Αέριο γέλιου: τι είναι, πως χρησιμοποιείται και τι να προσέξεις

 

aerio-geliou-narkotikoΑέριο γέλιου, ιλαρυντικό αέριο, αέριο ευθυμίας, αέριο των ηλιθίων, laughing gas ή hippy crack, είναι  οι ονομασίες για τα μπαλόνια ή τις αμπούλες με το υποξείδιο του αζώτου. Η ουσία όμως σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μία: είναι ναρκωτικό!

Τι είναι όμως αυτή η μόδα;

 

Η εισπνοή του μέσα από τα μπαλόνια, δημιουργεί αίσθηση χαλάρωσης και ευφορίας σε όποιον το εισπνέει και στη συνέχεια προκαλεί ασταμάτητο γέλιο, χωρίς προφανή εξήγηση και αιτία.

Τι είναι

Το υποξείδιο του αζώτου (N2O), είναι ένα άχρωμο, άοσμο και άγευστο, μη αναφλέξιμο αέριο. Είναι γνωστό κυρίως σε οδοντιάτρους, γιατρούς, μηχανικούς και ζαχαροπλάστες, που το χρησιμοποιούν ο καθένας, με βάση τις δικές του ιδιότητες. Στην ιατρική,  χρησιμοποιείται για την αναισθησία.

Την τελευταία δεκαετία στη Βρετανία μετεξελίχθηκε σε ένα φθηνό και μοδάτο ναρκωτικό. Οι Βρετανοί τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται ελληνικούς προορισμούς είναι επιρρεπείς στην υπερβολική κατανάλωση αυτής της ουσίας, παρασύροντας ταυτόχρονα και τους Έλληνες έφηβους.

Το υποξείδιο του αζώτου διατίθεται στην αγορά σε μορφή αμπούλας, η οποία τοποθετείται σε ειδική φιάλη αποσυμπίεσης. Η διανομή γίνεται με μπαλόνια γεμισμένα με αυτό το αέριο. Αποτελεί επίσης, έναν από τους κυριότερους ρύπους καθώς είναι ένα από τα κύρια αέρια του θερμοκηπίου.
Χιλιάδες μπαλόνια με υποξείδιο του αζώτου κατακλύζουν ιδιαίτερα τους  καλοκαιρινούς μήνες, δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας - μαζί με τους Βρετανούς τουρίστες στους οποίους κατά κύριο λόγο απευθύνονται.

Είναι μια νέα τρέλα, που έχει κατακλύσει τους δρόμους, κυρίως της Βρετανίας με τους νέους να εισπνέουν μαζικά υποξείδιο του αζώτου, προκειμένου να ευθυμήσουν. Η επίδραση του αερίου δεν διαρκεί πολύ, συνήθως ένα λεπτό και αυτή η ευχάριστη αίσθηση που νιώθει ο χρήστης προέρχεται από την έλλειψη οξυγόνου.

Γιατί είναι επικίνδυνο

Το υποξείδιο του αζώτου, διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή. Υπάρχει επίσης, ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου, ή θάνατο από ασφυξία. Αν και σπάνια έχουν καταγραφεί θάνατοι από τη χρήση του αερίου, γιατροί εκτιμούν ότι η τακτική χρήση του μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει το νωτιαίο μυελό, να επηρεάσει τη σύσταση του αίματος και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι επιπτώσεις

Από την εισπνοή του υποξειδίου του αζώτου υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή θάνατο από ασφυξία.
Ιατρικά η γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο.


Μεγάλη προσοχή λοιπόν με αυτή τη μόδα…
Μην σας πείσει κανείς πως είναι αθώο…
Το αέριο γέλιου είναι ένα ναρκωτικό, ακριβώς όπως είναι και όλα τα άλλα!   


Επιμέλεια κειμένου : Θεοδώρα Δεληγιάννη
Πηγές πληροφοριών: protothema, thetock, newsbeast

 

Ακολούθησε το Design Magazine στο Facebook

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση