηνών στο ύψος του Μπιζανίου. Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου παρίστανται σε φυσικό μέγεθος και αναπαριστούν μορφές και γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Ο επισκέπτης αισθάνεται ότι ταξιδεύει σε βουνά, σπηλιές, μονοπάτια κι εκκλησίες. Η θεματολογία καλύπτει 14 αιώνες ελληνικής ιστορίας με έμφαση στη νεότερη ιστορία της Ηπείρου.

 

Το ρολόι των Ιωαννίνων

Ιωάννινα 3

Το ρολόι της πόλης των Ιωαννίνων αποτελεί σημείο συνάντησης όχι μόνο των Γιαννιωτών, αλλά και των επισκεπτών και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και πρόσφατα συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε. Αποτελείται από ένα κομψό διάτρητο πυργίσκο νεοκλασικού και ανατολίτικου ρυθμού. Η καμπάνα του είναι βενετσιάνικη. Το ρολόι έγινε κατά παραγγελία του Οσμάν Πασά το 1905.

 

Το κάστρο των Ιωαννίνων

Ιωάννινα 4

Το κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε το 528 μ.Χ. από τον Ιουστινιανό για την οχύρωση του βυζαντινού κράτους.

Αποτελείται από 4 τμήματα:
1. Τον εξωτερικό περίβολο.
2. Τη ΒΔ ακρόπολη με το Ασλάν τζαμί.
3. Την ΝΔ ακρόπολη με το Ιτς Καλέ.
4. Την καστροπολιτεία και την παλιά πόλη των Ιωαννίνων.

Μέσα στο κάστρο βρίσκονται πολλά κτίσματα:
1. Σουφάρι Σεράι.
2. Τα Μαγειρεία (Ιτς Καλέ).
3. Πύργος Βοημούνδου.
4. Βυζαντινό μουσείο (ώρες λειτουργίας: 08:00-17:00 εκτός Δευτέρας)
5. Δημοτικό εθνογραφικό μουσείο (ώρες λειτουργίας: 08:30-16:30)
6. Μουσείο Φώτη Ραπακούση (ώρες λειτουργίας: 08:00-20:00)

 

Το σπήλαιο του Περάματος

Ιωάννινα 5

Το σπήλαιο Περάματος βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης στο προάστιο Πέραμα. Δημιουργήθηκε πριν 1.500.000 χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα. Ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους του χωριού ενώ το 1951 ο σπηλαιολόγος Ιωάννης Πετρόχειλος ξεκίνησε την εξερεύνησή του. Θεωρείται από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια του κόσμου. Όλο το μήκος της διαδρομής είναι 1500 μέτρα.

Ώρες λειτουργίας: 09:00-17:00.                   
Εισιτήρια: 7 ευρώ κανονικό - 5,50 ευρώ ομαδικό - 3,50 ευρώ μαθητές, φοιτητές, φαντάροι και πολύτεκνοι.
Τηλέφωνο: 26510 81521.

 

Το μουσείο Αργυροτεχνίας

Ιωάννινα 6

Το μουσείο αργυροτεχνίας βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης Ιτς Καλέ.

Είναι ένα μουσείο που σκοπός του είναι η διάσωση της αργυροτεχνίας.

Ώρες λειτουργίας: 10:00-17:00 το χειμώνα και 10:00-18:00 το καλοκαίρι.
Εισιτήρια: 3 ευρώ κανονικό - 1,50 ευρώ μειωμένο.

 

Το αρχαιολογικό μουσείο των Ιωαννίνων

Ιωάννινα 7

Το Αρχαιολογικό μουσείο των Ιωαννίνων βρίσκεται στην οδό Καραπάνου στο κέντρο της πόλης. Τα εκθέματα καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, απ’ την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο κατά την κατώτερη Παλαιολιθική εποχή πριν από 250.000 χρόνια έως και τη δύση της όψιμης αρχαιότητας κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αιώνας μ.Χ.). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ευρήματα απ’ το ιερό της Δωδώνης, τα οποία εκτίθενται σε μία αίθουσα αφιερωμένη αποκλειστικά σ’ ένα απ’ τα σπουδαιότερα μαντεία του ελληνικού κόσμου.

 

Η αρχαία Δωδώνη

Ιωάννινα 8

Η Αρχαία Δωδώνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ενώ το Μαντείο της αποτέλεσε σύμφωνα με τον Αριστοτέλη την κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού. Αποτέλεσε σημαντικότατο χώρο λατρείας του Δία, ενώ την εποχή του χαλκού τη θέση του Δία είχε η Θεά Γη που σχετίζονταν με τη γονιμότητα. Το Μαντείο της Δωδώνης είναι το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο ενώ αναφορές σε αυτό γίνονται από τον Όμηρο στην Ηλιάδα και την Οδύσσεια και από τον μεγάλο ιστορικό Ηρόδοτο. Δυστυχώς το Μαντείο καταστράφηκε στο πέρασμα των αιώνων ενώ το ιερό δέντρο κόπηκε από τη ρίζα όταν η λατρεία αντικαταστάθηκε από τον Χριστιανισμό.

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης είναι πλούσιος σε κτίρια και μνημεία του ελληνικού πολιτισμού. Το πιο επιβλητικό όμως από όλα είναι το μεγάλο αρχαίο θέατρο που χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο στους πρόποδες του όρους Τόμαρος. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα με χωρητικότητα 18.000 θέσεων. Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο με μνημεία όπως η Ιερά Οικία, το Στάδιο, το Βουλευτήριο και η Ακρόπολη, είναι ιδιαίτερα εύκολη, βρίσκεται μόλις 22 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Ημέρες λειτουργίας: Όλη την εβδομάδα.
Ώρες λειτουργιας: 08:00 έως 15:00 εκτός Δευτέρας.
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 4 ευρώ - μειωμένο 2 ευρώ - δωρεάν έως 18 ετών και άνω των 65 ετών.

Ιωάννινα 9

Πού να μείνετε:
Στα Γιάννενα θα βρείτε ποικίλες προτάσεις διαμονής από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι κεντρικά ξενοδοχεία πόλεως.

Πού να φάτε:
Στα Γιάννενα θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες, σουβλατζίδικα, μοντέρνα εστιατόρια και πολυάριθμα τσιπουράδικα. Αυτό που πρέπει να δοκιμάσετε στα Γιάννενα είναι οι παραδοσιακές Ηπειρώτικες πίτες και ο γιαννιώτικος μπακλαβάς στα ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Πώς να πάτε:
1. Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων από Αθήνα (Σταθμός Κηφισού) και από Θεσσαλονίκη (Σταθμός Μακεδονία). www.ktelioannina.gr
2. Με αυτοκίνητο από Αθήνα (από Ολυμπία και Ιόνια οδό) και από Θεσσαλονίκη (από Εγνατία οδό).
3. Με αεροπλάνο από Αθήνα με καθημερινές πτήσεις της Olympic Air.

Χρήσιμα τηλέφωνα:
Νοσοκομείο Χατζηκώστα: 26513 66111.
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: 26510 99111.
Αστυνομία Ιωαννίνων: 26510 65937.
Πυροσβεστική Ιωαννίνων: 26513 70500.

Editor: Πέτρος Πέππας

 

 

 

Κάντε μας like στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση