Γεμιστή πάπια

 

Γεμιστή πάπιαΑπό τον Άκη Πετρετζίκη

Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει ως κυρίως πιάτο για το γιορτινό τραπέζι πάπια γεμιστή! Μια πεντανόστιμη συνταγή χωρίς γλουτένη, για να την απολαύσουν όλοι. Συνοδεύστε τη με ένα πολύ καλό μπουκάλι κρασί!  

[Βαθμός δυσκολίας: 1 Μερίδες: 6 Χρόνος εκτέλεσης: 30’ Χρόνος ψησίματος: 90’]

Υλικά:
1 ολόκληρη πάπια (2 κιλά)
2 πατάτες
2 γλυκοπατάτες
2 κυδώνια
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
50 γρ. ξηρό λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο, φρέσκο + έξτρα για το σερβίρισμα
Για τη γέμιση:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 καρότα
1 στικ σέλερι, καθαρισμένο από τις ίνες του
100 γρ. κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα
150 γρ. ρύζι γλασέ
400 γρ. ζωμό λαχανικών
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο
1 κ.σ. δεντρολίβανο, φρέσκο
½  κ.γ. μπούκοβο
● Αλάτι
Πιπέρι
50 γρ. σταφίδες Κορινθιακές
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο

Γεμιστή πάπια 1

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Πλένουμε καλά και προσεκτικά την πάπια εσωτερικά και εξωτερικά, και τη στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερι, τα κάστανα ψιλοκομμένα, και τα σοτάρουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τον ζωμό, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το μπούκοβο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.

Μόλις εξατμιστούν τα υγρά αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι και αφήνουμε στην άκρη για να γεμίσουμε την πάπια.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, τα κυδώνια σε μεγάλα κομμάτια, το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε την πάπια με τη γέμιση, και δένουμε τα πόδια με έναν σπάγκο ώστε να μην βγει η γέμιση από μέσα.

Τοποθετούμε την πάπια μέσα στο ταψί πάνω από τα λαχανικά.

Περιχύνουμε πάνω στην πάπια και μέσα στο ταψί το ελαιόλαδο, τον χυμό, το ξύσμα λεμονιού και το κρασί.

Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το φρέσκο δεντρολίβανο και σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα.

Σερβίρουμε σε μία πιατέλα με κλωναράκια από φρέσκο δεντρολίβανο.

Γεμιστή πάπια 2

 

 

 

Ακολούθησε το Design Magazine στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση