Design Summer 2018 Wedding 2018 Look Of The Week
Διακόσμηση Σπιτιού

Τι πρέπει να κάνετε εάν πατήσετε αχινό ή δράκαινα στη θάλασσα;

 

ΑχινόςΤο νερό της θάλασσας είναι ευεργετικό αλλά ο βυθός της κρύβει και μικρούς κινδύνους που καλό θα είναι να ξέρουμε πως να τους αντιμετωπίζουμε. Δύο από αυτούς είναι να πατήσουμε αχινό ή δράκαινα. Έτσι, μπορεί την ώρα που... χαλαρώνει κάποιος περπατώντας αμέριμνος στα ρηχά, να νιώσει έναν έντονο πόνο στην πατούσα ή τα δάχτυλα. Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση!

 

 

 

Ο αχινός
ΑχινόςΤο πιο συνηθισμένο είναι να πατήσει κάποιος αχινό. Όποιος πατήσει αχινό είναι "πιο τυχερός" από κάποιον άλλο που πάτησε δράκαινα. Αυτό ναι μεν πονάει αλλά σε καμία περίπτωση όπως με τη δράκαινα. Όταν πατήσουμε αχινό και μετά τον πρώτο "υποθαλάσσιο" αιφνιδιασμό, πρέπει να βγούμε προσεκτικά στην παραλία, δίχως να πατήσουμε το τραυματισμένο πόδι. Τα σπασμένα αγκάθια που έχουν καρφωθεί στην πατούσα μας, μπορεί με το περπάτημα να μπουν ακόμη πιο βαθιά.

Τι πρέπει να κάνουμε;
Καταρχήν ψυχραιμία, από το τσίμπημα αχινού δεν πέθανε ποτέ κανείς!

Αρχικά, πρέπει να αλείψουμε την περιοχή με τα αγκάθια με ελαιόλαδο για να μαλακώσει (συνήθως είναι πολλά μαύρα στίγματα μέσα στο δέρμα μας). Έπειτα, θα ανακουφιστούμε από τον πόνο εάν βουτήξουμε το πόδι μας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό. Στη συνέχεια, πρέπει να βγάλουμε τα αγκάθια ένα-ένα. Πιέζουμε το δέρμα (δεξιά και αριστερά από το αγκάθι), μέχρι να ξεμυτίσει, μετά με μια μικρή τσιμπίδα το τραβάμε. Υπάρχει και η λύση της καρφίτσας, αφού πρώτα την απολυμάνουμε με οινόπνευμα. Την πιέζουμε πολύ προσεχτικά και βγαίνει το αγκαθάκι. Όταν "επιτέλους" τελειώσει αυτή η διαδικασία, πρέπει να απολυμάνουμε την περιοχή, με πράσινο σαπούνι, οξυζενέ ή ιώδιο, για να αποφύγουμε τη μόλυνση. Για όλη αυτή τη διαδικασία βοηθάει ένας μεγεθυντικός φακός για να βλέπουμε καλύτερα όλες τις λεπτομέρειες.

Εάν έχουν παραμείνει πολύ μικρά κομμάτια από αγκάθια μέσα στο δέρμα ή μαύρα στίγματα, μην αγχώνεστε, με τον καιρό θα αποβληθούν μόνα τους.

Αν μετά από τη διαδικασία καθαρισμού συνεχίζουμε να πονάμε πολύ, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε ένα νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή γιατρό. Μέχρι να περάσει ο πόνος δε θα πρέπει να πατάμε με το τραυματισμένο πόδι, ενώ οι συνεχείς επαλείψεις με ελαιόλαδο θα μας ανακουφίζουν.

 

Η δράκαινα
ΔράκαιναΠολύ σπάνιο είναι να πατήσουμε και δράκαινα. Οι δράκαινες απολαμβάνουν να ζουν νωχελικά στο βυθό της θάλασσας. Καλύπτονται με άμμο, δεν ξεχωρίζουν, δεν κουνιούνται και μπορεί να "πέσουμε" πάνω τους. Οι δράκαινες έχουν δηλητήριο στα σκληρά αγκάθια του άνω πτερυγίου τους, στο σημείο ακριβώς που προεξέχει από την άμμο. Μόλις συμβεί κάτι τέτοιο να ξέρετε ότι ο πόνος είναι αφόρητος. Άνθρωποι που πάτησαν δράκαινα, αναφέρουν ότι από τον πόνο σχεδόν λιποθύμησαν.
Το δηλητήριο των ψαριών αυτών, ενεργεί τόσο στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου όσο και στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι ο έντονος και με διάρκεια πόνος, η λιποθυμία, ο εμετός και ο υψηλός πυρετός (σπανιότερα). Οι παρενέργειες ενός τέτοιου τσιμπήματος διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με τις άμυνες και τις αντιστάσεις του οργανισμού του. Το δέρμα κοκκινίζει και πρήζεται στο σημείο που μπήκαν οι κεραίες. Ο πόνος δε σταματά και διαχέεται μέχρι τη ρίζα του μέλους.

Δηλαδή εάν μας τσίμπησε στην πατούσα, θα πονάει φριχτά ολόκληρο το πόδι μέχρι τους γοφούς. Η ζωή μας αν πατήσουμε δράκαινα δεν κινδυνεύει, αλλά εάν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, πρέπει να το επισκεφτούμε. Σπανιότερα μπορεί να προκληθεί αλλεργικό σοκ, όμοιο με εκείνο που παθαίνουμε εάν μας τσιμπήσει σκορπιός.

Τι πρέπει να κάνουμε;
Μόλις πατήσουμε δράκαινα, πρέπει με ψυχραιμία να βγούμε από το νερό. Να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε καλά το σημείο που μας τσίμπησε. Όσο περνάνε οι ώρες το δηλητήριο εξασθενεί. Ένα παλιό γιατροσόφι που δείχνει να είναι αποτελεσματικό, είναι το κάψιμο. Το δηλητήριο της δράκαινας, όταν θερμανθεί από 50 βαθμούς Κελσίου και πάνω, αδρανοποιείται. Οι ψαράδες που γνωρίζουν από αυτά, προτείνουν να πλησιάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή (για να μην πάθουμε έγκαυμα) την καύτρα ενός τσιγάρου στην πληγή για να αδρανοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο το δηλητήριο. Καλό είναι να ενημερώσουμε και το γιατρό μας, ο οποίος μπορεί να μας συστήσει αναλγητικά χάπια.

Συνήθως ύστερα από 48-72 ώρες ο πόνος και το πρήξιμο υποχωρούν.

Πηγή πληροφοριών: iatropedia.gr

 

 

 


Κάντε μας like στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας

 

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση