Design13_lifestyle Design Wedding 13 Look Of The Week

Katoikein

Κεράσια, τα θαυματουργά αυτά μικρά φρουτάκια (+ συνταγή λικέρ και γλυκού)

 

ΚεράσιαΤα λατρεύουν όλοι!!!
Χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού, είναι ευεργετικά για την αϋπνία, την πίεση και πολλά άλλα, έχουν υπέροχη γεύση, είναι ζουμερά, τραγανά, έχουν γενικότερα πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας… Τι άλλο να πούμε για αυτά;;;

Δείτε 11 ευεργετικές ιδιότητές τους, 1 συνταγή για λικέρ και 1 για υπέροχο γλυκό κουταλιού.

Πατρίδα τους είναι ο Καύκασος. Οι Έλληνες από πολύ παλιά πίστευαν πως ήρθαν από την Κερασούντα, έτσι απέκτησαν και το όνομά τους…
Στην Ευρώπη τα έφερε ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος το 72 π.Χ., ο οποίος άρχισε να τα καλλιεργεί στην Ιταλία. Σταδιακά διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, ενώ πλέον υπάρχουν πολλά είδη που ευδοκιμούν ανάλογα με την περιοχή.

 

Κεράσια 1

Στην Ελλάδα ωριμάζουν από τα τέλη Μαΐου και αρχίζουμε να τα λατρεύουμε από την παιδική μας ηλικία. Εκτός όμως από την υπέροχη γεύση τους μας προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως: φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό, ενώ είναι χαμηλά σε περιεκτικότητα θερμίδων.

Ποια είναι τα οφέλη τους
Μειώνουν την πνευματική κόπωση.
Έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Λειτουργούν ως χωνευτικά και διουρητικά.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ενισχύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Προστατεύουν τους μυς από τη φθορά και συμβάλλουν στην ταχεία αποκατάσταση μετά την άσκηση.
Καταπολεμούν τις φλεγμονές και προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού.
Λειτουργούν ως καθαρτικά και ευνοούν την καλή λειτουργία του εντέρου.
Είναι αποτελεσματικά για την ανακούφιση των ρευματικών πόνων.
Συμβάλουν στη ρύθμιση της πίεσης.
Μειώνουν την αϋπνία.

Από τα κερασάκια δεν αφήνουμε τίποτα να πάει χαμένο, ακόμη και τα κουκούτσια τους δεν τα πετάμε!!!
Με αυτά μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικό λικέρ, ή να αφαιρέσουμε ενώ με τον πυρήνα των κουκουτσιών η σάρκα τους γίνεται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, σιρόπι, χυμός και αναψυκτικό. Με κερασάκια φτιάχνεις επίσης τάρτες και φρουτοσαλάτες, ενώ μπαίνουν με επιτυχία και σε πράσινες σαλάτες και αλμυρές συνταγές με πουλερικά και κρέας. Επίσης, διακοσμείς καλοκαιρινά γλυκά και τούρτες και μην ξεχνάς τα διάσημα κεράσια μαρασκίνο που βουτάνε σε πολλά ποτά και κοκτέιλ.

 

Κεράσια 2

Λικέρ κεράσι (μπορεί να γίνει και με βύσσινο) [παραδοσιακή συνταγή]  

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κεράσια
500-700 ml οινόπνευμα ποτοποιϊας ή κονιάκ
1 κιλό ζάχαρη
1/2 λίτρο νερό
1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικό)
2-3 καρφάκια γαρύφαλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σκίζουμε τα κεράσια. Τα ρίχνουμε σε ένα μπουκάλι με φαρδύ στόμιο ή μια μεγάλη ανθεκτική γυάλα. Προσθέτουμε το οινόπνευμα και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε το μπουκάλι ή τη γυάλα στον ήλιο για 20 μέρες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας ανακινούμε καλά καθημερινά για να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Στις 20 μέρες προσθέτουμε τα γαρύφαλλα και το στικ κανέλας. Το αφήνουμε στον ήλιο άλλες πέντε μέρες, έπειτα το αποθηκεύουμε.

* Εάν θέλουμε να πάρει το λικέρ πιο έντονο άρωμα κανέλας και γαρύφαλλου τα αφήνουμε μέσα στο λικέρ άλλο ένα μήνα και έπειτα τα αφαιρούμε.

 

Κεράσια 3

Γλυκό του κουταλιού κεράσι (παραδοσιακή συνταγή)  

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά κεράσια
2 κιλά ζάχαρη (εάν δεν το θέλετε πολύ γλυκό μπορείτε να βάλετε 1 ½ κιλό)
Χυμό από ένα λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο μέσα στην κατσαρόλα, ώστε να μας μείνουν οι χυμοί.
Βάζουμε τα κεράσια και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα, μόλις πάρουν βράση σβήνουμε και ξαφρίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε σε μια πλαστική λεκάνη. Αφήνουμε να ηρεμήσει για 24 ώρες περίπου. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά μόλις πάρει βράση το σβήνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία της πρώτης μέρας. Την επόμενη βάζουμε να βράσει για περίπου 8-10 λεπτά σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση