Design13_lifestyle Design Wedding 13 Look Of The Week

Katoikein

Αλλεργίες τροφών. Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε.

 

Αλλεργίες τροφώνΤι είναι οι αλλεργίες από τροφές;
Είναι η ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό του με εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Αντίθετα, οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις οποίες εμπλέκεται ο μεταβολισμός και όχι το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι γνωστές ως «δυσανεξίες» σε κάποιο τρόφιμο...

 Ποια είναι τα πιο κοινά αλλεργιογόνα στις τροφές;

Στην Ευρώπη, 14 τρόφιμα ή συστατικά των τροφίμων φαίνεται να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόκληση αλλεργιών.

• Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη)
• Αβγά
• Αραχίδες ή αλλιώς τα αράπικα φιστίκια
• Ξηροί καρποί με κέλυφος όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, κ.α.
• Σόγια και τα προϊόντα της
• Γάλα και τα προϊόντα που το περιέχουν
• Σέλινο
• Μουστάρδα (που παράγεται  από σπόρους συγκεκριμένων φυτών, όπως το σινάπι)
• Σουσάμι
• Λούπινο (όσπρια που ανήκουν στην οικογένεια των φαβοειδών)
• Ψάρια και τα προϊόντα με βάση το ψάρι
• Καρκινοειδή (όπως τα καβούρια, οι γαρίδες, οι αστακοί κ.α.)
• Μαλάκια (όπως τα καλαμάρια, τα χταπόδια, τα μύδια, τα κτένια κ.α.)
• Διοξείδιο του θείου και οι θειούχες ενώσεις (χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικό και συντηρητικό, π.χ. στο κρασί και τα επεξεργασμένα τρόφιμα).


Ποια είναι τα συμπτώματα από τις αλλεργίες.
Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίσει κάποιο αλλεργιογόνο στην τροφή, παράγει αντισώματα για να επιτεθεί κατά του «εισβολέα». Ταυτόχρονα, το σώμα εκδηλώνει συμπτώματα όπως πρήξιμο των χειλιών, στομαχικές κράμπες, εμετός και διάρροια, εξανθήματα ή έκζεμα, καταρροή και αναπνευστικά προβλήματα. Μια πιο επικίνδυνη, αλλά σπάνια αντίδραση, είναι το αναφυλακτικό σοκ που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Πόσο συχνές είναι οι αλλεργίες από τροφές.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στις τροφές είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να προκληθούν από, σχεδόν, οποιαδήποτε τροφή. Οι έρευνες δείχνουν ότι, περίπου, 20% των ενηλίκων πιστεύουν ότι είναι αλλεργικοί σε κάποιο τρόφιμο. Ύστερα, όμως, από πλήρη εξέταση και διάγνωση, μόνο το 1% έως 2% αυτών αποδεικνύεται ότι είναι πράγματι αλλεργικοί. Τα παιδιά, όμως, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο, είναι πιθανό να υποφέρουν περισσότερο από αλλεργίες σε σχέση με τους ενήλικες.

Τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μία τέτοιου είδους αλλεργία.
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια τροφική αλλεργία, πρέπει μα αποφύγετε την κατανάλωση της ύποπτης τροφής μέχρι ο γιατρός σας να προσδιορίσει την αιτία των συμπτωμάτων σας, καθώς αυτά ενδέχεται να οφείλονται σε κάποια άλλη πάθηση. Εάν τελικά διαπιστωθεί σχέση των συμπτωμάτων με κάποια τροφική αλλεργία, πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό αλλεργιολόγο. Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί ότι πάσχετε από κάποια αλλεργία είναι να υποβληθείτε σε σειρά δοκιμών και εξετάσεων που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας.

Τι πρέπει να προσέχετε στις ετικέτες των τροφίμων.
Αν έχετε μία τροφική αλλεργία ή αν ψωνίζετε για κάποιον που έχει, είναι απαραίτητο να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα σε οποιοδήποτε προσυσκευασμένο τρόφιμο αγοράζετε. Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Νομοθεσία σχετικά με τις ετικέτες στα τρόφιμα, τα αλλεργιογόνα συστατικά είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται στις συσκευασίες.

Τι συμβαίνει με τα τρόφιμα που δεν είναι προσυσκευασμένα.
Τα τρόφιμα που δεν είναι προσυσκευασμένα και πωλούνται χύμα κατόπιν ζύγισης είναι, επίσης, πιθανό να περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά σε μικρές ποσότητες. Εφόσον, λοιπόν, γνωρίζετε ότι έχετε κάποια σοβαρή τροφική αλλεργία είναι πιο ασφαλές να επιλέγετε τα αντίστοιχα προσυσκευασμένα τρόφιμα, διαφορετικά ρωτήστε τον υπεύθυνο για τα αλλεργιογόνα που περιέχει ή ενδέχεται να περιέχει το χύμα προϊόν.

* Γενικά πρέπει να παρακολουθείτε τις διατροφικές σας συνήθειες ώστε να μπορέσετε να αποφύγετε τις αλλεργίες από τροφές!

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση