Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

 

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκαΗ κλασσική Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, που είναι το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό της Μεγάλης Βρετανίας, με έντονο το άρωμα του κονιάκ, της κανέλας, του μοσχοκάρυδου και του πορτοκαλιού, μοσχοβολάει Χριστούγεννα... Τα αποξηραμένα φρούτα της προσθέτουν ακόμη περισσότερη γεύση. Είναι το ιδανικό επιδόρπιο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

Γεμίστε τη με φλουρί για να βρει εσάς και τους καλεσμένους σας το γούρι και το πνεύμα των Χριστουγέννων!

 

 

 

Υλικά:
● 500 γρ. ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα
● 1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε κύβους
● 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένοι χουρμάδες, ψιλοκομμένοι
● 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries
● 1/2 φλιτζάνι κονιάκ
● 125 γρ. βούτυρο
● 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
● 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
● 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
● 1/3 του φλιτζανιού μαρμελάδα πορτοκάλι
● 1 φλιτζάνι αλεύρι απλό
● 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
● 2 κουταλάκια του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά τριμμένα (κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι)

Εκτέλεση:
Ανακατέψτε σε ένα μπολ όλα τα αποξηραμένα φρούτα με το 1/3 του φλιτζανιού κονιάκ και καλύψτε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη. Αφήστε το μια ολόκληρη νύχτα.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίξτε το βούτυρο, τη ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό και το μείγμα με τα φρούτα. Ανακατέψτε καλά και μαγειρεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Σιγοβράστε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Στη συνέχεια αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε τη σόδα, ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
Έπειτα, στρώστε μια μεταλλική φόρμα για πουτίγκα με λαδόκολλα και βουτυρώστε την.
Προσθέστε τα αβγά στο μείγμα με τα φρούτα και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε τη μαρμελάδα, το απλό αλεύρι και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τα τριμμένα μπαχαρικά και το υπόλοιπο κονιάκ και ανακατέψτε μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ισιώστε το από πάνω με μια σπάτουλα και κλείστε καλά τη φόρμα με το καπάκι της.
Βάλτε τη φόρμα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε προσεκτικά βραστό νερό μέχρι να σκεπάσει το μισό της φόρμας. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε σε μέτρια φωτιά για 4.5 ώρες περίπου και προσθέστε βραστό νερό άμα χρειαστεί.
Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βγάλτε πολύ προσεχτικά έξω τη φόρμα με την πουτίγκα και αφήστε τη να κρυώσει για 10 λεπτά. Αφαιρέστε το καπάκι της και αναποδογυρίστε την πουτίγκα σε ένα πιάτο. Σερβίρετε με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή σαντιγί.

 

 


Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!