Design Summer 2018 Wedding 2018 Look Of the Week
Διακόσμηση Σπιτιού

Hallstatt Αυστρίας. Το πανέμορφο χωριό δίπλα από το αρχαιότερο αλατωρυχείο του κόσμου!

 

HallstattΤο Hallstatt είναι ένα γραφικό χωριό στην περιοχή Salzkammergut της Αυστρίας και είναι χτισμένο στις όχθες της ομώνυμης λίμνης σε υψόμετρο 508 μέτρων. Το μικρό αυτό παραλίμνιο χωριό, με τους λιγότερους από 1.000 κατοίκους έχει καταφέρει να διατηρήσει τη θέση του ως ένα από τα πιο όμορφα της Ευρώπης. Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω της μοναδικότητας του τοπίου του, που συνδυάζει την...

ιστορική αρχιτεκτονική του γραφικού οικισμού, τη λίμνη και τα ψηλά βουνά που την περιβάλλουν καθώς και τα πλούσια προϊστορικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής και της δυνατότητας για χειμερινά σπορ. Η εξόρυξη αλατιού, που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, είναι η πηγή διαρκούς ευημερίας για το Hallstatt.

 

Το όνομα Hallstatt πιθανόν προέρχεται από τη λέξη «Hallan» που σημαίνει φλοιός από αλάτι, ερμηνεία που επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη των αλατωρυχείων κοντά στο Hallstatt.

Στο Hallstatt έχουν εντοπιστεί ορισμένα από τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης λόγω των πλούσιων ποσοτήτων φυσικού αλατιού που εξορύσσονται για χιλιάδες χρόνια, αρχικά στο σχήμα καρδιών (καρδιές του Hallstatt). Το αλάτι ήταν πολύτιμος πόρος και έτσι η περιοχή ήταν ιστορικά πολύ πλούσια.

Οι καρδιές του Hallstatt

Το πρώτο αλατωρυχείο του κόσμου είναι προσβάσιμο στο κοινό, σε τοποθεσία πάνω από το κέντρο του Hallstatt. Ορισμένα από τα αρχαιότερα ευρήματα, όπως λίθινα εργαλεία, χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ. Το εμπόριο και ο συνακόλουθος πλούτος επέτρεψαν την ανάπτυξη ενός εξελιγμένου πολιτισμού ο οποίος λόγω της θέσης των ευρημάτων ονομάστηκε «Πολιτισμός του Hallstatt».

Hallstatt salt mine

Hallstatt είσοδος αλατωρυχείου

Η είσοδος του αλατωρυχείου

Λόγω των εξαιρετικών ευρημάτων από τα ταφικά μνημεία η πρώιμη εποχή του σιδήρου (800-400 π.Χ.) αποκαλείται «Περίοδος του Hallstatt. Εκείνη την περίοδο οι Ιλλυριοί έφθασαν στην Ευρώπη αλλά το 400 π.Χ. οι Κέλτες εισέβαλαν στους οικισμούς τους εκτός από τις απροσπέλαστες ορεινές περιοχές, όπου διατήρησαν τη θέση τους. Tο βασίλειο του Noricum ήταν το πρώτο κράτος που ιδρύθηκε στη θέση της σημερινής Αυστρίας. Το 303 π.Χ. κατολίσθηση κατέστρεψε τον οικισμό και τερμάτισε προσωρινά την εξορυκτική δραστηριότητα στη λεγόμενη «ανατολική ομάδα». Το Noricum έγινε ρωμαϊκή επαρχία στα χρόνια γύρω από τη γέννηση του Χριστού και τα αλατωρυχεία συνέχισαν να λειτουργούν καθ’ όλη τη ρωμαϊκή περίοδο.

Το 1000 μ.Χ. η εξόρυξη απόκτησε τη σημασία που είχε στα προϊστορικά και ρωμαϊκά χρόνια. Το 1284 ο δούκας Albrecht I των Αψβούργων κατασκεύασε πύργο στην περιοχή ο οποίος αποδεικνύει την αξία του στη διάρκεια του «πολέμου του αλατιού» μεταξύ του Albrecht και του αρχιεπισκόπου Konrad IV του Salzburg. Το 1734 ανακαλύπτεται το πλήρως διατηρημένο σώμα ενός αλατωρύχου που χρονολογείται στο 300 π.Χ. και ονομάστηκε «ο άνθρωπος του αλατιού». Το 1750 πυρκαγιά κατέκαψε το χωριό αλλά και τα διοικητικά κτήρια των αλατωρυχείων. Το 1846 εργάτες ανακαλύπτουν αρχαία οστά και ο Johann Georg Ramsauer, διευθυντής των ορυχείων, αναγνωρίζει τη σημασία των ευρημάτων και ξεκινά ανασκαφές, φέρνοντας στο φως τα διάσημα ταφικά μνημεία του Hallstatt. Από το 1846 έως το 1899 ανασκάφτηκε νεκρόπολη με πάνω από 2.000 τάφους, που απέδωσαν αρκετά τέχνεργα, ώστε να διαμορφωθούν σχετικές θεωρίες. Σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας των συντηρητικών ιδιοτήτων του άλατος στάθηκε δυνατόν να φτάσουν ως την εποχής μας εργαλεία, τμήματα ρουχισμού ακόμα και τα σώματα των αλατορύχων.

Hallstatt εργαλεία

Αρχαία εργαλεία εξόρυξης αλατιού. Από το μουσείο του Hallstatt.

 

Πέρα από το αλατορυχείο, ένα από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα του χωριού είναι η Ευαγγελική Εκκλησία του Χριστού, που χτίστηκε το 1861 και είναι νέο-γοτθικού ρυθμού.

Hallstatt church

Το 1997 η UNESCO αναγράφει την περιοχή «Hallstat / Dachstein / Salzkammergut» στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι επισκέπτες αυτού του χωριού το περιγράφουν σαν παραμύθι και οι παρακάτω εικόνες αρκούν για να μας πείσουν.

Hallstatt 1

Hallstatt 2

Hallstatt 3

Hallstatt 4

Hallstatt 5

Η κεντρική πλατεία του Hallstatt

Editor: Κωνσταντίνα Κολοκούρη

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση