Εργαζόμενη μητέρα και θηλασμός, πόσο εφικτό είναι;

 

ΘηλασμόςΗ επιστροφή της μητέρας στην εργασία είναι συχνά ο λόγος που διακόπτεται ο θηλασμός ή που δεν ξεκινά καθόλου. Οι αυξημένες απαιτήσεις στη δουλειά και η κούραση των υπόλοιπων υποχρεώσεων αναγκάζουν πολλές γυναίκες να διακόψουν το θηλασμό. Ο φόβος όμως που... αισθάνονται και το άγχος είναι κάτι συνηθισμένο που αντιμετωπίζεται, κάνοντας έναν σωστό προγραμματισμό.

Γιατί να συνεχίσω να θηλάζω εφόσον επιστρέψω στη δουλειά;
Μια εργαζόμενη μητέρα νιώθει μεγάλη ικανοποίηση παίρνοντας το παιδί της αγκαλιά να το θηλάσει μόλις επιστρέφει από τη δουλειά, γιατί βλέπει ότι αναπληρώνει πολύ εύκολα το συναισθηματικό έλλειμμα που δημιουργεί η απουσία της στο μωρό, εξασφαλίζοντας μια πολύ ομαλή και τρυφερή επανασύνδεση.

Όσον αφορά το πρακτικό μέρος δεν χρειάζεται να πλένει και να αποστειρώνει μπουκάλια και πιπίλες.

Διαπιστώνει πόσο βοηθά ο θηλασμός στο ανοσοποιητικό του παιδιού, πράγμα σημαντικό για μια εργαζόμενηγυναίκα που μπορεί να του μεταφέρει μικρόβια από την επαφή της με άλλα άτομα στο χώρο εργασίας.

Τι πρέπει να κάνει για να συνεχίσει να θηλάζει εφόσον ξεκίνησε δουλειά;
Η μητέρα πρέπει να σχεδιάσει να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άδεια για να μείνει μαζί με το παιδί. Οι πρώτοι μήνες είναι μια πολύτιμη και μοναδική περίοδος που αξίζει να την απολαύσουν και οι δύο όσο περισσότερο μπορούν.

Αναλόγως την ηλικία του μωρού όταν εκείνη θα επιστρέψει στη δουλειά, πρέπει να υπολογιστεί το γάλα που θα χρειάζεται, ώστε να ξεκινήσει τις αντλήσεις. Η τράπεζα γάλακτος πρέπει να ξεκινήσει να δημιουργείτε 20 μέρες με έναν μήνα πριν φύγει για δουλειά. Το γάλα πρέπει να αποθηκεύεται σε μικρές ποσότητες των 100ml σε ειδικά σακουλάκια ή μπουκάλια στη κατάψυξη αναγράφοντας την ημερομηνία.  

Tο άτομο που θα το φροντίζει, πρέπει μια βδομάδα πριν να ξεκινήσει να του δίνει γάλα με μπουκάλι ώστε να αποκτήσει εξοικείωση μαζί του. Καλό είναι να δώσετε μπιμπερό εφόσον έχει εδραιωθεί ο θηλασμός, δηλαδή αφού το μωρό έχει γίνει 6 εβδομάδων, για να μην υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης θηλών ή να μην μειωθεί η παραγωγή.

Συζητήστε με τον εργοδότη σας τη δυνατότητα άντλησης στην εργασία, την ώρα που θα βγαίνετε διάλλειμα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό θήλαστρο διπλής άντλησης για εξοικονόμηση χρόνου.

Αν επιστρέψετε στη δουλειά πριν τους δύο μήνες, προτιμήστε εναλλακτικούς τρόπους σίτισης, όπως κουταλάκι ή σύριγγα.

Όταν επιστρέψετε στην εργασία θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας θηλάζει περισσότερο από πριν, αυτό μην σαν ανησυχεί καθόλου, γιατί πολύ απλά του λείπετε και αυτός είναι ο τρόπος του να σας έχει δίπλα του. Μην αγχώνεστε και  σκεφτείτε το θηλασμό ως η ώρα που και εσείς η ίδια χαλαρώνετε και ξεκουράζεστε. Απολαύστε αυτές τις στιγμές και μην ξεχνάτε ότι είναι αναντικατάστατες!

Design Magazine Team

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση