Design Summer 2018 Wedding 2018 Look Of The Week
Διακόσμηση Σπιτιού

Συμβουλές ψυχικής υγείας από την Αγγελική. Άτεκνα ζευγάρια και κυκλοθυμία. Πόσο μας επηρεάζουν;

 

ΣπερματοζωάριαΔε θέλω να σας δώσω το όνομά μου, γιατί το πρόβλημά μου δεν είναι μικρό. Είμαι παντρεμένη 5 χρόνια και δεν έχω κάνει ακόμη παιδί, κάναμε όλες τις εξετάσεις και τελικά πρόβλημα έχει ο άντρας μου. Ο γιατρός μας πρότεινε εξωσωματική και ξένο σπερματοζωάριο, λέγοντας ότι είναι η μόνη λύση. Όμως ο άντρας μου δε δέχεται κάτι τέτοιο, λέει ότι τον μειώνει. Επισκεφτήκαμε έναν ψυχολόγο και του εξήγησε ότι... πολλές φορές γονιός δεν είναι μόνο αυτός που γεννάει το παιδί. Δεν ακούει τίποτα, λέει ότι προτιμά να μείνουμε έτσι παρά να κάνω εξωσωματική ή να μπούμε στη διαδικασία να υιοθετήσουμε. Το μεγάλο πρόβλημα όμως νιώθω ότι είμαι εγώ, γιατί θέλω τόσο πολύ ένα παιδί που είμαι ικανή να κάνω τα πάντα, ακόμη και να τον χωρίσω. Είναι λογικό αυτό που σκέφτομαι; Κατ' επιθυμία μάνα
Η περίπτωσή σας είναι όντως ιδιαίτερη. Ο σύντροφός σου είναι σε πιο δύσκολη θέση από εσένα, γιατί γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά και η ιδέα ενός ξένου σπερματοζωαρίου, τον κάνει να νιώθει μειονεκτικά και σε σχέση με σένα αλλά και με τους άλλους άντρες, καθώς το σπερματοζωάριο ενός άλλου άντρα θα μπορούσε να σε αφήσει έγκυο και να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί που θα είναι δικό σου, αλλά όχι δικό του.
Αυτό το σενάριο ακόμη και να γινότανε θεωρώ ότι θα αποδομούσε τη σχέση σας τελείως. Και οφείλεις να το κατανοήσεις. Από την άλλη η ιδέα της υιοθεσίας είναι μια απίστευτα σημαντική πράξη και η πληρότητα που νιώθεις ως γονιός και ως άνθρωπος που θέλησες να δώσεις αγάπη εκεί που πραγματικά την έχουν τεράστια ανάγκη, είναι ανεκτίμητης αξίας. Ο σύντροφός σου αυτή τη στιγμή νιώθοντας ανεπαρκής, αμύνεται. Ξέρει ότι φέρει την ευθύνη της μέχρι στιγμής ατεκνίας σας και είναι πελαγωμένος, θλιμμένος και πολύ μπερδεμένος.
Τώρα ας έρθουμε σε εσένα… Τι είναι αυτό που θες πραγματικά και με τι θα μπορούσες να συμβιβαστείς; Τον αγαπάς πραγματικά; Γιατί το να θες να λάβεις ξένο σπερματοζωάριο είναι και από τη μεριά σου ενός είδους ακύρωση προς αυτόν! Αν δεχόταν να υιοθετήσετε ένα παιδάκι, εσύ είσαι σίγουρη ότι θα το ήθελες πραγματικά; Μήπως θες και εσύ ένα παιδί, δε θα πω δικό σου, γιατί και στην υιοθεσία δικό σου θα είναι, αλλά ένα παιδί που έχει δημιουργηθεί από εσένα; Είναι λογικό να σκέφτεσαι τα πάντα. Γιατί ούτε εσύ ξέρεις τι θέλεις ακριβώς. Μόλις κατασταλάξεις θα είναι πιο εύκολο να πάρεις και τις αποφάσεις σου σε σχέση με τη σχέση σας. Ξέρεις όμως που θα έμενα εγώ; Στο ότι δε θα είχες πρόβλημα να κάνεις εξωσωματική με άλλο σπερματοζωάριο. Νομίζω πως αυτό κρύβει περισσότερα από το ότι θες σαν τρελή να κάνεις παιδί.

 

ΚυκλοθυμίαΚαλησπέρα, θα ήθελα κάποιες πληροφορίες για τα κυκλοθυμικά άτομα. Γιατί νομίζω ότι είμαι ένα τέτοιο. Νευριάζω πολύ απότομα, κλαίω συχνά με ανούσιους λόγους και παρατηρώ ότι αλλάζω πολύ απότομα συμπεριφορά. Για παράδειγμα αντιδρώ με πράγματα που μου αρέσουν και δε θέλω να τα κάνω χωρίς όμως ουσιαστικό λόγο. Τις προάλλες με τους φίλους πήγαμε στο συνηθισμένο μας στέκι, ήμουν μες στη γκρίνια χωρίς λόγο, τους μιλούσα άσχημα λέγοντας ότι εγώ εκεί δεν ξαναπάω και τέτοια. Να σας το πω με λίγα λόγια, η όλη μου συμπεριφορά αρχίζει να με φοβίζει, είναι πολύ αλλοπρόσαλλη, είναι πολύ ότι να' ναι. Θέλω να ξέρω αν μπορώ να την αλλάξω μόνη μου, αν μπορώ έστω να προσπαθήσω να την αλλάξω. Κυκλοθυμική...
Με αυτά που μου περιγράφεις, είσαι όντως κυκλοθυμική! Όλοι μας είμαστε κατά καιρούς ή ακόμη και μέσα στη μέρα μας. Το θέμα σου είναι ότι δεν μπορείς να βρεις ευχαρίστηση στη ζωή σου, στους ανθρώπους που έχεις γύρω σου, ακόμη και σε αυτά που λες ότι σου αρέσουν να κάνεις. Δε νομίζω πως μόνη σου μπορείς να κάνεις κάτι γι΄ αυτό,  γιατί δεν ξέρεις από πού πηγάζει. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, για να αρχίσεις να αποκτάς επίγνωση των συναισθημάτων σου, σε όσα μπορείς φυσικά να έχεις πρόσβαση, γιατί δε γίνεται να έχεις σε όλα και να μην παιδεύεσαι μόνη σου να δώσεις απαντήσεις που μπορεί να είναι και λανθασμένες. Ακολούθησε αν θες τη συμβουλή μου, ή έστω δοκίμασε και όποτε θες ξανά επικοινώνησε μαζί μου να μου πεις πώς πήγε!

Editor: Αγγελική Παππά

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση