Design Summer 2018 Wedding 2018 Look Of the Week
Διακόσμηση Σπιτιού

Κατοικίδια: Τι προσέχουμε το καλοκαίρι

 

Σκύλος με γυαλιά και καπέλοΑν θεωρείτε ότι το καλοκαίρι ενέχει κινδύνους μόνο για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, έχετε άδικο. Τα κατοικίδιά μας, που δεν είναι συνηθισμένα στη φυσική επιβίωση, αλλά σε αστικότερους συνήθως τρόπους ζωής είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε περιστάσεις που μπορεί να μην υποψιαζόμαστε.

Δείτε τις συμβουλές που ακολουθούν, προστατέψτε το ζώο σας από τη ζέστη και τα... δυσάρεστα συμπτώματά της και μάθετε χρήσιμα tips για τις μετακινήσεις σας μαζί τους.

Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας στο αυτοκίνητο.
Μπορεί να φαίνεται δροσερά απ' έξω ή όταν οδηγείτε με τα παράθυρα ανοιχτά, αλλά πολλές φορές μέσα σε λίγα λεπτά εντός του αυτοκινήτου μπορεί να αναπτυχθούν θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου. Όχι το να αφήνετε λίγο ανοιχτό το παράθυρο ή έχετε οπτική επαφή με το αυτοκίνητο δεν αρκεί.

Έχετε παντού νερό.
Είτε εντός είτε εκτός σπιτιού μην αφήνετε το ζώο χωρίς πρόσβαση σε νερό. Αν είστε βόλτα μαζί του προσέξτε μην πιεί από τις συγκεντρώσεις νερού που μπορεί να συναντήσετε στο δρόμο. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα νερά που λιμνάζουν στους δρόμους είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ψυκτικά υγρά. Αυτά έχουν γλυκιά γεύση και αρέσουν στα κατοικίδια, αλλά είναι εξαιρετικά τοξικά.

Κρατήστε το τρίχωμα του ζώου καλοχτενισμένο.
Οι μπερδεμένες τρίχες πολλές φορές αποτελούν αιτία συσσώρευσης θερμότητας. Το μη μπερδεμένο τρίχωμα επιτρέπει στην τριχοφυΐα του ζώου να κάνει αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί: Να μονώνει από την εξωτερική θερμοκρασία.

Προσοχή στις ημέρες με αυξημένη υγρασία.
Η υγρασία μπλοκάρει το μηχανισμό που έχουν οι τετράποδοι φίλοι μας για να αποβάλουν τη θερμότητα. Όταν ζεσταινόμαστε ιδρώνουμε. Η εξάτμιση του ιδρώτα παίρνει μαζί της και τη θερμότητα. Για να ξεφορτωθούν την υπερβάλλουσα θερμότητα τα ζώα λαχανιάζουν. Η κίνηση του αέρα έσω της ρινικής κοιλότητας απομακρύνει την υπερβάλλουσα θερμότητα από το σώμα τους. Τις ημέρες με υγρασία ή στις περιοχές με υγρασία η ικανότητα αυτή μειώνεται περίπου στο μισό.

Ευαισθησία στη θερμοκρασία.
Τα νεαρά, τα ηλικιωμένα και τα άρρωστα ζώα έχουν πρόβλημα στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους κρατήστε τις παραπάνω κατηγορίες ζώων μακριά από τη ζέστη. Στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να προστεθούν και τα ζώα με πλακουτσωτή μύτη, όπως τα πεκινουά ή τα μπουλντόγκ. Αυτά έχουν μειωμένη ικανότητα εισροής αέρα και άρα μειωμένη ικανότητα διαχείρισης της υψηλής θερμοκρασίας.

Εγκαύματα.
Δεν του φαίνεται αλλά και το ζώο μπορεί να καεί από τον ήλιο, ειδικά εάν έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα και τρίχωμα. Να θυμάστε πως η «ηλιοθεραπεία» δεν κάνει καλό στα ζώα.

Η θερμοπληξία απειλεί και αυτή τα ζώα.
Τα αποτελέσματά της είναι εξίσου δυσάρεστα στα ζώα, όπως και στον άνθρωπο. Στα ζώα μάλιστα αρκετές φορές είναι θανατηφόρος. Πρέπει να δράσετε άμεσα. Φωνάξτε τον κτηνίατρο, ενώ στο μεταξύ τοποθετήστε στα μη καλυμμένα με τρίχες μέρη του ζώου πανιά βουτηγμένα σε δροσερό νερό. Ίσως πάρει ορισμένα λεπτά στο ζώο πριν αντιδράσει.

Οι κίνδυνοι για ένα ζώο σε πισίνα είναι πολλοί.
Ισχύει περίπου ό,τι για ένα παιδί. Μην αφήνετε το ζώο σας σε πισίνα χωρίς επιτήρηση.

Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε -όχι με αυτοκίνητο- παίρνοντας μαζί σας τον τετράποδο φίλο, καλό είναι να έχετε προηγουμένως κάνει την κατάλληλη προεργασία.
Ρωτήστε στην αεροπορική εταιρεία ποιες είναι οι διαδικασίες. Αρκετές εταιρείες έχουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εμπάργκο στην πτήση των ζώων. Ρωτήστε από πριν την ακτοπλοϊκή εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψετε, τι πρόβλεψη έχει κάνει για τα ζώα. Ζητήστε να δείτε φωτογραφίες του χώρου που φυλάσσονται τα ζώα κατά το ταξίδι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο χώρος φύλαξης είναι στο υψηλότερο κατάστρωμα και, φυσικά, μέσα στον ήλιο.

Μη φέρνετε τα ζώα σε πολύβουες θερινές διασκεδάσεις, όπως συναυλίες κ.λπ.
Τα υψηλά επίπεδα θορύβου, το μεγάλο πλήθος και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι επικίνδυνα για το ζώο. Για το καλό του είναι καλύτερα να μείνει για λίγες ώρες στο σπίτι. Άλλωστε, μάλλον δε θα είναι αυτή ακριβώς η βόλτα που είχε ονειρευτεί όταν σας είδε να κρατάτε το λουρί του...

Πηγή

 

 

 


Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση